Μ. Βρετανία: Παραιτήσεων συνέχεια ενόψει Brexit

Συνεχίζονται οι παραιτήσεις στη Μεγάλη Βρετανία μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και την έγκριση από τη βρετανική κυβέρνηση του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Αυτή τη φορά, την παραίτησή της από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ανακοίνωσε και η υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι, λόγω της διαφωνίας της με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, με την ίδια να αποτελεί την τρίτη υπουργό

της βρετανικής κυβέρνησης που παραιτείται σήμερα.

«Η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της η Βρετανίδα πολιτικός.

Την παραίτησή της από τη βρετανική κυβέρνηση υπέβαλε και η Σουέλα Μπρέιβερμαν, υφυπουργός για το Brexit, ανεβάζοντας τον αριθμό με τις παραιτήσεις, στις τέσσερις.

"Αδυνατώ πλέον να στηρίξω ειλικρινώς τη συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες το υπουργικό συμβούλιο", ανέφερε σε επιστολή της η κ. Μπέιβερμαν.

Την ίδια ώρα, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της ως συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, εκφράζοντας ανησυχίες για τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Brexit.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκαν άλλες δύο παραιτήσεις, αυτές του υπουργού αρμόδιου για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ και του υπουργού αρμόδιου για την Βόρεια Ιρλανδία, Σέλις Βάρα.

Την ίδια ώρα και εξαιτίας της αστάθειας αυτής, βουτιά καταγράφει η στερλίνα έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

«Η κυβέρνηση διαλύεται μπροστά στα μάτια μας καθώς για δεύτερη φορά ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού», δήλωσε ο Τζον Τρίκετ, μέλος της ηγετικής περί τον Τζέρεμι Κόρμπιν ομάδας.

«Είναι ο εικοστός υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κατά την διετή της πρωθυπουργία. Δεν έχει μείνει κύρος στην Τερέζα Μέι και είναι σαφώς ανίκανη να φέρει εις πέρας μία συμφωνία για το Brexit που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και του λαού της χώρας μας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η λίρα σημείωσε σήμερα βουτιά έναντι του ευρώ και του δολαρίου, μετά την παραίτηση του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, διαμαρτυρόμενος κατά του σχεδίου συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Η παραίτηση του κ. Ράαμπ οδήγησε σε πτώση το βρετανικό νόμισμα. Η λίρα σημείωσε βουτιά κατά 1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2839 και κατά 1,3% έναντι του ευρώ στις 88,23 πένες.

«Η παραίτηση του Ράαμπ απλά τώρα αλλάζει το παιχνίδι. Δύσκολο να είναι κανείς αισιόδοξος για τη βρετανική λίρα βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, αναλυτής στη Nomura.

«Από την άλλη μεριά όμως η Τερέζα Μέι έχει επιβιώσει από πολύ χειρότερες καταστάσεις. Το θέμα είναι εάν θα ακολουθήσει κύμα παραιτήσεων (από υπουργούς)», σημείωσε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρετανία, Παραιτήσεων, Brexit,vretania, paraitiseon, Brexit