Κεντρική Μακεδονία: Κατασκευάζονται 18 νέα σχολεία με χρηματοδότηση της ΠΚΜ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί μέσω ευρωπαϊκών πόρων την κατασκευή 18 νέων σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία και τα οποία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες περίπου 5.000 μαθητών.

Το παραπάνω ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας μαζί με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Η ΠΚΜ

εξασφάλισε περισσότερα από 43 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και χρηματοδοτούμε την κατασκευή 18 σχολείων που εξυπηρετούν τις ανάγκες περίπου 5.000 μαθητών. Σε 9 σχολεία, 5 νηπιαγωγεία, 3 δημοτικά, 1 λύκειο έχουν ήδη ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες.

Εντάξαμε και χρηματοδοτούμε το αμέσως επόμενο διάστημα την κατασκευή 9 ακόμη σχολείων, 1 νηπιαγωγείου, 3 δημοτικών, 5 γυμνασίων και λυκείων», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τα εννέα σχολεία, πέντε Νηπιαγωγεία, τρία Δημοτικά και ένα Λύκειο, στα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες είναι:

-4ο Νηπιαγωγείο Νέας Καλλικράτειας προϋπολογισμού 416.000 ευρώ.

-4ο Νηπιαγωγείο Νέων Μουδανιών προϋπολογισμού 403.000 ευρώ.

-9ο Νηπιαγωγείο Περαίας στο Δήμο Θερμαϊκού προϋπολογισμού 219.000 ευρώ.

-Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Νέας Φώκαιας προϋπολογισμού 787.000 ευρώ.

-Λύκειο Διαβατών στο Δήμο Δέλτα προϋπολογισμού 1,25 εκ. ευρώ.

-5ο Νηπιαγωγείο Νέων Μουδανιών προϋπολογισμού 414.000 ευρώ.

-5ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας στο Δήμο Θερμαϊκού προϋπολογισμού 1,9 εκ. ευρώ.

-5ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης – Τριαδίου προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ.

-2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκάστρου στο Δήμο Ωραιοκάστρου προϋπολογισμού 1,1 εκ. ευρώ.

Τα εννέα επιπλέον σχολεία η κατασκευή των οποίων θα αρχίσει το αμέσως επόμενο διάστημα είναι ένα Νηπιαγωγείο, τρία Δημοτικά και πέντε Γυμνάσια και Λύκεια:

-1ο Ολοήμερο 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο Εξοχής, προϋπολογισμού 4,2 εκ. ευρώ.

-3ο Νηπιαγωγείο Νέων Μουδανιών προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ.

-24ο Ολοήμερο 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, προϋπολογισμού 3,1 εκ. ευρώ.

-23ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς προϋπολογισμού 3,9 εκ. ευρώ.

-4ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου με προϋπολογισμό 5,16 εκ. ευρώ.

-Γενικό Λύκειο Ιερισσού προϋπολογισμού 3,4 εκ. ευρώ.

-2ο Γυμνάσιο Πεύκων, προϋπολογισμού 7,8 εκ. ευρώ.

-Γυμνάσιο - Λύκειο Κασσανδρείας, προϋπολογισμού 3,4 εκ. ευρώ.

-2ο 12θέσιο Γυμνάσιο Θέρμης με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ.

«Δεν υπάρχει πιο σημαντική επένδυση και πιο ισχυρή για το μέλλον από την επένδυση στην παιδεία από την επένδυση στους μαθητές του τόπου μας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποχρέωση από μια πολιτεία από τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης την εκπαίδευση για όλους» σημείωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόσθεσε: «Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο για λίγους. Ήταν είναι και θα είναι προτεραιότητα μας η εξασφάλιση καλύτερου περιβάλλοντος και κατάλληλων συνθηκών εκπαίδευσης για τους δασκάλους, τους μαθητές, τους καθηγητές όλη της Κ. Μακεδονίας».

Παράλληλα, πρότεινε «να καταργηθεί η διπλοβάρδια στα σχολεία που δεν τιμά την ώρα μας το 2018».

Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα τα προηγούμενα χρόνια η ΠΚΜ προχώρησε σε έργα και παρεμβάσεις σε 54 σχολικά συγκροτήματα «Εξοπλισαμε 351 ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης που εξυπηρετούν τις ανάγκες περίπου 4.000 παιδιών με αναπηρία», ανέφερε ο ίδιος.

«Δεν μπορούν τα παιδιά μας να στριμώχνονται μέσα σε χρηματικό οικονομικούς όρου και κριτήρια, δεν μπορούν να στερούνται γνώσεων και δυνατοτήτων. Το κράτος πρέπει να εφαρμόσει εθνική πολιτική για την παιδεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα μεταφοράς μαθητών σε σχολεία ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει δευτερεύοντα ρόλο και «κάνει τον τροχονόμο ανάμεσα στο υπουργείιο και στους μεταφορείς»

Από την πλευρά του ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε ότι «δεν υπάρχει επίσημη κρατική κυβερνητική πολιτική, που να μας έχει γνωστοποιηθεί πανελλαδικά" στον τομέα της σχολικής στέγης και πρότεινε "να δημιουργηθεί ένα καλάθι πόρων και στη συνέχεια, αφού διανεμηθούν τα χρήματα στις 13 περιφέρειες, να γίνει μια σοβαρή παρέμβαση για οικόπεδα τα οποία διατρέχουν τον κίνδυνο να χαθούν επειδή κηρύχθηκαν οι απαλλοτριώσεις, δεν καταβλήθηκαν τα τιμήματα και αίρεται η απαλλοτρίωση μετά την πάροδο 18μήνου».

Ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι σχολεία λειτουργούν σε διπλοβάρδια και μαθητές στεγάζονται σε κοντέινερ, όπως για παράδειγμα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ – ΚΜ πρότεινε να επαπροκηρυχθεί ΣΔΙΤ Κεντρικής Μακεδονίας να διατεθεί ένα τμήμα από το πρωτογενές πλεόνασμα για την κατοχύρωση μέσω απαλλοτριώσεων των απαραίτητων για την ανέγερση των σχολείων αστικών εκτάσεων και ο οργανισμός Κτιριακές Υποδομές να προβεί σε λήψη δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την εφαρμογή προγράμματος σχολικής στέγης.

Keywords
Τυχαία Θέματα