Καλαμαριά: Ένα έθιμο για την ένωση των ψυχών, υπό τους ήχους της ποντιακής λίρας (ΦΩΤΟ&VIDEO)

Το ταφικό έθιμο αναβίωσε για ακόμη μια χρονιά στην Καλαμαριά, με πρωτοβουλία της Αδελφότητας Κρωμναίων της περιοχής. Πρόκειται για σπουδαία τελετουργία που μεταφέρθηκε από τον Πόντο στην Καλαμαριά και τηρείται κάθε χρόνο με ευλάβεια και σεβασμό στην παράδοση.

Στις 11 το πρωί τα μέλη της Αδελφότητας Κρωμναίων, φίλοι και επίσημοι προσκεκλημένοι συγκεντρώθηκαν στα Δημοτικά κοιμητήρια όπου και εψάλη τρισάγιο υπέρ των ψυχών. Οι παρευρισκόμενοι επισκέφτηκαν όλους τους τάφους σε ένα συμβολισμό κατά τον οποίο οι ψυχές των ζώντων ενώνονται με αυτές των νεκρών και

έρχονται κατά κάποιο τρόπο σε επαφή.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κάθισαν σε ένα κοινό τραπέζι με διάφορα εδέσματα και γευμάτισαν. Αντάλλαξαν ευχές, θυμήθηκαν τους δικούς τους ανθρώπους που δεν είναι πια στη ζωή και απέτισαν φόρο τιμής στους προγόνους τους, τα έθιμα των οποίων διατηρούν μέχρι και σήμερα. Όλα αυτά, φυσικά υπό τους ήχους της ποντιακής λίρας.

Στο Παραδοσιακό Ποντιακό Παρακάθ' συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Γιώργος Στεφανίδης στη λύρα και στο τραγούδι, Αλέξανδρος Γεωργιάδης στη λύρα και Αλέξης Στεφανίδης στη λύρα και στο τραγούδι, μαζί με τους μαθητές του από την Σχολή εκμάθησης ποντιακής λύρας και νταουλιού της Αδελφότητας Κρωμναίων.

Η αδελφότητα Κρωμναίων ιδρύθηκε στην Τραπεζούντα το 1869 και επανιδρύθηκε στην Καλαμαριά, στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, το 1964.

Φωτογραφίες: Νίκος Αραμπατζής

Keywords
Τυχαία Θέματα