Κοινό μέτωπο φορέων της Θεσσαλονίκης ενάντια στη λιτότητα - Διαμαρτυρία αύριο στο ΥΜΑΘ

Κοινό μέτωπο συγκροτούν φορείς της Θεσσαλονίκης αλλά και πανελλαδικά απέναντι στις πολιτικές λιτότητας, ανεργίας και υπερφολόγησης προκειμένου να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.

Φορείς, σύλλογοι και τα σωματεία μέλη τους συγκροτούν την «Κοινωνική Συμμαχία» και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αύριο στις 11:00 στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Παράλληλα, θα επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στην υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά

αλλά και στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη.

Η «Πανεθνική Ημέρα Δράσης», αύριο στις 30 Μαΐου είναι η πρώτη από τις κινητοποιήσεις της "Κοινωνικής Συμμαχίας", ενώ αύριο ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει από κοινού 24ωρη γενική απεργία.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης σημείωσε ότι η επιχειρηματικότητα και το εμπόριο περνάει δύσκολες ώρες.

«Υπάρχει συνεχής πτώση τζίρου. Θέλουμε να διατρανώσουμε ότι δεν πάει άλλο. Αν δεν δράσει η κυβέρνηση τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά. Δεν έχουμε άλλες αντοχές. Εμείς οι έμποροι έχουμε φτάσει στο μηδέν», τονίζοντας ότι τα λουκέτα σε καταστήματα έχουν φτάσει τα 300.000 και όπως ανέφερε «δεν αντέχουμε άλλα λουκέτα».

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης υπογράμμισε την αναγκαιότητα του συνασπισμού των φορέων. «Είναι η πρώτη δράση που ξεκινάμε. Θέλουμε να περάσει το μήνυμα ότι η κοινωνία είναι ενωμένη και να μας ακούν οι κυβερνώντες».

Ο κ. Τσαραμπουλίδης έκανε λόγο για διχογνωμία μεταξύ των φορέων σε πολλά ζητήματα. «Πολλά έργα, όπως η υποθαλάσσια δεν μπορούν να προψωρήσουν», τονίζοντας ότι πολλοί πχ δήμαρχοι και νομάρχες πήραν χρήματα και τα έκαναν έργα σε άλλες περιοχές.

«Να διατρανώσουμε τι ανάστημά μας απέναντι στη λαίλαπα της κυβέρνησης, Δεν θα σταματήσουμε εδώ», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Ανδρέας Γιακουμής, σημειώνοντας ότι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η υπερφορολόγηση, η αύξηση του ορίου ηλικίας, συνταξιοδότησης, η έλλειψη προσωπικού στην παιδεία και η περικοπή των συντάξεων.

O Νίκος Τζήκας, εκπρόσωπος της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας τόνισε ότι «η Μέρκελ κατακρεούργησε τις συντάξεις μας, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα», Επίσης, ο κ. Τζήκας πρόσθεσε ότι ο συνταξιούχος έχει φτάσει στο ζενίθ αδυναμίας αποπληρωμής των υποχρεώσεών του. «Έχουν αυξηθεί οι θάνατοι λόγω της αγωνίας των συνταξιούχων», σημείωσε.

Ο πρόεδρος των Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Νικολόπουλος έκανε λόγο για παράλογη υπερφορολόγηση και πλειστηριασμούς που πλήττουν τους βιοτέχνες, ενώ όπως είπε «θα διεκδικήσουμε μία ποιότητα ζωής και επαναφορά στην κανονικότητα της χώρας μας».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσορμπατζηκωστής κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Ο πρόδρος του ΤΕΕ/ ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας σημείωσε ότι σε σχέση με το 2009 η οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί κατά 89%, τα δημόσια έργα κινούνται από πόρους της και οι νέοι μηχανικοί αναχητούν την τύχη τουςστο εξωτερικό. Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη υπάρξης ενός αναπτυξιακού σχεδίου και όχι μίας «έκθεσης ιδεών».

Τέλος ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης επισήμανε ότι έχουν περάσει οκτώ χρόνια κρίσης και «να περάσουμε το μήνυμα ότι ως εδώ είναι και δεν μπορεί να πάει παραπάνω».

Οι φορείς που συγκροτούν την «Κοινωνική Συμμαχία»

Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας

Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων

Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας

Ελληνική Συνομοσπονδία Επορίου και Επιχειρηματικότητας

Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας

Τα αιτήματα είναι:

Κοινωνικό κράτος που παρέχει δίκτυ ασφαλείας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδας και τους πιο αδύναμους, που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη των θυμάτων της κρίσης.

Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με γνώμονα ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για το σχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας.

Πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης, που θα ενισχύουν την υγιή επιχειρηματικότητα, τον παραγωγικό σχεδιασμό και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

Προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, με επαρκή χρηματοδότηση του ΕΣΥ, με το φάρμακο να παραμένει δημόσια αγαθό.

Δημόσιο σύγχρονο, αποτελεσματικό, ψηφιακό, αξιοκρατικό δημοκρατικό και βιώσιμο με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών και των λειτουργών του. Εξάλειψη των αντιαναπτυξιακών, διαρθρωτικών και γραφειοκρατικών εμποδίων

Αξιοπρεπείς συντάξεις και πλήρη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για τον ανακαθορισμό του ύψους τους

Περιορισμό της εξοντωτικής φορολόγησης και εξάλειψη της δημευτικού χαρακτήρα εισφορολόγησης, με παροχή φορολογικών κινήτρων συνδεδεμένων με την υγιή ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Πολιτικές αγορές εργασίας που δεν θα αναπαράγουν την εκμετάλλευση τη φτώχεια και τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά αντίθετα θα αναβαθμίζουν το ανθρώπινο δυναμικό και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και εμπέδωση του κράτους δικαίου.

Keywords
θεσσαλονικη, υμαθ, υμαθ, τεε τκμ, μαΐου, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, απεργια, δραση, εδοθ, ελλαδα, μερκελ, πασχα, νικολοπουλος, τεε, τκμ, γνώμονα, υγιή, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, απεργια υπα, απεργιες αυριο, ομαδα διας, απεργια μμε, δωρο πασχα, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, κοινωνια, αποτελεσματα, δωρα χριστουγεννων, δωρα, σημερινη, τκμ, τυχη, φτωχεια, αυξηση, γνώμονα, διοικηση, δυναμικο, εδοθ, ειπε, εκμεταλλευση, ελλειψη, εργα, εσωτερικων, ζενιθ, ζωης, εμποροι, υγιή, κυβερνηση, λαιλαπα, λογο, μαΐου, μαρια, οκτω, ποιοτητα, προβληματα, συγκεντρωση, συγχρονο, συλλογοι, σχεδιο, ψηφιακο, ωρες, αγορες, δικαιωματα, εφαρμογη, εθνικο, υπουργειο, υγειας
Τυχαία Θέματα