Μια βόλτα στην Chinatown της Θεσσαλονίκης λίγο πριν την κινέζικη απόβαση στη ΔΕΘ (ΦΩΤΟ)

"Ο αέρας ουρλιάζει, αλλά το βουνό παραμένει" λέει μία κινέζικη παροιμία, η οποία φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της κινεζικής αγοράς στη Θεσσαλονίκη.

Παρά την οικονομική κρίση, που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, η "Chinatown" της πόλης εξακολουθεί να κατέχει μια σημαντική θέση στο εμπόριο χονδρικής, προμηθεύοντας προϊόντα ακόμη και σε κεντρικά καταστήματα της πόλης.

Ενόψει της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης,

η πόλη ετοιμάζεται για "κινεζική απόβαση" και η γειτονιά των Κινέζων δεν θα μπορούσε παρά να βάλει τα καλά της για να ετοιμαστεί για τη μεγάλη επιχειρηματική γιορτή.

Με αφορμή τη δυναμική παρουσία της Κίνας στη Διεθνή Έκθεση, το Thestival έκανε μια βόλτα στην Chinatown α λα Σαλόνικα και μίλησε με καταστηματάρχες που έφτασαν πριν χρόνια στην πόλη και σήμερα αισθάνονται κομμάτι της.

"Στην περιοχή της οδού Αισώπου και κάτω από τον σταθμό του ΟΣΕ αριθμούν περίπου 200 κινέζικα καταστήματα, τα οποία εμπορεύονται από ρούχα και τσάντες, μέχρι έξυπνα gadgets και είδη μπιζού", ανέφερε στο thestival.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Κινέζων Ελλάδας, Λι Φενγκ Πινγκ.

Τί λένε οι καταστηματάρχες

Όποιος κάνει τη βόλτα του στην περιοχή της Αισώπου, μπορεί να καταλάβει ότι η γειτονιά δεν θυμίζει σε τίποτα τα κακόφημα στέκια της παλιάς Θεσσαλονίκης. Η ανάπλαση στην οποία προχώρησε ο δήμος, αλλά κυρίως η απόφαση των Κινέζων επιχειρηματιών να φροντίσουν τον χώρο τους, είχε ως αποτέλεσμα να συνυπάρχουν αρμονικά καταστήματα, υπηρεσίες, μαγαζιά εστίασης, ακόμη και κόκκινα σπίτια που συνεχίζουν να λειτουργούν στην περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι η επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων είναι δύσκολη, καθώς λίγοι από αυτούς ξέρουν καλά ελληνικά, όλοι είναι πρόθυμοι με χαμόγελο να βοηθήσουν και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες που περνούν τις πόρτες των καταστημάτων τους. "Έχω το μαγαζί 11 χρόνια. Παλιά εμπορευόμουν ρούχα και τώρα είδη προσωπικής υγιεινής" εξήγησε στο thestival.gr ιδιοκτήτης καταστήματος στην οδό Αισώπου 32.

Το 2006 οπότε και πρωτοάρχισε τη δραστηριότητά του στην πόλη, τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα, ωστόσο, φαίνεται ότι σε γεγικές γραμμές, τα κινέζικα διατηρούν την πελατεία τους. "Η αγορά σε σχέση με άλλες χρονιές είναι πεσμένη, όμως πάμε καλά", πρόσθεσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Thestival.

Λίγο παρακάτω βρίσκουμε τον You You, ο οποίος διατηρεί κατάστημα με είδη μπιζού επίσης επί της οδού Αισώπου. "Κάνω κυρίως χονδρική. Μπορεί το εμπόριο εδώ να μην πάει τόσο καλά όσο παλιά, όμως εμείς είμαστε σε καλά επίπεδα" τονίζει ο You You και προσθέτει:

"Είναι καλή η συνεργασία μας με τους Έλληνες. Βρισκόμαστε χρόνια εδώ κι έχουμε αναπτύξει καλές σχέσεις".

Μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι όσοι περνούν από την αγορά της Αισώπου ενδιαφέρονται μόνο για τις χαμηλές τιμές, θυσιάζοντας εν γνώσει τους την ποιότητα, ωστόσο, η κα Θωμαή, την οποία συνάντησε το Thestival στις βιτρίνες της Αισώπου, καταρρίπτει το συγκεκριμένο στερεότυπο. "Σίγουρα υπάρχουν πολύ φτηνά μαγαζιά με ρούχα που βγάζουν με το ζόρι μια σεζόν, όμως αυτός είναι ο λόγος που έχουν και πολύ χαμηλή τιμή. Η σχέση ποιότητας- τιμής είναι καλή. Ωστόσο, πολλές φορές έχω βρει εδώ και ρούχα που βρήκα σε μαγαζιά της γειτονιάς μου με διπλή τιμή. Εκείνοι οι επιχειρηματίες σαφέστατα έχουν περισσότερα έξοδα, αλλά όπως και να το κάνουμε, μιλάμε για το ίδιο προϊον" προσθέτει η κα Θωμαή.

Πρόεδρος ΕΣΘ: Κινέζοι επιχειρηματίες δεν έχουν εγγραφεί στον Εμπορικό Σύλλογο

Στις σχέσεις που έχουν αναπτύξει Έλληνες και Κινέζοι επιχειρηματίες στην πόλη αναφέρθηκε μιλώντας στο thestival.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

"Η κινεζική αγορά έχει κατακτήσει όλον τον κόσμο. Κατέχει τεράστιο μερίδιο σε καταναλωτικά εμπορεύματα και στον ελλαδικό χώρο και το ίδιο συμβαίνει και στη Θεσσαλονίκη" ανέφερε ο κ. Φιλιππίδης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι "κινέζοι επιχειρηματίες δεν έχουν εγγραφεί στον Εμπορικό Σύλλογο".

Σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάζει τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της πόλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου σημείωσε: "Το παρεμπόριο για να είμαστε ειλικρινείς ξεκίνησε από τα κινέζικα προϊόντα. Δεν είναι δική μας δουλειά, ωστόσο, να ελέγξουμε εάν κάνουν νόμιμο ή παράνομο εμπόριο. Κάπου πουλάνε αυτοί οι άνθρωποι. Ως επί το πλείστον υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που προμηθεύονται εμπορεύματα από την κινεζική αγορά. Δεν ξεκίνησαν ξαφνικά να κάνουν χονδρική χωρίς να πουλάνε".

Keywords
Τυχαία Θέματα