Μία πτήση με αεροσκάφη F-35 και F-16 στην 83η ΔΕΘ! (ΦΩΤΟ)

Να έχουν μία συναρπαστική εμπειρία πτήσης με εξομοιωτή του F-16 Viper έχουν την ευκαιρία οι επισκέπτες της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στο περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων στη φετινή ΔΕΘ, περιμένει το κοινό ένας υπερσύγχρονος εξομοιωτής του μαχητικού αεροσκάφους F-16 Viper.

Οι λάτρεις των αεροσκαφών και της Πολεμικής Αεροπορίας μπορούν να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά ενός F-16, να μάθουν τα πάντα για τους διακόπτες και να γίνουν για λίγο χειριστές του αεροσκάφους.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας σχηματίζουν ουρές για να πετάξουν εικονικά με ένα εξομοιωτή F-16, ίδιο με αυτόν που έχουν στην διάθεσή τους οι Έλληνες πιλότοι, να κάνουν ελιγμούς πάνω από μία ψηφιακή πόλη και στο τέλος να επιστρέψουν με το αεροσκάφος στη θέση, από την οποία μπορούν να προσγειωθούν.

Παράλληλα, εκτός του εξομοιωτή του F-16 Viper, η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin παρουσιάζει στο περίπτερο των ΗΠΑ (περίπτερο 13) το F-35 Lightning II. Πρόκειται για ένα μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, ενώ τα χαρακτηριστικά που διαθέτει το κάνουν δύσκολο να εντοπιστεί από αντίπαλα αεροσκάφη ή ραντάρ, καθώς διαθέτει εσωτερικές αποθήκες οπλισμού.

Πριν την έναρξη της εικονικής πτήσης με τον εξομοιωτή του F-35, ένας έμπειρος πιλότος δίνει οδηγίες για όλα τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, που πρέπει να γνωρίζει ο χειριστής για την έναρξη της πτήσης. Οι οθόνες, που υπάρχουν στον εξομοιωτή δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη πως βρίσκεται σε ένα πραγματικό f – 35. Αφού, ολοκληρωθεί η ενημέρωση και ο χειριστής, σύμφωνα με τις οδηγίες του πιλότου ξεκινά την εικονική πτήση. Χρησιμοποιώντας τους μοχλούς ο «πιλότος» απογειώνεται με το αεροσκάφος και μπορεί να κάνει μία σύντομη διαδρομή, να ελιχθεί και να περιστραφεί με το μαχητικό. Τέλος, με την βοήθεια του πιλότου το αεροσκάφος παίρνει θέση για απογείωση και η πτήση με τον εξομοιωτή ολοκληρώνεται.

Στο περίπτερο 13, στο σταντ της Lockheed Martin, εκτός από το f-16 και το f-35 παρουσιάζονται επίσης στο κοινό μέσα από οθόνες το C-130J μεταγωγικό αεροσκάφος καθώς και το p-3 που χρησιμοποιείται κυρίως σε ρόλους ναυτικής περιπολίας.

Η δυναμική παρουσία της Lockheed Martin στην φετινή ΔΕΘ αντανακλά και την σημασία των καλών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ενδεικτικό είναι ότι στην 83η ΔΕΘ συμμετέχουν 60 εταιρείες – κολοσσοί από τις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα