Κρήτη: Τέλος οι συστάσεις σε εστιατόρια και καφέ – Έρχονται πρόστιμα και σφραγίσματα

Η περίοδος χάριτος για τους επιχειρηματίες που διατηρούν καταστήματα εστίασης και καφέ χωρίς να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας για τον κορωνοϊό μόλις τελείωσε.

Μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου γίνονταν σωρεία ελέγχων από κλιμάκιο της δημοτικής αστυνομίας και της ΕΛ.ΑΣ. στα καταστήματα του Ηρακλείου χωρίς ωστόσο να βεβαιώνονται πρόστιμα.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προχώρησαν σε ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν αν τηρούνται οι αποστάσεις αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα για τον κορωνοϊό και σε όσα καταστήματα είδαν παραβατική

συμπεριφορά προχώρησαν σε συστάσεις.

«Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς όμως η δημοτική αστυνομία να έχει κατασταλτικό χαρακτήρα. Μάλιστα και το βράδυ του Σαββάτου μεικτό κλιμάκιο που απαρτιζόταν από τη δημοτική αστυνομία και την ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε αρκετούς ελέγχους στα καταστήματα αυτά και διαπιστώθηκαν σημαντικές παραβάσεις σε συγκεκριμένα καταστήματα», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο πολιτικός προϊστάμενος της δημοτικής αστυνομίας Ηρακλείου, Μαρίνος Παττακός ο οποίος παράλληλα τόνισε πως στα περισσότερα καταστήματα τηρούνται οι αποστάσεις.

«Στα περισσότερα καταστήματα τηρούνται τα μέτρα. Εκεί που παρατηρείται αρκετός συνωστισμός και παραβατική συμπεριφορά των επιχειρηματιών είναι σε καταστήματα κάποιων περιοχών στο κέντρο του Ηρακλείου που παρουσιάζουν μεγάλη επισκεψιμότητα. Σε αυτά τα καταστήματα και προ κορωνοϊού εποχή υπήρχε αρκετή κίνηση. Οι επιχειρηματίες αυτοί δεν έχουν τηρήσει τις αποστάσεις κι έχουν διατηρήσει τα τραπεζοκαθίσματά τους όπως ήταν και παλαιότερα. Δεν τηρούν τους κανόνες κι έτσι υπάρχει πρόβλημα», επεσήμανε σχετικά ο κ. Παττακός ο οποίος πρόσθεσε πως παραβατικότητα έχει διαπιστωθεί και σε λιγοστά περιφερειακά καταστήματα καθώς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με αρκετούς πολίτες να μην χρησιμοποιούν τις μάσκες τους.

Έρχονται… τσουχτερά πρόστιμα

Οι συστάσεις που έκαναν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έφτασαν πλέον στο τέλος τους. Όσοι δεν συμμορφωθούν θα το… πληρώσουν ακριβά από σήμερα κι όλας.

«Σε κάθε περίπτωση οι έλεγχοι συνεχίζονται και αυτή τη φορά δεν θα έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Οι συστάσεις τελείωσαν, τώρα προχωράμε σε πρόστιμα και σφράγισμα του καταστήματος», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Παττακός.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρόστιμα είναι τσουχτερά ενώ ακολουθούνται και από σφράγισμα του καταστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, τα πρόστιμα ξεκινούν από 2.000 ευρώ (πάει ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος) συν σφράγισμα καταστήματος για 15 ημέρες.

Σε περίπτωση που το ίδιο μαγαζί όταν ανοίξει συνεχίσει να μην τηρεί τα μέτρα και τις αποστάσεις τότε διπλασιάζεται το πρόστιμο ενώ σφραγίζεται το κατάστημα για 30 ημέρες.

Τη Δευτέρα οι έλεγχοι για τις θέσεις στάθμευσης

Μία νέα αρμοδιότητα αποκτά η δημοτική αστυνομία καθώς πρόκειται να ελέγχει και τις θέσεις στάθμευσης των κατοίκων στο κέντρο του Ηρακλείου.

«Πρόκειται για νέα δεδομένα που έχουμε στη δημοτική αστυνομία τα οποία προκύπτουν από Δευτέρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγχουμε και να περιφρουρούμε τις θέσεις στάθμευσης των κατοίκων του κέντρου που έχουν σημανθεί. Υπενθυμίζουμε ότι μόνο όσοι έχουν την ειδική κάρτα μπορούν να σταθμεύουν στο κέντρο του Ηρακλείου», επεσήμανε σχετικά ο κ. Παττακός.

Πολλές αρμοδιότητες, λίγα τα άτομα

Είναι γνωστό πως η δημοτική αστυνομία είναι υποστελεχωμένη και συνεχώς αποκτά νέες αρμοδιότητες.

«Η δύναμη της δημοτικής αστυνομίας είναι 20 άτομα, εκ των οποίων πέντε είναι σε άδεια ειδικού σκοπού και δύο σε κανονική άδεια. Αρα μιλάμε ότι δεκατρία άτομα καλούνται καθημερινά, πρωί και βράδυ, να λύσουν όλα αυτά τα προβλήματα», υπογραμμίζει ο κ. Παττακός.

Πηγή: cretapost.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα