Με σύνθημα "Ποτέ Ξανά" και κόκκινα γαρύφαλλα γιορτάστηκε η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Η απελευθέρωση της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, στις 30 Οκτωβρίου 1944, γιορτάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Με σύνθημα "Ποτέ Ξανά!", πολίτες άφησαν κόκκινα γαρύφαλλα γαρύφαλλα στην αναθηματική πλάκα που τοποθετήθηκε κοντά στο Βασιλικό θέατρο, στη Θεσσαλονίκη.

«Στην Ελλάδα

έχουμε ένα περίεργο χαρακτηριστικό ότι γιορτάζουμε πάντα την έναρξη του πολέμου. Σήμερα γιορτάζουμε την λήξη του πολέμου. Πήραμε την απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο η οποία δημοσιεύτηκε και σε ΦΕΚ και σήμερα γιορτάζεται η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης”, ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Η 30η Οκτώβρη σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό, μια μοναδικότητα που δεν την βρίσκεις σε καμία άλλη πόλη. Πρώτη αντιστασιακή οργάνωση ήταν εδώ με τον όνομα «Ελευθερία», πρώτη εφημερίδα εδώ που ενημέρωναν και εμψύχωναν τον λαό για να μη σκύψει το κεφάλι», σημείωσε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

"Σήμερα η πόλη ανακαλύπτει αυτή την ηρωική και μαρτυρική της ιστορία, ως οδηγό για το παρόν και το μέλλον. Αν ο ναζισμός τα προηγούμενα χρόνια ήταν εφιαλτική προειδοποίηση από το παρελθόν σήμερα είναι "παρών" ήδη", δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

«Ποτέ πια οι ιδέες του φασισμού και του ναζισμού να μην βρουν έδαφος πουθενά», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, ενώ ακολούθησε ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Ιωάννη Μπουτάρη και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητή τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολή του ΑΠΘ καθηγητή, Δημήτρη Μαυροσκούφη στις 19:00 στην αίθουσα τελετών της σχολής με θέμα το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στα χρόνια της Κατοχής, η αντίσταση φοιτητών και καθηγητών.

Στο πλαίσιο εκδηλώσεων πραγματοποιείται έκθεση ντοκουμέντων «Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα – Εθνική Αντίσταση, 1941-44» από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα έως Σάββατο από τις 10:00 – 18:00.

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει για τρίτη χρονιά την απελευθέρωσή της από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, στην επέτειο της 30ης Οκτωβρίου 1944, η οποία καθιερώθηκε ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας, με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, στις 14 Απριλίου 2016.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ο οποίος εκπροσωπεί τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης,ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις, ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, η επικεφαλής της παράταξης "Ανοιχτή Πόλη", Ρία Καλφακάκου, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Νίκος Νυφούδης, στέλεχος του Ποταμιού, ο οποίος έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για το δήμο Θεσσαλονίκης μαζί με τον Σπύρο Βούγια.

Keywords
Τυχαία Θέματα