Με τιμώμενo καλλιτέχνη τον Κώστα Τσόκλη έρχεται στη ΔΕΘ η 2η Art Thessaloniki Fair

Μία μεγάλη εικαστική συνάντηση, η Art Thessaloniki Fair ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και υπόσχεται ένα ταξίδι στην τέχνη και στον πολιτισμό.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 26 Νοεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί στα περίπτερα 8, 9 και 10 της ΔΕΘ- Helexpo.

Το

περιεχόμενο της 2ης Art Thessaloniki Fair συνθέτουν 300 καλλιτέχνες από 30 γκαλερί, που προέρχονται από 10 χώρες καθώς και 6 μουσειακές εκθέσεις.

Η φετινή Art Thessaloniki έχει ως τιμώμενους καλλιτέχνες τον Κώστα Τσόκλη από την Ελλάδα και τον Γερμανό Wolf Vostell, με την επιμέλεια της Σάνιας Παπά.

Παράλληλα, μετά την συμμετοχή της Κίνας ως τιμώμενης χώρας στην 82η ΔΕΘ, στο πλαίσιο του Ελληνο - Κινεζικού project θα υπάρξει στον χώρο του Open Art Lab, η από κοινού έκθεση του ζωγραφικής του Δημοσθένη Δαββέτα και του Κινέζου LiangYi, με θέμα τον διάλογο Ελληνισμού και Βουδισμού.

Η διεθνοποίηση της έκθεσης έγκειται στο γεγονός ότι φέτος θα την επισκεφτούν συλλέκτες, αγοραστές έργων τέχνης και γκαλερίστες από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Ιαπωνία, το Ισραήλ, την Τουρκία, την Ρωσία, τις Βαλκανικές χώρες και τις ΗΠΑ.

Μετά την περσινή πρώτη διοργάνωση, η οποία είχε 12.000 επισκέπτες από 22 χώρες και άνοιξε τον δρόμο για την διοργάνωση έρχεται η δεύτερη Art Thessaloniki Fair να προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον.

“Η δεύτερη διοργάνωση θα έχει πολύ περισσότερο κόσμο. Είναι σημαντικό ότι κίνησε το ενδιαφέρον των συλλεκτών. Η Τέχνη και η Θεσσαλονίκη γίνεται ένα γεγονός, το οποίο ελκύει τ διεθνές ενδιαφέορον. Στόχος μας είναι η Art Thessaloniki, εκτός από την επέκταση της εξωστρέφειας της κάθε χρόνο, να μπορεί να συγκεντρώνει και δράσεις που θα είναι καρπός συνεργασίας με φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και με θεσμούς πολιτισμού”, ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘHelexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Την ανάγκη να κατανοήσουμε τί είναι τέχνη επισήμανε ο ζωγράφος, Κώστας Τσόκλης τονίζοντας ότι “πρέπει να δούμε κατά πόσο είναι χρήσιμη η τέχνη σε μία κοινωνία. Κάποιος μπορεί να είναι ζωγράφος και να μην είναι καλλιτέχνης. Να σκεφτούμε τι είναι η τέχνη και τί προσδοκούμε από αυτή. Αν η Ελλάδα είχε τόσους ανθρώπους που ενδιαφέρονταν πραγματικά για την τέχνη θα ήταν μία χώρα από τις πιο ενδιαφέρουσες στο χώρο αλλά δεν είναι. Σας ζητώ συγγνώμη, νομίζω είμαστε κατώτεροι από τις προσδοκίες σας”.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Παντελής Τσάτσης αναφερόμενος στηνπερσινή και την φετινή έκθεση τόνισε ότι “το πρώτο βήμα έγινε. Βάλαμε στόχο είναι να αλλάξουμε την πόλη μας και να την κάνουμε κέντρο εικαστικών”.

“Ο δήμος πρέπει να θεωρεί τυχερό τον εαυτό του διότι σε αυτή την πόλη υπάρχουν ενεργολι άνθρωποι, οι οποίοι ενδιαφερονται και για την Τέχνη, όσο ενδιαφέρονται για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Η Art Thessaloniki είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, έχει το καλλιτεχνικό και το εμπορικό ταυτόχρονα. Η πόλη θα πρέπει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια” η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου.

“Είναι μία πολύ καλή πρόταση να τιμήσουμε και να μας τιμήσει τον Κώστα Τσόκλη. Το εγχείρημα της Θεσσαλονίκης είναι αναγκαίο και χρειάζεται απόλυτη στήριξη” σημείωσε ο Δημοσθένης Διαββέτας επισημαίνοντας ότι η ομάδα της ΔΕΘ κάνει πολύ καλή δουλειά.

Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει στήριξη στην Τέχνη από την πλευρά των πολιτικών. “Κάθε πολιτικός κοιτάει μόνο τον κοινωνικο – οικονομικο τομέα, δεν κοιταει τον πολιτισμό. Χρειαζόμαστε την στήριξη των πολιτικών”.

Η Θεσσαλονίκη είναι παραμελημένη σε ότι έχει να κάνει με την τέχνη τόνισε από την πλευρά, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Μαυρομμάτης.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ – Helexpo, Αλέξης Τσαξιρλής ανέφερε ότι η δεύτερη art θα αφήσει το στίγμα της.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγρότησης, Όλγα Γεροβασίλη την ερχόμενη Πέμπτη στις 20:00, στο περίπτερο 8.

Η 2η Art – Thessaloniki Contemporary Art Fair τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μακεδονίας – Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Θεσσαλονίκης και φορέων της πόλης.

Η έκθεση διοργανώνεται από την ΔΕΘ- Helexpo και από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης, Παντελή Τσάτση.

Η 2η Art Thessaloniki περιλαμβάνει επίσης στο παράλληλο πρόγραμμά της:

Μουσειακές εκθέσεις του Theodoros Stamos από την συλλογή Ζ.Π., με την επιμέλεια του Μάνου Συεφανίδη.

“Ασκήσεις ισσοροπίας: Σχεδιασμοί και υλοποίηση. Η αναπόφευκτη απροσδιοριστία ή η αναπροσαρμογή της προέλευσης”, με την επιμέλεια του ομότιμου καθηγητή του Α.Π.Θ. Εμμανουήλ Μαυρομμάτη.

Σύγχρονη Διεθνή Χαρακτική από την συλλογή του Γιώργου Κήτη.

Έκθεση αφιέρωμα στον Σταύρο Ιωάννου από την συλλογή Γιώργου Κωστόπουλου, με την επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη.

Το Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, με την επιμέλεια του επ. Καθηγητή, Γιώργου Λιαμάδη.

Αφιερωματικοί τοίχοι στους καθηγητές Καλών Τεχνών Μιχάλη Μανουσάκη και Γιάννη Φωκά.

Virtual Reality

Εισιτήρια

Ενήλικες: 8 ευρώ

Παιδιά: 3 ευρώ

Φοτητές ΑΣΚ Τεχνών: 3 ευρώ

Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα δείτε ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα