Καθηγήτρια ΑΠΘ για επανεμφάνιση φυλοπλαγκτού: Παρέμεινε ένα υπόλοιπο από το προηγούμενο φαινόμενο

Σε υπόλοιπο του προηγούμενου φαινομένου αποδίδει την επανεμφάνιση της «βλέννας» στο λιμάνι του Θερμαϊκού, στη Θεσσαλονίκη, η καθηγήτρια τομέα βοτανικής στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα, καθώς «παρέμεινε ένα υπόλοιπο από το προηγούμενο και δημιουργήθηκε νέο βιολογικό υλικό»,.

«Ταυτόχρονα με τη σχετικά ομοιογενή

κατανομή του που είχαμε μετά το Βαρδάρη, αλλά σε μικροσυσσωματώματα, έμεινε κάποιο υπόλοιπο και αυξήθηκαν φυτοπλαγκτικοί οργανισμοί στον όρμο με μεγάλη ταχύτητα, είχαμε νέα παραγωγή οργανικού υλικού και αυξήθηκαν οι οργανισμοί της ερυθράς παλίρροιας, που δημιουργούν το πρόβλημα στον όρμο», εξηγεί η κ. Μουστάκα, μιλώντας στον Alpha 96,5.

Πρόκειται για «ομαδοποιημένη διπλή προέλευση, σε συνδυασμό με μετεωρολογικές, φυσικές συνθήκες και χημικές, που δημιούργησαν αυτό το φαινόμενο», συμπληρώνει. Η ίδια τονίζει πως «για το φυσικό φαινόμενο δεν μπορεί να κάνει κανείς τίποτα». Ωστόσο, «όσον αφορά την κύρια πηγή, τις ερυθρές παλίρροιες δηλαδή, και την αύξηση του φυτοπλαγκτού, τα αίτια είναι ανθρωπογενή. Υπάρχει επιβάρυνση, υπάρχει υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Είναι απαραίτητο να αναγνωρισθούν όλες οι πηγές ρύπανσης και να καταγραφεί η συνεισφορά τους σε αυτά τα φαινόμενα», με πολύ πιο συχνούς ελέγχους, που επικεντρώνονται και στα αίτια του προβλήματος.

«Εγκαθίσταται ένας μηχανισμός που ανατροφοδοτεί το πρόβλημα» και αυτό είναι ανησυχητικό, διότι, όπως επισημαίνει η κ. Μουστάκα, θα προκαλέσει «πολύ σημαντικά προβλήματα μακροπρόθεσμα στην λειτουργία του τροφικού πλέγματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα