Κρήτη: Ξεκίνησαν τα "λουκέτα" σε επιχειρήσεις

Οι μικρές επιχειρήσεις όπως όλα δείχνουν θα είναι εκείνες που θα πληγούν περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.

Είναι εκείνες που δύσκολα θα καταφέρουν να σηκώσουν το βάρος και να παραμείνουν ανοιχτές μετά τη σταδιακή άρση του lockdown.Το πώς θα συμπεριφερθεί η ελληνική οικονομία και σε πόσο βαθιά ύφεση θα πέσει φέτος κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά, τονίζει στο cretapost ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Αλιφιεράκη αυτό που επικρατεί στην αγορά είναι η αβεβαιότητα, πτώση

τζίρου και σίγουρα αρκετά λουκέτα σε πολλές επιχειρήσεις. Μάλιστα όπως τονίζει πολλές από αυτές λόγω του κορωνοϊού δεν θα έχουν αντικείμενο εργασίας.

Τα καταστήματα θα ανοίξουν το ερώτημα είναι εάν θα υπάρχουν πελάτες μέσα σε αυτά ή εάν απλά θα έχουν τα φώτα τους ανοιχτά.

«Ο φόβος θα παραμένει και οι καταναλωτές θα είναι πολύ επιφυλακτικοί. Ο τζίρος αναμένεται να είναι χαμηλότερος από πέρυσι και αυτό θα έχει τραγικές επιπτώσεις για την οικονομία», σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Τονίζει ότι πολλές από τις επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν καθόλου όταν αρθούν τα μέτρα ή ακόμη κι αν ανοίξουν θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο μετά από μερικούς μήνες.

Δεν υπάρχει εικόνα για τα οριστικά λουκέτα στις επιχειρήσεις καθώς σε αυτή τη φάση κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να κάνει παύση εργασιών. Η εικόνα στην αγορά θα αρχίζει να διαφαίνεται τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα πάντως με έρευνα της ΓΕΣΕΕ το 15% των επιχειρήσεων δεν θα ανοίξει καθόλου.

Ήδη πολλές επιχειρήσεις στο Ηράκλειο έχουν βάλει λουκέτο. Επιχειρήσεις που λειτουργούσαν πριν «κορωνοϊού εποχή» κατά την διάρκεια του lockdown έκλεισαν.

«Η αγωνία για την επόμενη μέρα είναι τεράστια, υπογραμμίζοντας πως στα μέτρα της κυβέρνησης που έχουν ήδη εξαγγελθεί είναι ανάγκη να προστεθούν κι άλλα, αφού η οικονομία δέχεται και θα συνεχίσει να δέχεται τεράστιο πλήγμα για αρκετό καιρό ακόμη» τόνισε ο κ.Αλιφιεράκης.

Δύσκολη η επόμενη μέρα για τον κλάδο της εστίασης

Τα λουκέτα, τα κατεβασμένα ρολά και τα μαζεμένα τραπεζοκαθίσματα σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ είναι μία εικόνα που, δυστυχώς, ίσως να μην αλλάξει μετά την άρση του lockdown, αναφέρει το cretapost.gr.

Μπορεί κάποια καταστήματα να έχουν την δυνατότητα να ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, εγκαθιστώντας χωρίσματα από πλέξιγκλας και αγοράζοντας μάσκες για το προσωπικό τους, ωστόσο οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα αυτά δεδομένα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού & Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη τα λουκέτα στον κλάδο της εστίασης δυστυχώς θα είναι πολλά και το κόστος θα είναι ανυπολόγιστο.

«Είναι ένας κλάδος παραμελημένος, ένας κλάδος με πάρα πολλές ανάγκες που δυστυχώς η βιωσιμότητα του εξαρτάται καθαρά και μόνο από το τι μέτρα στήριξης θα παρθούν για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε.

Απασχολούμε 27.000 εργαζόμενους από τους οποίους ούτε το 1/3 δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε»

Η ανακοίνωση του Σύνδεσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού & Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου

Όπως καλά γνωρίζετε οι επιχειρηματίες του κλάδου μας βιώνουν με τον πιο επώδυνο τρόπο μια πρωτοφανή παγκόσμια κρίση εξαιτίας της πανδημίας του COVID 19 όπου θα επιφέρει ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος μέχρι το κλείσιμο των επιχειρήσεων μας σε αρκετούς από εμάς.

Λόγω ότι το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο κ λόγο ότι τα αναγκαστικά,μέτρα που προβλέφθηκαν ως προσωρινά δεν διασφαλίζουν σε καμία περίπτωση την βιωσιμότητα μας.

Με δεδομένου λοιπόν ότι ο κλάδος απασχολεί πάνω από 27.000 υπαλλήλους και είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας κ όχι μόνο ζητάμε την υποστήριξη σας με τα κάτωθι:

7 σημεία επανεκκίνησης

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

1- Μείωση του φορολογικού συντελεστή σε όλη την εστίαση στο 6% & 13%

2- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% και με ανώτατο πλαφόν κόστους ανά υπάλληλο του επισιτιστικού κλάδου τα 250€

3- Μηδενικά ενοίκια για την περίοδο που τα καταστήματα εστίασης έμειναν κλειστά με κρατική εντολή και -40% καταβολή μέχρι τέλος του έτους

4- Κεφάλαιο επανεκκίνησης για όλα τα καταστήματα εστίασης στο 3% του ετήσιου τζίρου του 2019 και με ανώτατο πλαφόν τα 8000€,ως έκτακτη ενίσχυση

5- Επέκταση χορήγησης 800ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ατομικών επιχειρήσεων αλλά και όλων των μορφών εταιριών(ΟΕ, ΕΕ. Κτλ) ανεξαρτήτως αριθμού προσωπικού.

6- Την καταβολή της καθαρής αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεπικοινωνιών καθόλη τη διάρκεια που επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές

7- Υπαγωγή των υποχρεώσεων που θα δημιουργηθούν σε καθεστώς 48 δόσεων

Σε τοπικό επίπεδο

Την ένταξη μας σε μεμονωμένα προγράμματα καθαρά για τον επισιτιστικό κλάδο για ( Προβολή- γαστρονομία – ψηφιακής δικτύωσης-υγειονομικής περίθαλψης κλπ)

9.Επιχορήγηση των Δήμων για απαλλαγή από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων για όλο το 2020 κ επανεξέταση για επιπλέον μείωση για τα επόμενα έτη.

(Η πιο ακριβή πόλη της Ελλάδος το Ηράκλειο με 168 ευρώ το τμ παρότι την μείωση )

Απαλλαγή από τον φόρων παρεπιδημούντων που είναι 0.5 κ 5% αντίστοιχα στα μεγάλα κέντρα διασκεδάσεως.
Keywords
Τυχαία Θέματα