Λαϊκή Συσπείρωση: Η σύμβαση για τα 50 λεωφορεία από τη Λειψία εγκαινιάζει την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ με όχημα τον δήμο

Δριμύτατη κριτική στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ασκεί η δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση", αναφορικά με την προμήθεια 50 λεωφορείων από τον δήμο της Λειψίας.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως η σύμβαση "μεθοδεύει, εγκαινιάζει την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ με όχημα τον δήμο, μέσα από τη δημοτικοποίηση του την οποία στηρίζουν σχεδόν όλες οι άλλες παρατάξεις με προεξάρχουσα αυτή του ΣΥΡΙΖΑ".

"Η αστική συγκοινωνία

είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους στο οποίο φορολογούνται βαριά οι δημότες και όχι του δήμου", τονίζει επίσης.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

"Καλλιεργώντας εικόνα «σωτήρα» της πόλης, με στρατηγική ξεπουλήματος και ιδιωτικοποιήσεων, με θρυμματισμένο το προφίλ του ανεξάρτητου και υπό στενή κηδεμονία Μητσοτάκη, η «νέα σελίδα της Θεσσαλονίκης» με διοίκηση Κ. Ζέρβα είναι το ίδιο παλιά και φθαρμένη όσο και οι ΟΛΕΣ οι προηγούμενες : Δήμος - τοπικός φοροεισπράκτορας της κυβέρνησης, μεσίτης ιδιωτικών, ξένων και Ελληνικών, μεγάλων συμφερόντων, μακριά και αντίθετα με τα λαϊκά συμφέροντα.

Αυτό αποτυπώθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Τη μέρα που άνοιγαν τα σχολεία για τους μαθητές, η διοίκηση, σε «καραντίνα δημοσιότητας» βιαζόταν να περάσει τη προγραμματική σύμβαση Δήμου – ΟΑΣΘ.
Δήμος και κυβέρνηση, με φωτογραφική διάταξη Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, άλλαξαν το νόμο, δίνοντας το δικαίωμα στο δήμο, δαπανώντας από τη βαριά τοπική φορολογία των δημοτών (ανταποδοτικά τέλη) να αγοράσει 50 μεταχειρισμένα λεωφορεία από το Δήμο Λειψίας και να τα παραδώσει στον ΟΑΣΘ σαν ασπιρίνη για τη δραματική κατάσταση όπου τον έφτασαν όλες οι κυβερνήσεις.

Είναι ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΗ η επίκληση της υγείας των επιβατών στη Π.Ν.Π. καθώς - όπως ομολόγησε ο δήμαρχος – οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Σεπτέμβρη 2019, πολύ πριν τον κορονοϊό. Αυτές έγιναν (όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της περιόδου) με τον Γερμανό υφυπουργό Μπάρτλε ως υπεύθυνο της γνωστής Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, του φορέα συνεργασίας γερμανικών και Ελληνικών δήμων, φορέα διείσδυσης γερμανικών συμφερόντων στα «χωράφια» της τοπικής διοίκησης, στη οποία προηγούμενος υπεύθυνος ήταν ο διαβόητος Φούχτελ που ζητούσε μαζικές απολύσεις και ιδιωτικοποίηση των πάντων. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι οι διαπραγματεύσεις του δημάρχου περιλάμβαναν (εκτός από από τις αστικές συγκοινωνίες), την ανακύκλωση, το σύστημα στάθμευσης, τη παραγωγή ενέργειας, δράσεις πολιτισμού του δήμου. Τα ερωτήματα μας σχετικά μ’ αυτά παραμένουν αναπάντητα.

Τα 50 λεωφορεία (άνω της δεκαετίας) δεν είναι ούτε καν ασπιρίνη στο πρόβλημα γιατί μέσα στο 2020 θα αποσυρθούν λόγω παλαιότητας άλλα 90 σημερινά λεωφορεία. Αποτέλεσμα : -40 λεωφορεία. Οι διαδικασίες μίσθωσης (γιατί όχι αγοράς με κρατική δαπάνη) 100 λεωφορείων μπορεί να ξεκινήσει τώρα αλλά θα αργήσει αρκετά.

Το «ζουμί» όμως της σύμβασης είναι ότι μεθοδεύει, εγκαινιάζει την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ με όχημα τον δήμο, μέσα από τη δημοτικοποίηση του, την οποία στηρίζουν σχεδόν όλες οι άλλες παρατάξεις με προεξάρχουσα αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Που παριστάνει τη «διαφωνούσα» στην απόφαση για να κρύψει το ότι με νόμο ΣΥΡΙΖΑ του 2017, σε εφαρμογή της Ευρωενωσιακής νομοθεσίας που προβλέπει την απόσυρση του δημοσίου απο τις αστικές συγκοινωνίες, άνοιξε ο δρόμος της δημοτικοποίησης βλ. ιδιωτικοποίησης. Και που όπου εφαρμόστηκε σήμανε ακριβότερες και χειρότερες συγκοινωνίες. Στην ίδια λογική (ΝΑΙ στην ουσία, ΑΛΛΑ στις λεπτομέρειες) κινήθηκαν οι άλλες παρατάξεις.

Ενδεικτικό της στρατηγικής ιδιωτικοποίησης είναι ότι ο Δήμος «επιβάλλει» στον ΟΑΣΘ, τα νέα λεωφορεία να συντηρούνται από ιδιωτικό συνεργείο και όχι αυτό του ΟΑΣΘ.

Η αγορά θα γίνει με δαπάνη του δήμου από τα ανταποδοτικά τέλη (φωτισμός, καθαριότητα, πράσινο). Εν ολίγοις, ο δήμος αντί να απαιτήσει από το κράτος την επιστροφή των δισεκατομμυρίων που παράνομα κατακρατούν οι κυβερνήσεις από την επιχορήγηση των δήμων, να σταματήσει η υποχρηματοδότηση τους, του χαρίζει και 1 εκατ. ευρώ, καθώς η αστική συγκοινωνία είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όχι των δήμων. Άλλωστε πόσο μεγάλη επιβάρυνση θα ήταν η κυβέρνηση να προσθέσει 1 εκατ. ευρώ στη δαπάνη για μίσθωση λεωφορείων που είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη ?

Την απάντηση έδωσε ο δήμαρχος (με τη συμφωνία σχεδόν όλων των άλλων παρατάξεων) : στόχος είναι, την 31.12.2022 όπου «συμπίπτει» το τέλος της προγραμματικής σύμβασης Δήμου – ΟΑΣΘ αλλά και το τέλος του τελευταίου, να μπει ο δήμος (ίσως και άλλοι δήμοι) στη διαχείριση των αστικών συγκοινωνιών.

Και επειδή ΚΑΝΕΝΑΣ δήμος δεν έχει την οικονομική ευχέρεια να αγοράσει και να συντηρήσει στόλο λεωφορείων, θα χαρατσώνει ακόμα βαρύτερα τους δημότες ενώ θα «προκύψει» και η ανάγκη εισόδου ιδιωτών μέσω συνεργασιών με τους δήμους δηλ. ιδιωτικοποίηση με ομπρέλα τους δήμους.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση ομολόγησε ότι τα αποθεματικά των ανταποδοτικών τελών (όσο κι αν εμφανίζονται σήμερα αρκετά), θα μειωθούν εκρηκτικά το επόμενο διάστημα (πάνω από 60-70%) στερώντας τους δημότες από αναγκαίες υπηρεσίες (καθαριότητα, ανακύκλωση, συντήρηση και αντισεισμική προστασία ιδιαίτερα σχολείων, κοινωνική πρόνοια κ.λ.π.) και ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για νέες ιδιωτικοποιήσεις – εργολαβοποιήσεις πάνω σ’ αυτές της ανάγκες. Η δαπάνη για τα λεωφορεία θα είναι ένα ακόμα πλήγμα, ένα δώρο στη κυβέρνηση και τους ομίλους. Η ομολογία της διοίκησης ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σημαίνει νέα χρέη για τον δήμο, νέα φορολογία για τους δημότες.

Η αστική συγκοινωνία είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους στο οποίο φορολογούνται βαριά οι δημότες και όχι του δήμου.

Οι δημότες δεν πρέπει να πέσουν στη καλοστημένη παγίδα που στήνουν δήμος – κυβέρνηση – επιχειρηματικοί όμιλοι. Η σημερινή ασπιρίνη των 50 λεωφορείων είναι το δόλωμα για τις ιδιωτικές, ακριβές και ανεπαρκείς αστικές συγκοινωνίες του άμεσου μέλλοντος. Πρέπει να αντιδράσουν και σ’ αυτό θα συμβάλλει με τις δυνάμεις της η Λαϊκή Συσπείρωση".

Keywords
Τυχαία Θέματα