Κουτσούμπας: Ο λαός έχει τη δύναμη να αντεπιτεθεί στο νέο κύμα καλλιέργειας αυταπατών

Αφιερωμένη στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο ήταν η συναυλία που δόθηκε την Παρασκευή 24/8 στον Άγιο Αχίλλειο, στις Πρέσπες, στο πλαίσιο των «Πρέσπειων 2018», που διοργανώνονται κάθε χρόνο σ' αυτήν την ακριτική και γεμάτη ιστορία γωνιά του Νομού Φλώρινας. Τη συναυλία παρακολούθησαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Παρευρέθηκαν επίσης οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Χρήστος Σπίρτζης, όπως και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Η ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα, πλαισιωμένη από την αφήγηση του Γιώργου Κιμούλη και τη μεικτή χορωδία «Αμύντας» Αμυνταίου, υπό τη διεύθυνση της Ξένιας Τσαβκοπούλου, πρόσφεραν μια ξεχωριστή βραδιά και καθήλωσαν το πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε τη συναυλία. Η «Ρωμιοσύνη», τα «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» και τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου σιγοτραγουδήθηκαν από τον κόσμο και η ερμηνεία τους καταχειροκροτήθηκε.

Φτάνοντας στο νησάκι του Αγ. Αχίλλειου, όπου τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε: «Είναι μεγάλη χαρά, μεγάλη συγκίνηση, που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στις Πρέσπες, για τα "Πρέσπεια", σε μια εκδήλωση με ποίηση του μεγάλου Γιάννη Ρίτσου, με μουσική Μίκη Θεοδωράκη, με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα και τους συνεργάτες του και βεβαίως, πρέπει να πω ότι νιώθουμε ιδιαίτερη συγκίνηση -η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ- γιατί φέτος συμπίπτουν τα "Πρέσπεια" με το γιορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματός μας.

Και βεβαίως θα είναι και μια τιμή σε όσους έδωσαν τη ζωή τους, αγωνίστηκαν για να "ανθρωπέψει ο άνθρωπος", σε όσους "κέρασαν ρακή το θάνατο", που λέει και ο ποιητής και απέδειξαν ότι ένας μικρός λαός μπορεί και χωρίς "σπαθιά και βόλια" να "σπέρνει του κόσμου το ψωμί" και να δίνει στον κόσμο το ψωμί και την ειρήνη, την ελευθερία και την ανθρωπιά.

Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις είναι δύσκολες, ο λαός μας όμως έχει αντοχές και κυρίως έχει τη δύναμη να αντιπαλέψει και να αντεπιτεθεί απέναντι στο νέο κύμα καλλιέργειας αυταπατών και στο νέο κλίμα νέων εξαπατήσεων, που δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν έχει βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια».

Με αφορμή το γεγονός ότι φέτος οι εκδηλώσεις των «Πρέσπειων» είναι αφιερωμένες στη λήξη του εμφυλίου πολέμου, ο Δ. Κουτσούμπας ρωτήθηκε από δημοσιογράφο «αν πραγματικά έληξε ο εμφύλιος» και απάντησε: «Η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, την οποία αγκάλιασε ο λαός εδώ της περιοχής των Πρεσπών, ευρύτερα όλης της Βόρειας Ελλάδας και όλης της χώρας μας, ήταν μια κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην πατρίδα μας τον προηγούμενο αιώνα. Και βέβαια ξέρετε ότι κάθε εμφύλιος είναι και ταξικός πόλεμος. Ο ταξικός πόλεμος δεν σταματά και δεν πρόκειται να σταματήσει όσο πάνω σε αυτή τη γη, σε αυτόν τον πλανήτη, υπάρχει αδικία, εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα