Κλειστά τα Κοιμητήρια και στη Θεσσαλονίκη για την αποφυγή συγχρωτισμού

Εντελώς διαφορετικό από άλλες χρονιές είναι το φετινό Πάσχα. Οι πιστοί παρακολουθούν τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας από την τηλεόραση, ενώ την Ανάσταση θα παραμείνουν και πάλι στο σπίτι. Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού, ισχύει απαγόρευση εισόδου και στα Κοιμητήρια. Όπως είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι πόρτες των Κοιμητηρίων θα είναι κλειστές τη

Μεγάλη Παρασκευή, ενώ κατά τόπους δήμοι έλαβαν αποφάσεις για λουκέτο στα ΚΟιμητήρια για περισσότερες ημέρες.

Στη Θεσσαλονίκη, με απόφαση της διοίκησης του συνδέσμου δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης, κλειστά θα παραμείνουν τα κοιμητήρια Ευόσμου την Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο.

Επίσης, με απόφαση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα, απαγορεύτηκε από τη Μεγάλη Τετάρτη η είσοδος επισκεπτών στα Κοιμητήρια αρμοδιότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης (Αναστάσεως του Κυρίου, Μαλακοπής, Ευαγγελίστριας και Αγίας Παρασκευής). Η απαγόρευση ισχύει μέχρι και τις 20.4.2020 (Δευτέρα του Πάσχα).

Κατ’ εξαίρεση για την διεξαγωγή κηδειών και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων του πρώτου σαρανταημέρου μετά την ημερομηνία θανάτου του αποβιώσαντος επιτρέπεται η είσοδος εντός των Κοιμητηρίων μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής, τηρουμένων των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Για την πραγματοποίηση των θρησκευτικών τελετών του πρώτου σαρανταημέρου μετά την ημερομηνία θανάτου του αποβιώσαντος (τριήμερα, εννιάμερα, σαράντα) απαιτείται η επίδειξη αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου του αποβιώσαντος κατά την είσοδο των συγγενικών του προσώπων εντός του Κοιμητηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα