Καμπανάκι από Χουλιαράκη: Ορατός ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού

Ανήσυχος για ενδεχόμενο δημοσιονομικού παραστρατήματος εμφανίστηκεο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε ομίλία του στην παρουσίαση του βιβλίου «Κατανοώντας την ελληνική κρίση» στο Ωδείο Αθηνών.

Ο ίδιος έστειλε σαφές μήνυμα προς όσους πιέζουν για παροχές ιδίως το 2019 το οποίο χαρακτήρισε ως εκλογικό έτος, ο Γ. Χουλιαράκης επεσήμανε ότι μετά το τέλος του μνημονίου είναι ορατός

ο κίνδυνος «να ξανακυλήσουμε στις παλιές μας συνήθειες. Δεν είναι μικρός ο κίνδυνος ενός νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος, ιδιαίτερα καθώς το 2019 είναι εκλογικό έτος».

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, όπως υπογράμμισε επειδή βγαίνουμε από το μνημόνιο δεν σημαίνει ότι επιστρέφουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις» επισήμανε.

Ο αναπληρωτής υπουργός, υπεραμύνθηκε επίσης της ανάγκης των προγραμμάτων στήριξης. Οπως είπε « τα προγράμματα ήταν απαραίτητα αλλιώς η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν πιο βίαιη, η χρεοκοπία σίγουρη και η έξοδος από το ευρώ, βέβαιη».

Για τα επόμενα βήματα ο κ. Χουλιαράκης περιέγραψε τέσσερις άξονες:

- Πρώτον, τη διατηρηση ενός θετικού οικονομικού κλίματος

- Δεύτερον, την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης

- Τρίτον, την παραμετροποίηση των παρεμβάσεων για το χρέος. Στο σκέλος αυτό υπενθύμισε πως πρέπει να περιμένουμε τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης

- Τέταρτον, την πορεία μετά το πρόγραμμα. Σε αυτό το πεδίο, εξήγησε ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων και της εποπτείας σε Πορτογαλία και Κύπρο όταν βγήκαν από τα μνημόνια. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτές οι χώρες δεν έχουν προβλήματα χρέους υπονοώντας με αυτόν τον τρόπο ότι «ο κορσές» στην περίπτωση της Ελλάδας θα είναι πιο στενός.

Keywords
Τυχαία Θέματα