Κηδεύεται ο Κασέμ Σολεϊμανί στη Βαγδάτη- Άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου στη Μ. Ανατολή (VIDEO)

Η κηδεία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί πραγματοποιείται σήμερα, Σάββατο, στη Βαγδάτη του Ιράκ. Ο διοικητής της μονάδας Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης δολοφονήθηκε, ύστερα από αμερικανική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Μαζί με την κηδεία του Σολεϊμανί, τελείται και η κηδεία του αναπληρωτή ηγέτη των ιρακινών Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης,

Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, που επίσης σκοτώθηκε από το αμερικανικό πλήγμα.

Μετά τη δολοφονία, δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί διαδήλωσαν στην Τεχεράνη για να καταγγείλουν τα αμερικανικά «εγκλήματα». Μετά την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής, πλήθος ξεχύθηκε στους κεντρικούς δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας κρατώντας πορτρέτα του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, καίγοντας την αμερικανική και την σημαία του Ισραήλ και φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική».

Τραμπ: Σκότωσα τον Σουλεϊμανί για να σταματήσω και όχι να ξεκινήσω τον πόλεμο

Στην πρώτη του επίσημη ανακοίνωση προσχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανι που έχει ανάψει το σπίρτο που μπορεί να τινάξει στον αέρα τη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής του αυτής και μάλιστα δεν δίστασε να δηλώσει ενώπιον δημοσιογράφων πως «σκότωσα τον Κασέμ Σουλεϊμανί για να σταματήσω και όχι να ξεκινήσω τον πόλεμο»!

Το Ιράν απειλεί πως δεν θα αφήσει αναπάντητη την δολοφονία αυτή και η έτσι και αλλιώς προβληματική σχέση με τις ΗΠΑ κρίνεται σε ένα λεπτή κλωστή, που άμα σπάσει θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για όλο τον κόσμο.

Ο αντικαταστάτης του Κασέμ Σουλεϊμανί είναι ο ο ταξίαρχος Εσμαΐλ Καανί, ο οποίος με το καλημέρα έδειξε τις προθέσεις του και στις πρώτες του δηλώσεις ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως περιμένει να δει «πολλά πτώματα Αμερικανών» στη Μέση Ανατολή. Από την άλλη ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ σε δήλωσή του ανέφερε χαρακτηριστικά «μετά το μαρτύριο του ένδοξου στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, διορίζω τον ταξίαρχο Εσμαΐλ Καανί διοικητή της Δύναμης Κουντς», ενώ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα της Δύναμης Κουντς «θα μείνει όπως ακριβώς ήταν επί του προκατόχου του».

Ιράν: Εκδίκηση για την δολοφονία Σουλεϊμανί ορκίζεται η Τεχεράνη

Η Τεχεράνη θα εκδικηθεί τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος», προειδοποίησε το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν μάλιστα χαρακτηρίζει αυτή την αμερικανική επίθεση ως «το χειρότερο λάθος της Ουάσινγκτον» στην περιοχή.

«Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της», πρόσθεσε.

«Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (…) Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σε επιφυλακή η Ν. Υόρκη

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχουν τεθεί οι υπηρεσίες ασφαλείας στην πόλη της Νέας Υόρκης, για να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενα αντίποινα του Ιράν, μετά τον φόνο του Κασέμ Σουλεϊμανί σε αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη, ανέφερε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Η πόλη είναι μονίμως σε επιφυλακή για τρομοκρατικές επιθέσεις, δεδομένης της προϊστορίας της, όμως ο δήμαρχος είπε ότι η απειλή έχει αλλάξει σημαντικά, αν ληφθούν υπόψη οι πόροι που διαθέτει ένα κράτος σαν το Ιράν, σε σύγκριση με μια μη κρατική οργάνωση, όπως είναι η Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος.

«Πρέπει να θεωρήσουμε ότι η ενέργεια αυτή μας θέτει σε ντε φάκτο εμπόλεμη κατάσταση», είπε ο ντε Μπλάζιο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το βίντεο της επίθεσης

Το φως της δημοσιότητας έχει δει ένα βίντεο το οποίο φέρεται να δείχνει τη στιγμή που ο πύραυλος ανατινάζει το αμάξι του Σουλεϊμάνι στο Ιράν.

Πάντως μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση πως είναι αυθεντικό τόσο από το Ιράν όσο και από τις ΗΠΑ, όμως αναπαράγεται από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία σε όλο τον κόσμο.

Δείτε το παρακάτω:

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κηδεύεται, Κασέμ Σολεϊμανί, Βαγδάτη- Άνοιξε, Ασκός, Αιόλου, Ανατολή VIDEO,kidevetai, kasem soleimani, vagdati- anoixe, askos, aiolou, anatoli VIDEO