Λέκκας: Aν δεν εκτονώνονται οι δυνάμεις, τότε ο σεισμός που περιμένουμε θα είναι πιο μεγάλος

Για τη σεισμική δραστηριότητα, που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

«Να αφήσει ο

κόσμος την αμέλεια που τον διακατέχει και δεν κάνει κάποια πράγματα ελάχιστης συντήρησης», σημείωσε μιλώντας στον Alpha 96,5.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, τα παλαιότερα κτίρια της Θεσσαλονίκης που «έχουν δομηθεί με τους παλαιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς, του ’59 ή του ’84 είναι ικανά να παραλάβουν μία σεισμική επιβάρυνση, θα έχουμε όμως πρόβλημα σε μεγάλους σεισμούς» και παροτρύνει τους κατοίκους για «ενίσχυση με βάση τις προδιαγραφές που υπάρχουν» στα παλαιότερα κτίρια. Ωστόσο, «σύμφωνα με όσα περιμένουμε είμαστε μέσα στα περιθώρια της ασφάλειας που πρέπει να έχουμε», δηλώνει ο ίδιος.

Επιβεβαιώνοντας την τοποθέτηση του καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλη Σκορδύλη, στο συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, ο κ. Λέκκας διαμηνύει πως «όσο περνάει ο καιρός, αν δεν εκτονώνονται οι δυνάμεις με μικρούς ή μεγάλους σεισμούς, τότε ο σεισμός που περιμένουμε θα είναι πιο μεγάλος», σχετικά με τον κίνδυνο για έναν μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Επί τούτου, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, «κάνουμε σχεδιασμό μας σε επίπεδο χώρας» και επισημαίνει την αναγκαιότητα ενημέρωσης των πολιτών και την οργάνωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού ώστε «σε δύο ώρες πρέπει να μπορέσουμε να αντιδράσουμε προκειμένου να μειώσουμε τις επιπτώσεις ενός μεγάλου σεισμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα