Καβάλα: Οι ξακουστοί κουραμπιέδες της οικογένειας Ιωσηφίδη από την Νέα Καρβάλη που κάνουν θραύση και στο εξωτερικό

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στην Νέα Καρβάλη Καβάλας για την παρασκευή των ξακουστών κουραμπιέδων που είναι γνωστοί σε όλη την χώρα και γλυκαίνουν με την νοστιμιά τους και χώρες του εξωτερικού. Ο Νοέμβριος έχει μπει για τα καλά και στο ζαχαροπλαστείο της οικογένειας Ιωσηφίδη, έχουν ήδη ξεκινήσει να φτιάχνουν τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες, προκειμένου να είναι έτοιμες όλες οι παραγγελίες.

Ζαχαπλάστες

φορούν τις άσπρες ποδιές τους, το μείγμα ετοιμάζεται για ζύμωμα και η μυρωδιά που αναβλύζει από το εργαστήριο του Πρόδρομου Ιωσηφίδη μας θυμίζει ότι η γιορτή των Χριστουγέννων είναι κοντά.

Το ξεκίνημα και η συνταγή της Μικρασσιάτισσας γιαγιάς

Ο Πρόδρομος Ιωσηφίδης ξεκίνησε να δουλεύει πιτσιρικάς ως αρτοποιός σε ένα παραδοσιακό φούρνο στο χωριό του την Νέα Καρβάλη στο νόμο Καβάλας. Το ψωμί που έβγαινε αχνιστό από τον πετρόχτιστο, μοναδικό φούρνο στο χωριό έκανε τον κόσμο να σχηματίζει ουρές για να το προμηθευτεί.

Το 1976, μαζί με την σύζυγό του, Βαρβάρα, αποφάσισε να ξεκινήσει την παραγωγή κουραμπιέδων. Μετά από πολλές δοκιμές και προσπάθεια το νεαρό, τότε, ζευγάρι αποφάσισε να αξιοποιήσει την συνταγή της γιαγιάς Μαρίκας από την Καρβάλη Καππαδοκίας. Το αποτέλεσμα πέτυχε και μια νέα ζωή ανοιγόνταν μπροστά τους.

«Ξεκινήσαμε εγώ και η σύζυγος και κάναμε δοκιμές. Κατέληξα σε μία συνταγή και είπα στην γυναίκα μου αυτή την συνταγή θα βγάλουμε. Τα δυο πρώτα χρόνια όποιος ερχόταν να αγοράσει ψωμί τον κερνούσαμε κουραμπιέδες. Στη συνέχεια κάθε βδομάδα πουλούσαμε 5-6 κιλά παραπάνω και οι κουραμπιέδες μας έγιναν γνωστοί σε όλη την βόρεια Ελλάδα και μετά στην Αθήνα», λέει στο Thestival o 69χρονος σήμερα Πρόδρομος Ιωσηφίδης.

Τα χρόνια περνούσαν και σιγά σιγά η φήμη των κουραμπιέδων έφτασε στο εξωτερικό. Όπως μας λέει ο κ. Ιωσηφίδης εδώ και 25 χρόνια στέλνει κουραμπιέδες στην Γερμανία, ενώ ετοιμάζονται παραγγελίες για Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Αγγλία.

Το αρτοποιείο που έγινε υπερσύγχρονο εργαστήριο

Σε μικρό χρονικό διάστημα όλη η Ελλάδα μιλούσε για τους κουραμπιέδες της οικογένειας Ιωσηφίδη. Η οικογένεια διαθέτει πλεον τρία ζαχαροπλαστεία, δύο στην Νέα Καρβάλη και ένα μέσα στην πόλη της Καβάλας αλλά και ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο στην βιομηχανική περιοχή.

Ήδη έχουν ετοιμαστεί 3 τόνοι κουραμπιέδες και οι προετοιμασίες είναι στο «κόκκινο» για μία μεγάλη παραγγελία από γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Αθήνα.

«Μέχρι τις 13 Νοέμρη πρέπει να ετοιμάσουμε 15 τόνους μελομακάρονα και κουραμπιέδες για να πάνε Αθήνα. Ήδη έχουμε ξεκινήσει και βγάζουμε κουραμπιέδες κάθε μέρα. Έχουμε την δυνατότητα να βγάλουμε 2.000 κιλά το 12 ωρο», σημειώνει ο κ. Ιωσηφίδης.

Όπως μεγάλωσε η επιχείρηση, μεγάλωσε και η οικογένεια. Ο Πρόδρομος και Βαρβάρα απέκτησαν δύο κόρες, την Αναστασία και την Ελισάβετ, οι οποίες εργάζονται στην επιχείρηση μαζί με τους συζύγους τους, Γιώργο Μπαξεβάνογλου και Θόδωρο Μπαμπαλή. «Είμαστε τρία ζευγάρια στην επιχείρηση. Μπαίνουν και τα εγγόνια μου τώρα», λέει χαμογελαστός ο κ. Ιωσηφίδης.

Η Ελισάβετ Ιωσηφίδου μαζί με τον σύζυγό της, Θόδωρο έχουν αναλάβει το κομμάτι της παραγωγής κουραμπιέδων. Ο Θόδωρος δεν ασχολούνταν με αυτό το επάγγελμα, ωστόσο παντρεύτηκε και αποφάσισε να μείνει στην οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ.

«Ήρθα σαν υπάλληλος έγινα γαμπρός και εργάζομαι περίπου 20 χρόνια στην επιχείρηση», λέει ο ίδιος στο Thestival.

Όπως προσθέτει ο Θόδωρος, ακόμη είναι νωρίς για να διαμορφωθεί εικόνα για την ζήτηση και τονίζει ότι μετά τις 21 Δεκεμβρίου είναι οι περισσότερες παραγγελίες. «Στέλνουμε στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες, Κατερίνη, Βόλο αλλά και στα νησιά. Δεν υπάρχει νησί που να μην παίρνει από εμάς κουραμπιέδες», λέει χαρακτηριστικά ο Θόδωρος.

Σε σχήμα μισοφέγγαρου με ολόκληρο αμύγδαλο

Κουραμπιές, μελομακάρονο, μπαγκλαβάς και κανταΐφι έχουν την τιμητική τους την περίοδο των εορτών. Μελομακάρονα με φρέσκα καρύδια, σιροπιαστά και φυσικά οι λευκοί πειρασμοί πασπαλισμένοι με άχνη ζάχαρη είναι τα γλυκά που γεμίζουν το ζαχαροπλαστείο του κ. Πρόδρομο τις γιορτές.

Οι φημισμένοι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης, με καταγωγή από την Καππαδοκία και μια πολυταξιδεμένη συνταγή που έφτασε στην περιοχή με τους πρόσφυγες φτιάχνονται σε σχήμα μισοφέγγαρου με ολόκληρο καβουρδισμένο αμύγδαλο αλλά και σε στρόγγυλο σχήμα μπουκίτσας για μικρές γευστικές απολαύσεις.

Όπως εξηγεί ο Πρόδρομος Ιωσηφίδης, το μυστικό για καλούς κουραμπιέδες είναι τα αγνά υλικά και η διαδικασία παρασκευής τους, το ζύμωμα, το ψήσιμο. Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει την συνταγή την οποία όπως είπε «κρατάω 40 χρόνια κρυμμένη μέσα στην καρδιά μου».

Αν τύχει και σαν βγάλει ο δρόμος στα ζαχαροπλαστεία Ιωσηφίδη της Νέας Καρβάλης εκτός από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, μη διστάσετε να δοκιμάσετε το χειροποίητο, αφράτο τσουρέκι που θα σας συναρπάσει με την μυρωδιά του!

Info:

Ζαχαροπλαστείο Ιωσηφίδη

Οδός Καβάλας Ξάνθης (14 χλμ.), Νέα Καρβάλη

Τηλ. 251 031 6204

Keywords
Αναζητήσεις
σε ποια σουπερμαρκετ στην αθηνα στελνουν κουραμπιεδες νεας καρβαλης?
Τυχαία Θέματα