Κατρούγκαλος: Κάναμε τη φωνή της πατρίδας πιο δυνατή και σεβαστή - Δένδιας: Η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη συναίνεση στην εξωτερική πολιτική

Νέος υπουργός Εξωτερικών είναι ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος νωρίτερα παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου από τον απερχόμενο υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική λέγοντας πως "προσπαθήσαμε -και νομίζω ότι τα καταφέραμε- να κάνουμε τη φωνή της πατρίδας μας πιο δυνατή και πιο σεβαστή, να φανεί ότι λύνουμε προβλήματα, ότι δεν είμαστε μόνο μια δημοκρατική και σταθερή χώρα, αλλά εξαγωγέας σταθερότητας από τα Βαλκάνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως

την Ανατολική Μεσόγειο".

Απευθυνόμενος στον διάδοχό του, Νίκο Δένδια, ο κ. Κατρούγκαλος είπε: "Νομίζω ότι στην πρώτη σας μεγάλη μάχη, την 15η Ιουλίου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, θα υπερασπίσετε από καλές θέσεις τα συμφέροντα της χώρας, απέναντι σε αυτούς που δεν ακολουθούν πάντοτε το διεθνές δίκαιο, αλλά θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους με διαφορετικό τρόπο".

Κατά την τοποθέτησή του ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε ειδική αναφορά στους προκατόχους του, Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά, επισημαίνοντας:

"Είχα την τύχη να διαδεχτώ στη θέση του Υπουργού τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα -έναν από τους πιο εξωστρεφείς Πρωθυπουργούς που είχαν στόχο να προωθήσουν και να αναβαθμίσουν τη θέση της χώρας μας στην εξωτερική σκηνή- επίσης τον Νίκο Κοτζιά, η σφραγίδα του οποίου έχει μείνει νομίζω ανεξίτηλη, όχι μόνο στο Μακεδονικό, αλλά και στο Κυπριακό".

Ο απερχόμενος ΥΠΕΞ ευχαρίστησε επίσης όλους τους συνεργάτες του στο υπουργείο και αναφερόμενος στον διάδοχό του τόνισε:

"Το Υπουργείο παραλαμβάνει ένας πολιτικός μου αντίπαλος, τον οποίο υπολήπτομαι και σέβομαι ιδιαίτερα.

Γνωριζόμαστε από τα φοιτητικά μας χρόνια. Είχα την ευκαιρία να τον χειροκροτήσω στα έδρανα της Βουλής σε μια θαρραλέα στάση που είχε απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Και, φίλε Νίκο, περισσότερα τα χειροκροτήματα που πήρες τότε από τα δικά μας έδρανα νομίζω, παρά από τα έδρανα τα δικά σας.

Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική τη φιλειρηνική και τη βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και επίσης θα εξασφαλίσει αυτό το κλίμα ειρήνης και συνεργασίας στο εσωτερικό του Υπουργείου και εθνικής ομοψυχίας που επιχειρήσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής να έχουμε.

Και, επ’ ευκαιρία, να κάνω μνεία και στον άλλο πολιτικό αντίπαλο που σέβομαι, τον Γιώργο Κουμουτσάκο που με την δική του στάση επίσης στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προώθησε αυτή την αναγκαία ενότητα που πρέπει να έχουμε στα εθνικά μας θέματα.

Καλώς ήρθατε λοιπόν κ. Υπουργέ. Εύχομαι σιδεροκέφαλος".

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως "η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει τη συναίνεση στην εξωτερική πολιτική αποσκοπώντας στη μεγαλύτερη, δυνατή, εθνική ενότητα, στο κορυφαίο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας".

Η πλήρης δήλωση του νέου υπουργού Εξωτερικών:

"Το πρώτο που θα ήθελα να επισημάνω, αφού ευχαριστήσω τον Υπουργό, τον κ. Κατρούγκαλο, για τα φιλόφρονα λόγια του. Είναι ότι η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω και τον κ. Κατρούγκαλο και τους συνεργάτες του και όλους εσάς ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει τη συναίνεση στην εξωτερική πολιτική αποσκοπώντας στη μεγαλύτερη, δυνατή, εθνική ενότητα, στο κορυφαίο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας.

Μαζί με τους συνεργάτες μου, τον Αναπληρωτή Υπουργό και τους δυο Υφυπουργούς και μαζί, είμαι σίγουρος, με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο παρατάσσει το Υπουργείο Εξωτερικών, θα προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας, θα αναπτύξουμε την οικονομική διπλωματία, θα προασπίσουμε και θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τον απόδημο ελληνισμό.

Κυρίες και κύριοι, δεν έχω πρόθεση να χρησιμοποιήσω αυτό το τελετουργικό βήμα για τοποθέτηση επί της ουσίας επί των ευρύτατων και πολύπλοκων θεμάτων της εξωτερικής μας πολιτικής.

Θα εκμεταλλευτώ την επόμενη ευκαιρία της συνάντησής μας.

Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή."

Keywords
Τυχαία Θέματα