Μ. Ζορμπά από Θεσσαλονίκη: Ανταλλαγές καλλιτεχνών και συμπαραγωγές μεταξύ πέντε χωρών ο στόχος της "Συνάντησης Πολιτισμού"

«Να συγκροτήσουμε ένα ανθεκτικό μοντέλο συνεργασίας του ευρωπαϊκού νότου» είναι το μήνυμα έστειλε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, με αφορμή τη διοργάνωση «Συνάντηση Πολιτισμού», που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει μέχρι αύριο με τη συμμετοχή των υπουργών κ. Alexandar Bogdanovic (Μαυροβούνιο) και των Υφυπουργών Πολιτισμού κας.

Valbona Shujaku (Αλβανία) και κ. Dejan Maslikovic (Σερβία) αλλά και εκπροσώπων από τα Σκόπια.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αναβαθμίσουμε το πολιτιστικό δίκτυο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και να του δώσουμε καινούργιο νόημα, καινούργιο περιεχόμενο και καινούργια εμβέλεια», ανέφερε η κα Ζορμπά σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Φωτογραφίας.

Όπως τόνισε η κα Ζορμπά, αυτή η καινοτομία να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των υπουργών πολιτισμού παράλληλα με τη συνάντηση των διευθυντών των οργανισμών και των μουσείων της Θεσσαλονίκης την οποία θα επεκτείνουμε στη Μακεδονία «νομίζω είναι ο τρόπος για να δείξουμε πως έχουμε στόχο μία δομημένη αρχιτεκτονικά αυτής της συνεργασίας και όχι μία γενική συνεργασία η οποία εξαντλείται σε διακηρύξεις».

Η «Συνάντηση Πολιτισμού» φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ οι εργασίες ολοκληρώνονται αύριο, Πέμπτη 9 Μαΐου, ημέρα έναρξης της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Στη «Συνάντηση Πολιτισμού» συμμετέχουν οι Διευθυντές Πολιτιστικών Οργανισμών και Μουσείων των πέντε χωρών. Η διοργάνωση αποτελεί πρωτοβουλία της Μυρσίνης Ζορμπά, στο πλαίσιο της ανάδειξης νέων πολιτισμικών προσεγγίσεων, που θα προωθήσουν τις διαβαλκανικές σχέσεις, τις συνέργειες, τις καλλιτεχνικές και δημιουργικές ανταλλαγές και τις συμπαραγωγές.

Η «Συνάντηση Πολιτισμού» των υπουργών Πολιτισμού Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συνοδεύεται από τις εργασίες της ομάδας των επικεφαλής των Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών Οργανισμών, Ιδρυμάτων και Μουσείων, τα οποία θα εξειδικεύσουν τις αναγκαίες κατευθύνσεις και δράσεις που θα αναληφθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Κεντρικοί άξονες της συζήτησης θα είναι α) οι ανταλλαγές καλλιτεχνών και πολιτιστικών παραγωγών και διοργανωτών και β) η ανάπτυξη δικτύου συμπαραγωγών και συνεργειών.

«Θα έχουμε τις αρχικές προτάσεις της επιτροπής η οποία εργάζεται και θα τις λάβουμε το απόγευμα με μία προοπτική λίγων μηνών ώστε αυτές να γίνουν πιο συγκεκριμένες να περάσουν σε δίκτυα για την αξιοποίηση τους έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε τον Σεπτέμβριο προτάσεις, οι οποίες θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν για να προχωρήσουν, προτάσεις, οι οποίες είναι σε δύο κατευθύνσεις. Από την μία μεριά θεωρούμε σημαντικό τις ανταλλαγές και την διαμονή καλλιτεχνών και decision makers και παραγωγών του πολιτιστικού πεδίου στις χώρες και από την άλλη θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει ένα ακόμη βήμα, που είναι οι συμπαραγωγές», σημείωσε η κα Ζορμπά.

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, οι τομείς στους οποίους επικεντρώθηκε η συζήτηση ήταν τα εικαστικά οι παραστατικές τέχνες, η μουσική τα μουσεία κ.α.. «H συζήτηση επικεντρώθηκε στη διεύρυνση προκειμένου να έχουμε περισσότερες συνεργασίες, στις ανταλλαγές και στον τρόπο που μπορούμε να συμπτύξουμε τη διαμονή καλλιτεχνών, στις δημιουργικές βιομηχανίες και δημιουργικά hubs, όπου εκεί υπάρχουν πρωτοβουλίες και στις άλλες χώρες, στην ανταλλαγή εμπειριών από τις παραγωγές των φιλμ του σινεμά», επισήμανε η ίδια.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις ανάμεσα σε φορείς που έχουν εμπειρία.

Η κα Ζορμπά υπογράμμισε ότι συζητήθηκε η δυνατότητα ενός summer school παραγωγών πολιτισμού και καλλιτεχνών, που θα μπορεί να ξεκινήσει σύντομα ακόμη και αυτό το καλοκαίρι.

Το απόγευμα αναμένονται οι προτάσεις από την μόνιμη επιτροπή παρακολούθησης. «Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε σειρά από συναντήσεις σε όλα τα επιμέρους πεδία. Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε το πλήρες σχέδιο αυτής της πρωτοβουλίας που θέλουμε να είναι διαρκείας και ανθεκτικό», ανέφερε η κα Ζορμπά.

«Σε αυτές τις συναντήσεις κατάλαβα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες την περιοχής. Ποιες είναι οι πιθανότητες να συνεργαστούμε. Φέραμε μαζί μας διευθυντές από τα καλλιτεχνική ιδρύματα. Θα έχουμε ένα μέλλον που θα μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολιτιστικό επίπεδο», τόνισε από την πλευρά του η υφυπουργός Πολιτιστικών Αλβανίας, Valbona Shuzaku.

«Μοιραστήκαμε πολλά έργα που θα μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον. Έχουμε κοινά στοιχεία πολιτιστικής ιστορίας και κληρονομιάς. Προτείναμε κάποια που μπορούν να γίνουν σε σχέση με την φιλοξενία καλλιτεχνών στις χώρες μας», υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Media της Σερβίας, Dejan Maslikovic.

O Mihai Gherge, υπουργός Πολιτισμού και Εθνική ταυτότητα Ρουμανίας σημείωσε «είναι τομή να βρίσκομαι εδώ για να βρούμε μια λύση ανάμεσα στις χώρες τη νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο Aleksandar Dajkovic από την διεύθυνση πολιτιστικής κληρονομιάς του Μοντενέγκρο σημείωσε ότι «το Μαυροβούνιο υποστηρίζει κάθε συνεργασία προόδου. Η διακήρυξη αυτή θα ακολουθήσει τους στρατηγικούς στόχους και στο μέλλον θα έχουμε καλύτερη συνεργασία. Είμαστε ειλικρινής εταίρος σε αυτή τη συνεργασία».

Keywords
Τυχαία Θέματα