Με τη συμβολική φύτευση δύο δέντρων ελιάς ολοκληρώθηκε η τελετή θεμελίωσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Με τη συμβολική φύτευση δύο δέντρων ελιάς από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, ολοκληρώθηκε η τελετή θεμελίωσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη υπενθυμίζει ότι κανένας και τίποτε δεν ξεχάστηκε, ούτε οι εγκληματίες ούτε τα εγκλήματά τους», ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ισραήλ επισήμανε πως το Μουσείο αυτό «θα είναι ένας χώρος μνήμης και μαρτυρίας».

Στη συνέχεια, ορχήστρα έπαιξε ισραηλιτικά τραγούδια.

Λίγα λόγια για το Μουσείο

Πρόκειται για ένα εξαώροφο κυκλικό κτίριο από μέταλλο και γυαλί, το ύψος του οποίου θα φτάνει τα 32 μέτρα, το οποίο θα ανεγερθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια στο ακίνητο του σιδηροδρομικού εμπορικού σταθμού, σ’ έναν συμβολικό τόπο απ’ όπου ξεκίνησαν τα τρένα θανάτου για 55.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης προς τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι εργασίες για την ανέγερση θα ξεκινήσουν φέτος το καλοκαίρι και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020.

Από το 2014 έως και σήμερα, ο κεντρικός δήμος και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης δούλεψαν από κοινού, αξιοποιώντας επαφές σε όλο τον κόσμο. Από τις πιο σημαντικές επισκέψεις ήταν αυτές τον Δεκέμβριο του 2016 σε Παρίσι και Βερολίνο

Με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος στις 29 Δεκεμβρίου 2017 και τη δημοσίευσή του στο φύλλο 293 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού εγχειρήματος που -μέσα από το έργο του με έδρα την πόλη της οποίας 50.000 πολίτες εξοντώθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα- θα λειτουργεί ως μια διαρκής υπόμνηση των συνεπειών της επικράτησης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, ως θεματοφύλακας για τη μη επανάληψη του Ολοκαυτώματος, την προάσπιση και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών του ανθρώπου καθώς και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Keywords
Τυχαία Θέματα