Μ. Μπόλαρης: Πάνω από τους Ευζώνους είναι οι κάτοικοι της Βόρεια Μακεδονίας

«Πάνω από τους Ευζώνους είναι οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας, είναι Σλάβοι, μιλούν σλαβικά και θέλουμε να είναι φίλοι μας» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης.

«Όπως πάνω από την Ήπειρο υπάρχει η Βόρεια Ήπειρος, όπως πάνω από τη Θράκη υπάρχει η Βόρεια Θράκη, όπως ανατολικά της Θράκης έχουν την Ανατολική Θράκη και πάνω από τη Μακεδονία έχουμε τη Βόρεια Μακεδονία»,

πρόσθεσε ο κ. Μπόλαρης.

Όπως τόνισε, «θα πρέπει τα πράγματα να μην τα βλέπουμε με στενότητα αλλά να βλέπουμε συνολικά. Πρέπει να περάσουμε την πορεία μας και τη δράση μας στο μέλλον.

Από τη στιγμή που παραδέχθηκαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία μας ιστορία, ότι είναι Σλάβοι, έλυσαν το υπαρξιακό τους ζήτημα, παραδέχθηκαν ότι μιλούν σλαβικά, άνοιξαν οι δίοδοι για να συνεργαστούμε».

Αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγιά Σοφιά ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για ιστορική ημέρα.

«Υπήρξε μία ξενάγηση του πρωθυπουργού στην Αγιά Σοφιά και έγινε με τους αρχαιολόγους, με τον σύμβουλο του Τούρκου προέδρου και ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία και ένας συμβολισμός όπως και η επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης» τόνισε.

Ξεκαθάρισε πως η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν μπαίνει σε καμία περίπτωση σε ανταποδοτικότητα με τους μουφτήδες της Θράκης.

«Πρώτον γιατί οι μουφτήδες στην Τουρκία διορίζονται από το κράτος και το αίτημα για εκλογή στη Θράκη δεν έχει βάση και δεύτερος γιατί η σχολή όταν έκλεισε το 1971 η Τουρκία είπε ότι είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο και επειδή απαγορευόταν η λειτουργία τους, την έκλεισαν ως ιδιωτικό».

«Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες ιδιωτικά πανεπιστήμια. Άρα και αυτό το επιχείρημα δεν έχει βάση», σημείωσε ο κ. Μπόλαρης συμπληρώνοντας πως το άνοιγμα της Σχολής, θα ωφελήσει και την Τουρκία καθώς θα αλλάξει το αρνητικό κλίμα εναντίον της σε ότι αφορά στη θρησκευτική ελευθερία.

Keywords
Τυχαία Θέματα