Μουμίν: Δεν μας κάνουν καλό η ηρεμία και η σιγουριά

Συνέντευξη εφ'όλης της ύλης παραχώρησε ο ποδοσφαιριστής του Άρη, Χουσεΐν Μουμίν.

Ο παίκτης των πρωτοπόρων της Football League, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πρώτο μισό της φετινής σεζόν, στους συμπαίκτες του αλλά και στο όραμα του Δημήτρη Σπανού.

Αναλυτικά τα όσα είπε στην εφημερίδα ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ:

Συμπληρώνουμε σε λίγο τον α’ γύρο του πρωταθλήματος. Θέλουμε τα δικά σου πρώτα συμπεράσματα και αν είσαι ικανοποιημένος

με το ρεκόρ που «τρέχει» η ομάδα:

«Σίγουρα είμαι ευχαριστημένος με την πορεία της ομάδας. Από την αρχή, ο στόχος μας ήταν ένα καλό ξεκίνημα και να μην δώσουμε δικαιώματα. Μέχρι στιγμής το έχουμε καταφέρει. Από εκεί και πέρα, είναι πολύ νωρίς να πούμε κάτι άλλο. Πρέπει να συνεχίσουμε το ίδιο σοβαροί».

Είπες την κουβέντα «να μην δίνουμε δικαιώματα». Δηλαδή, είχατε στο μυαλό σας το περσινό πάθημα του Άρη και θέλατε να το αποφύγετε:

«Το είχαμε ναι. Αλλά και μόνο το όνομα του Άρη, σου δίνει ένα επιπλέον κίνητρο για να είσαι σοβαρός και να μην δίνεις δικαιώματα. Η ομάδα έχει πολύ κόσμο, που τη στηρίζει και θέλεις να τους κάνεις χαρούμενους».

Το γεγονός ότι το ρεκόρ που «τρέχετε» μέχρι στιγμής έχει έρθει -μεταξύ άλλων- κόντρα σε ομάδες που διεκδικούν την άνοδο δίνει μεγαλύτερη αξία σε ό,τι έχετε πετύχει:

«Εννοείται. Θα δώσει, όμως, ακόμα περισσότερη αξία αν πάρουμε και τα θεωρητικά εύκολα παιχνίδια που έχουμε μπροστά μας. Ήταν αγώνες που μας έδωσαν μια βαθμολογική διαφορά, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι και με εκείνους που απομένουν μέχρι το φινάλε του α’ γύρου, ώστε να «οικοδομήσουμε» μια διαφορά ασφαλείας».

Αυτά τα ματς που απομένουν μέχρι το τέλος του α γύρου, αν και θεωρητικά βατά, πιστεύεις ότι κρύβουν «παγίδες»:

«Φυσικά. Είσαι πιο άνετος. Θεωρείς δεδομένη τη νίκη, όποτε πρέπει να προσέχεις. Για παράδειγμα στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα Λάρισας κινδυνέψαμε σε κάποια σημεία. Ίσως πιστεύαμε ότι θα είναι εύκολο».

Εσύ πως εξηγείς αυτά τα «νεκρά» διαστήματα της ομάδας στα περισσότερα παιχνίδια. Δείχνει να δυσκολεύεται και να χάνει τη συγκέντρωση της μέσα στον αγώνα:

«Αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε εμάς. Από την άλλη, όμως, το θετικό είναι ότι η ομάδα παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει. Στον Παναιγιάλειο ας πούμε, μετά το σερί που «τρέχαμε», η ισοπαλία δεν ήταν τόσο κακό αποτέλεσμα. Υπάρχει και η κούραση από τα συνεχόμενα παιχνίδια. Ο πρώτος μας στόχος είναι η νίκη. Από εκεί και μετά, αν μπορούμε να παίξουμε καλύτερα θα το κάνουμε. Ίσως αν φτάσουμε πιο κοντά στην άνοδο να απελευθερωθούμε».

Δίνετε, πάντως, την εντύπωση σε πολλά ματς ότι «κυνηγάτε» πρώτα την ουσία:

«Εννοείται. Αυτός είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Είμαστε ένα δεμένο σύνολο. Παίζουμε ως ομάδα και πιστεύω ότι αυτό μας βοηθάει πάρα πολύ για να παίρνουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε».

Δεν σας προβληματίζει, δηλαδή, αυτή η εικόνα; Διότι υπάρχει μια κουβέντα και ένας προβληματισμός για το γεγονός ότι η ομάδα δεν αποδίδει βάσει του ρόστερ που διαθέτει:

«Μας προβληματίζει και μας απασχολεί. Το συζητάμε μεταξύ μας. Δεν θέλουμε, όμως, με τίποτα να χάσουμε την ουσία. Προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε σε κάποια κομμάτια του παιχνιδιού, που δεν τα πάμε καλά. Αν βάλουμε και λίγο από την ποιότητα μας θα παίξουμε το ποδόσφαιρο που μπορούμε».

Έχοντας καταγράψει όλα αυτά τα χρόνια τη δική σου πορεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τι σηματοδοτεί ο ερχομός σου στον Άρη φέτος:

«Μου δίνει εξτρά κίνητρο για να προσπαθώ, να δουλέψω παραπάνω και να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό».

Είσαι ικανοποιημένος με όσα έχεις πετύχει μέχρι στιγμής στην καριέρα σου;

«Σίγουρα θα μπορούσα να κάνω καλύτερα πράγματα, αλλά ίσως και χειρότερα. Προσπάθησα και έκανα ό,τι μπορούσα. Αυτή η καριέρα ήταν... γραμμένη για μένα. Είμαι ευχαριστημένος με τον εαυτό μου».

-Πάντως στον Άρη φαίνεται να... κόλλησες καλά. Και το λέμε διότι από την πρώτη στιγμή που μπήκες στην ενδεκάδα δεν έχεις βγει:

«Δόξα τω Θεώ, καλά πάμε. Σίγουρα η απόδοσή μου θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Έχω, όμως, τη βοήθεια των συμπαικτών μου, του προπονητή και του κόσμου. Όλο το περιβάλλον παίζει ρόλο στο αγωνιστικό».

Η συνεργασία σου με τον Ιντζόγλου πως είναι; Λογικά μετά από τόσα παιχνίδια μαζί πρέπει να βρίσκεστε με... κλειστά μάτια:

«Είναι ένας πολύ καλός και ποιοτικός ποδοσφαιριστής. Προσπαθεί για το καλύτερο. Από εκεί και μετά, όμως, υπάρχουν κι άλλοι παίκτες που βοηθούν. Όλοι μαζί παλεύουμε...».

Αν σου ζητούσαμε να ξεχωρίσεις το δυνατό σου σημείο και ένα ελάττωμα που έχεις και θες να διορθώσεις, ποια θα ήταν αυτά:

«Τι να σας πω... Ελαττώματα έχω σίγουρα πολλά. Όσον αφορά τα προτερήματα, δεν ξέρω...».

Ή η μπάλα ή ο παίκτης ίσως:

«Ίσως (σ.σ. γέλια). Ειδικά σε αυτή την κατηγορία πρέπει να έχεις αυτό το στοιχείο στο παιχνίδι σου».

Θα ήθελες, ας πούμε, να ήσουν πιο γρήγορος:

«Σίγουρα... Δεν ήμουν, όμως, ποτέ γρήγορος. Αυτή είναι η ταχύτητα μου…».

Υπάρχει βέβαια και η ταχύτητα στη σκέψη:

«Σαφώς. Και ίσως να είναι πιο σημαντική από την ταχύτητα στα πόδια».

Προσπαθείς, πάντως, να συμμετέχεις όσο μπορείς στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας. Σε σχέση και με τον Λευτέρη (σ.σ. Ιντζόγλου) είσαι ο χαφ, που πατάει περισσότερο στην περιοχή:

«Αναλόγως το παιχνίδι, την ημέρα και πως θα εξελιχθεί το ματς. Και ο Λευτέρης έκανε μια πολύ καλή πάσα στη Λάρισα, η οποία κατέληξε σε γκολ».

Αντιλαμβάνεσαι και εσύ ότι υπάρχει γενικότερα μία δυσκολία της ομάδας στο δημιουργικό κομμάτι και στο σκοράρισμα:

«Κάποιες φορές όντως η ομάδα «κολλάει». Από την άλλη, όμως, πιάνει καλή απόδοση για μικρά χρονικά διαστήματα και είναι αρκετή για να πάρει τα αποτελέσματα που θέλει. Όλοι γνωρίζουμε ότι είμαστε καλοί παίκτες και ότι με ένα καλό μισάωρο μπορούμε να... καθαρίσουμε ένα ματς. Ίσως αυτό να φταίει για το γεγονός ότι κάποιες φορές είμαστε χαλαροί».

Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που οι καλύτερες εμφανίσεις σας έχουν έρθει στα παιχνίδια που έχετε βρεθεί πίσω στο σκορ:

«Όποτε έχει γίνει αυτό έχουμε βγάλει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Οι ανατροπές που έχουμε κάνει αποτελούν μεγάλο επίτευγμα για εμάς. Δίνει μεγαλύτερη αξία και στις νίκες που έχουν έρθει. Ενδεχομένως αυτή η ηρεμία και η σιγουριά που έχουμε να μην μας κάνει τόσο καλό».

Νιώθετε καθόλου πίεση:

«Την καλή πίεση. Όχι την κακή... Και πρέπει να προσπαθήσουμε για να την κρατήσουμε».

Όλοι λένε ότι το καλοκαίρι φτιάχτηκε μία ομάδα βάσει των δεδομένων της κατηγορίας και με στόχο την άνοδο. Στο μυαλό όλων σας, όμως, σίγουρα βρίσκεται και η επόμενη μέρα. Δηλαδή, η Σούπερ Λιγκ...

«Ο καθένας έχει τα όνειρά του. Είναι πολύ νωρίς όμως για αυτό. Έχουμε παίξει μόλις έντεκα ματς. Πρέπει να είμαστε σοβαροί μέχρι το τέλος και μετά ο καθένας θα πάρει αυτό που του αξίζει».

Εσύ, έχοντας ζήσει τη Φούτμπολ Λιγκ τα προηγούμενα χρόνια, πως βλέπεις το φετινό πρωτάθλημα;

«Είναι πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με πέρυσι, που είχαμε δύο ομάδες οι οποίες είχαν ξεφύγει. Φέτος βλέπω μια διαφορετική εικόνα...».

Σε εκπλήσσει η Παναχαϊκή;

«Σίγουρα... Και με την απόδοσή της, αλλά και με την πορεία που πραγματοποιεί. Είναι μια νεανική ομάδα. Φαίνεται ότι γίνεται καλή δουλειά».

Θα σε ρωτούσαμε ποιον θα ήθελες για συμπαίκτη φέτος στον Άρη, αλλά νομίζουμε ότι τον έχεις ήδη. Τον Γιάννη τον Πασά...

«Ο Γιάννης είναι φίλος από παλιά. Ήμασταν έξι χρόνια συμπαίκτες στον Παναιτωλικό. Είναι μια φιλία που κρατάει χρόνια και είμαι χαρούμενος που τον έχω εδώ. Έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση. Είναι σημαντικό να έχεις δίπλα σου ένα άτομο, όπως τον Γιάννη».

Πότε αποφάσισες ότι θέλεις να γίνεις επαγγελματίας ποδοσφαιριστής;

«Η αλήθεια είναι ότι έγινε πάρα πολύ γρήγορα. Έπαιζα στη Δ' Εθνική με τον Πανθρακικό και μέσα σε δύο χρόνια έγινα επαγγελματίας. Έπρεπε να περάσω βέβαια κάποιες... μπόρες, αλλά στο τέλος όλα καλά».

Ποιος είναι ο προπονητής που σε βοήθησε περισσότερο και θα ήθελες να τον ευχαριστήσεις;

«Είναι πολλοί αυτοί με τους οποίους συνεργάστηκα. Ευχαριστώ, όμως, ιδιαίτερα τον κ. Μιχαλακόπουλο και τον κ. Βασιλακάκη. Ήταν αυτοί που με ανακάλυψαν στο χωριό μου και μου έδωσαν την ευκαιρία. Ήμουν ένα παιδί στη μέση του πουθενά. Με πήραν από το χέρι και με βοήθησαν».

Ποιος είναι ο Χουσεΐν Μουμίν έξω από το γήπεδο;

«Σπιτόγατος...».

Παίκτης του προπονητή;

«Περισσότερο νομίζω παίκτης της ομάδας. Πρέπει να σέβεσαι τους πάντες σε μια ομάδα όχι μόνο τον προπονητή».

Αυτή η πρώτη σου συνεργασία με τον Δημήτρη Σπανό. Πως κυλάει έως τώρα;

«Είναι ένας πολύ καλός προπονητής. Έχει το όραμά του και προσπαθεί να το περάσει στην ομάδα. Μέχρι στιγμής τα καταφέρνει μια χαρά. Η πορεία του όλα αυτά τα χρόνια, είναι αξιόλογη».

Τον Παύλο Μυροφορίδη, θα τον χαρακτήριζες ως... πάτερ φαμίλια των αποδυτηρίων;

«Είναι από τους πιο ολοκληρωμένους ανθρώπους πάνω σε αυτό που κάνει. Είναι πολύ καλός στη δουλειά του. Αισθάνεσαι μια ηρεμία όταν τον βλέπεις, με τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που βγάζει. Νιώθεις ότι όλα θα πάνε καλά. Βλέπεις τι έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Είναι από τους πιο πετυχημένους στο χώρο του».

Μια σιγουριά, πάντως, αισθάνεστε και με τον κόσμο, τον οποίο βλέπετε να επιστρέφει δίπλα στην ομάδα.

«Νιώθουμε πολύ ωραία βλέποντας τον κόσμο να έρχεται κοντά μας. Είναι κάτι που μας δίνει κίνητρο για να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο και να τον φέρουμε πιο μαζικά στο γήπεδο».

Keywords
ηρεμια, football league, league, αρης, οφείλεται, θες, χαφ, λαρισα, γκολ, καλοκαιρι, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , κλειστα επαγγελματα, κλειστα σχολεια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, εξτρα, αποτελεσματα, δουλεια, εθνικη, καριερα, κοντρα, ονειρα, παιχνιδια, πιεση, φιλια, αγωνες, ατομο, αυτοπεποιθηση, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δικη, δειχνει, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εξι, επρεπε, ερχεται, εφημεριδα, ιδιο, θετικο, θες, εικονα, ιντζογλου, ματια, μνεια, μπορεις, μυαλο, νικη, ξεκινημα, ομαδα, ονομα, οραμα, οσο μπορεις, ουσια, οφείλεται, παιδι, παμε, ποδοσφαιρο, περιβαλλον, ποιοτητα, ρεκορ, ρολο, σεζον, σερι, σιγουρα, συγκεντρωση, σουπερ, φταιει, χερι, χαφ, χειροτερα, χρονικα, χαρα, δικαιωματα, ειμαστε ενα, εμφανισεις, football league, ιδιαιτερα, ιδιαιτερη σχεση, κομματι, league, μπροστα, νιωθεις, ομαδες, παιχνιδι
Τυχαία Θέματα