Καταλωνία: Πιθανή στροφή 180 μοιρών με προκήρυξη εκλογών στις 20 Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μία στροφή 180 μοιρών για το αυτονομιστικό καταλανικό κίνημα, διαλύοντας το τοπικό κοινοβούλιο και προκηρύσσοντας εκλογές στην περιφέρειας στις 20 Δεκεμβρίου.

Εν αναμονή της ομιλίας του στις στη 13:30 (τοπική ώρα, 14:30 ώρα Ελλάδας), η εφημερίδα La Vanguardia έγραψε σήμερα, χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, ότι η κυβέρνηση της Καταλωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει

περιφερειακές εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου, κάτι το οποίο αναφέρθηκε και από το καταλανικό πρακτορείο ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο ο Πουτζδεμόν θα αναφερόταν σχετικά στις επίσημες δηλώσεις του.

«Μετωπική» παραβίαση του συντάγματος η ανάκληση της αυτονομίας

Στο μεταξύ, «μετωπική» παραβίαση του Συντάγματος βλέπει ο Καταλανός πρόεδρος σε περίπτωση που ανακληθεί η αυτονομία της περιφέρειας και τεθεί υπό επιτροπεία η περιοχή, προειδοποιώντας πως η κατάσταση «θα γίνει ακόμη πιο σοβαρή». Συγκεκριμένα, σε επιστολή που απηύθυνε νωρίτερα σήμερα προς την ισπανική Γερουσία, η οποία συνεδριάζει αναφορικά με τα μέτρα που θα λάβει η Μαδρίτη για το καταλανικό ζήτημα, ο Πουτζδεμόν υποστήριξε πως τα μέτρα που θα θέσουν την Καταλωνία υπό επιτροπεία και τα οποία επιθυμεί η ισπανική κυβέρνηση, αντιβαίνουν «μετωπικά» σε πολλά άρθρα του ισπανικού συντάγματος, «θα αποστερήσουν τον λαό της Καταλωνίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσουν «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση στην περιοχή».

Ο Πουτζδεμόν διαβεβαιώνει σ' αυτό το κείμενο πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι παραβιάζουν κυρίως τα άρθρα που αφορούν «το δικαίωμα των περιφερειών στην πολιτική αυτονομία».

«Για να επιλύσουμε αυτό που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει έκτακτη σοβαρή κατάσταση, θα δημιουργήσουμε μια ακόμη πιο σοβαρή και έκτακτη κατάσταση, αρπάζοντας από την Καταλωνία την πολιτική αυτονομία της», συμπληρώνει στο τέλος της επιστολής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα