Με μικροεντάσεις και απρόοπτα η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Την 44η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο τιμά σήμερα η Θεσσαλονίκη.

Φοιτητές, εκπρόσωποι φορέων αλλά και απλοί πολίτες έσπευσαν σήμερα στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ για να καταθέσουν ένα στεφάνι ή ένα λουλούδι στη μνήμη των νεκρών του Πολυχνείου.

Η προγραμματισμένη κατάθεση στεφάνου πραγματοποιήθηκε με μικροεντάσεις

και απρόοπτα. Λίγο πριν την κατάθεση επικράτησε ένταση μεταξύ μελών του ΕΚΘ και φοιτητών που δεν τους επέτρεπαν την είσοδο στο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής, ωστόσο τελικά τα μέλη του ΕΚΘ κατάφεραν και πέρασαν.

Κατά τη διάρκεια των καταθέσεων εκπρόσωποι της Λαϊκής Ενότητας και της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, κατήγγειλαν το γεγονός πως τα μέλη του ΚΚΕ δεν τους προσφώνησαν πριν καταθέσουν στεφάνι.

Στεφάνι μεταξύ άλλων κατέθεσαν, ο «Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 -1974» (ΣΦΕΑ), το ΚΚΕ, η Λαϊκή Ενότητα, φοιτητικές παρατάξεις, το ΕΚΘ, η ΕΔΟΘ, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, εκπρόσωποι φορέων και άλλοι.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν έφερε μόνο το τέλος της δικτατορίας αλλά έφερε και το τέλος μίας διαταραγμένης περιόδου, που ξεκίνησε με την απελευθέρωση της χώρας μέχρι την περιόδο του ‘67. Η δημοκρατία ήρθε στη χώρα, αλλά όλα εκείνα τα αιτήματα τα υπόλοιπα παραμένουν και σήμερα επίκαιρα γιατί οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νέοι αντιμετωπίζουν αυτή την ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση με ότι αποτελέσματα υπάρχουν στην ελληνική οικονομία και όλα είναι είσαι βάρος τους. Ελπίζουμε η χώρα να βγει γρήγορα από τα μνημόνια και να έρθουν καλύτερες μέρες για τους νέους και τους εργαζόμενους της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

«43 χρόνια μετά από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου τιμούμε τους αγωνιστές και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου συνεχίζοντας τους αγώνες μας ενάντια στα μνημόνια, ενάντια στη καταλήστευση μισθών και συντάξεων, ενάντια στην αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας», ανέφερε η Χριστίνα Σουλτανίδου συντονίστρια ΛΑΕ Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε:

«Το ΚΚΕ θεωρώντας ιδιωτική του επιχείρηση το Πολυτεχνείο ενώ ανήγγειλε τα σωματεία και τις πολιτικές δυνάμεις «ξέχασε» να αναγγείλει τη Λαϊκή Ενότητα. Εμείς λέμε ότι αυτό δεν βοηθά ούτε τους αγώνες που θέλουμε να αναπτύξουμε, ούτε τη συνύπαρξη και τη συνεργασία αριστερών δυνάμεων».

«H νέα γενιά, εμπνέεται από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, του λαϊκού αγώνα που έριξε την λαομίσητη χούντα. 44 χρόνια μετά, είναι γνωστοί οι ένοχοι και η αιτία. Είναι ο καπιταλισμός, το σύστημα που γεννά κρίσεις, εκμετάλλευση. Ο λαός και η νεολαία πρέπει να ορθώσει τοίχος και να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους και το μέλλον που τους αξίζει», δήλωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Βασιλειάδης μέλος του γραφείου της ΠΚΜ της ΚΝΕ.

"Τα μηνύματα ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και της νομικής που προηγήθηκε και όλης της αντιδιδακτορικής πάλης παραμένουν σήμερα ζωντανά και επίκαιρα ακριβώς γιατί παραμένει ζωντανός και επίκαιρος ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τσακίζει τα εργατικά λαικά δικαιώματα. Ο φετινός εορτασμός έχει μια ξεχωριστή σημασία αν αναλογιστεί κανείς τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρας μας με τις ΗΠΑ", μέλος του γραφείου του ΚΚΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Ελένη Κυγιάκη.

Δείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο του thestival.gr:

Keywords
Τυχαία Θέματα