Κ. Ζέρβας: Ο πολίτης της Θεσσαλονίκης νιώθει πλέον ότι υπάρχει Δήμαρχος και διοίκηση

Ήταν Κυριακή 2 Ιουνίου του 2019 όταν ο Κωνσταντίνος Ζέρβας αναδεικνύονταν νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών τον Νίκο Ταχιάο. Στο ξεκίνημα της κούρσας κάποιοι τον χαρακτήρισαν outsider, άλλοι μίλησαν απλώς για μια υπολογίσιμη δύναμη, ενώ στο τέλος πολλοί έκαναν λόγο για την έκπληξη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Έναν χρόνο μετά τη

μεγάλη εκλογική επιτυχία, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλά στο Thestival για όσα δεν περίμενε να συναντήσει στη θητεία του, για τις αλλαγές που "ψήνονται" στο διοικητικό σχήμα, την περίφημη ευταξία που συνεχίζει να αποτελεί τον βασικό στόχο της διοίκησής του, αλλά και για τις σχέσεις του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Διαβάστε τη συνέντευξη του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, στη δημοσιογράφο του Thestival, Μάγδα Πετροπούλου.

1. Τί βαθμό βάζετε στον εαυτό σας για τον πρώτο χρόνο της θητείας σας ως Δήμαρχος; Τί ήταν πιο δύσκολο απ' ότι αρχικά περιμένατε σε αυτή την πορεία;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες μας βάζουν καλό βαθμό. Αλλά περιμένουν από εμάς περισσότερα. Εγώ θα σας έλεγα ότι περνάμε τη βάση άνετα, απέχουμε από την αριστεία. Είμαστε σαν εκείνους τους μαθητές που τα «παίρνουν τα γράμματα» αλλά πρέπει να μάθουμε να οργανώνουμε το «διάβασμά μας», να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο.

Το πιο δύσκολο αυτόν τον ένα χρόνο είναι η διαχείριση των αιτημάτων των συμπολιτών μου. Αντιμετωπίζουν και μένα και τους συνεργάτες μου, αντιδημάρχους και συμβούλους σα να είμαστε στα πόστα μας χρόνια. Πρέπει να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, η απραγία πολλών ετών. Η πόλη από τον αυτόματο πιλότο έχει περάσει σε λεπτούς χειρισμούς: σχεδιασμός, οργάνωση, προετοιμασία αλλά κυρίως υλοποίηση. Και το σημαντικότερο αφοσίωση 24 ώρες το 24ώρο στη βελτίωση της καθημερινότητας. Πίστευα ότι θα έβρισκα και το υλικό αλλά και τη διάθεση για τις βελτιώσεις που χρειάζονται στο Δήμο. Δυστυχώς σχεδόν παντού πρέπει να ξεκινάμε από το «Α».

2. Δημιουργήσατε μια ετερόκλητη ομάδα διοίκησης με εκπροσώπους διαφορετικών παρατάξεων. Υπήρξαν περιπτώσεις συνεργατών σας που η προσωπική φιλοδοξία υπερίσχυσε της συλλογικής προσπάθειας και πώς αντιμετωπίζετε ανάλογες καταστάσεις; Να περιμένουμε ριζικές αλλαγές τον Σεπτέμβριο;

Δημιουργήσαμε την καλύτερη δυνατή ομάδα με βάση τον άθλιο εκλογικό νόμο, που ελπίζω για πρώτη και τελευταία φορά ότι εφαρμόσθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση και το εκλογικό αποτέλεσμα. Όλα τα στελέχη της διοίκησης είναι άνθρωποι της προσφοράς, πολύ ορεξάτοι για δουλειά και μέχρι στιγμής έχουμε μια ομάδα που αγωνίζεται πολύ καλά και κερδίζει. Λάθη μπορεί και να γίνουν αλλά πάνω στη δουλειά και την προσπάθεια αυτό είναι αναπόφευκτο!

Σε γενικές γραμμές είμαι ικανοποιημένος από την ομάδα. Μην ξεχνάτε ότι σχεδόν άπαντες μας αντιμετωπίζουν και στην κριτική αλλά και στις προσδοκίες σα να είμαστε διοίκηση ώριμη, δεύτερης τετραετίας ενώ βρισκόμαστε στο τιμόνι του Δήμου 8 μόλις μήνες. Δεν ζητήσαμε περίοδο χάριτος, δεν ζητήσαμε λευκή επιταγή, δεν βάλαμε χαμηλά τον πήχη.

Σε ό,τι αφορά στον Σεπτέμβριο, όπως έχω πει «ο μόνος σίγουρος για τα τέσσερα αυτά χρόνια είναι ο Δήμαρχος, εκ του νόμου». Αξιολογώ το έργο των αντιδημάρχων καθημερινά, έχω πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων, των δυσκολιών αλλά και των αποτελεσμάτων και εάν κρίνω σκόπιμες αλλαγές στο σχήμα, θα τις κάνω.

3. Έχει επιτευχθεί η περίφημη ευταξία στην πόλη; Διότι παρά τις συχνές επιχειρήσεις της δημοτικής αστυνομίας, φαίνεται ότι το παράνομο παρκάρισμα παραμένει δύσκολος αντίπαλος.

Μέσα σε 8 μήνες θα ήταν παράλογο να ισχυριστώ ότι έχουμε πετύχει τον βασικό και δυσκολότερο στόχο της Διοίκησης. Χρειάζεται ακόμη πολλή και συστηματική δουλειά για να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Αυτό που έχουμε πετύχει όμως είναι να δώσουμε δείγματα γραφής, να βελτιώσουμε σειρά επιμέρους τομέων (όπως η καθαριότητα, η δράση Δημοτικής Αστυνομίας, οι παρεμβάσεις σε γειτονιές) και να δείξουμε στους Θεσσαλονικείς ότι ναι γίνεται. Γίνεται να ζήσουμε σε μία πόλη πιο καθαρή, πιο φωτεινή, πιο περιποιημένη, πιο όμορφη. Ότι γίνεται και είναι εφικτό να βλέπουν συχνά πυκνά υδροφόρες, συνεργεία καθαρισμού, ασφαλτοστρώσεις, νέα δέντρα και κάδους στην …ξεχασμένη γειτονιά τους. Ότι τα προβλήματά τους ακούγονται, φτάνουν στους υπεύθυνους και δίνονται λύσεις.

Σε δεύτερο χρόνο θα δείτε ακόμη πιο ορατά τα αποτελέσματα της πολιτικής μας. Και μην ξεχνάτε ότι η υπόθεση της ευταξίας της πόλης, ο σεβασμός του αστικού περιβάλλοντος δεν είναι μία υπόθεση στιγμιαία. Είναι διαρκής αγώνας, διαρκής προσπάθεια και πατά πάνω και στην αλλαγή νοοτροπίας όλων μας.

Είμαι αισιόδοξος και αυτό βλέπω να το καταλαβαίνουν και να αποτυπώνεται και στις έρευνες της κοινής γνώμης, στη συνείδηση του πολίτη της Θεσσαλονίκης. Δε μένει πλέον απροστάτευτος. Νιώθει ότι υπάρχει επιτέλους Δήμαρχος, υπάρχει επιτέλους διοίκηση στο Δήμο που φροντίζουν για τα μεγάλα και για τα μικρά του προβλήματα.

4. Έχετε πει ότι στόχος σας είναι να ενώνετε και όχι να διχάζετε την πόλη. Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες πρωτοβουλίες σας προκάλεσαν την αντίδραση μερίδας πολιτών, όπως π.χ. το θέμα του σταθμού Βενιζέλου του μετρό ή η αξιοποίηση του δημόσιου χώρου. Πόσο διατεθειμένος είστε να βάλετε νερό στο κρασί σας για να μη δημιουργείται κλίμα πόλωσης στην πόλη;

Δεν είμαστε εμείς αυτοί που διχάζουμε την πόλη. Άλλοι έχουν αναλάβει σχεδόν επαγγελματικά αυτό το ρόλο έχοντας φέρει όμως και συγκεκριμένα αποτελέσματα στη Θεσσαλονίκη. Είναι όσοι αναζητούν μονίμως ένα πρόβλημα σε κάθε λύση. Είναι αυτοί που ποτέ δεν θέλησαν μεγάλα έργα υποδομής στην πόλη. Είναι όσοι την αντιμετωπίζουν με μία ιδιοκτησιακή αντίληψη και διατηρούν για τον εαυτό τους το ρόλο του παντογνώστη, του ειδικού έναντι των υπολοίπων. Δείξτε μου ένα μεγάλο, ένα σημαντικό έργο που έστω μπήκε σε διαδικασία υλοποίησης.

Αντίθετα κριτική για τη κριτική, και φρενάρισμα για ιδιοτελείς «ευαισθησίες».

Σε αυτό το φαινόμενο δεν θα υποχωρήσω, ούτε θα βάλω νερό στο κρασί μου. Έχουμε σαφή εντολή από το εκλογικό σώμα, έχουμε όρεξη και σχέδιο και το σημαντικότερο όλων βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο χρονικά και πολιτικά σταυροδρόμι που έχει σχηματοποιηθεί μία δυναμική υλοποίησης μεγάλων παρεμβάσεων για την πόλη.

Η πόλη δεν διχάζεται όταν από την μία υπάρχει η λογική, το δημόσιο συμφέρον, η βούληση αποπεράτωσης μεγάλων έργων και το όραμα για το σχεδιασμό νέων και από την άλλη μία μειοψηφία επαγγελματιών της διαμαρτυρίας.

Η πόλη θα προχωρήσει – έχουμε αποδείξει ότι αν κάπου κάνουμε λάθος είμαστε έτοιμοι να το διορθώσουμε, να αλλάξουμε και να ακούσουμε τη φωνή των πολλών. Δεν ζούμε σε γυάλα, ούτε σε κλειστά γραφεία.

5. Ετοιμάζετε δίκτυο πεζοδρομήσεων και ποδηλατοδρόμων ως αντίδοτο στη διάθεση επιπλέον δημόσιου χώρου στην εστίαση. Να περιμένουμε να πεζοδρομηθούν ακόμη και κεντρικοί δρόμοι στην πόλη; Πώς μπορούν να είναι λειτουργικοί ποδηλατόδρομοι σε κεντρικότατες οδούς όπως η Τσιμισκή;

Ναι, ετοιμάζουμε και ετοιμαζόμαστε γιατί εμείς στη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης – και εγώ ως Δήμαρχος – έχουμε πλήρη αντίληψη και εικόνα της πραγματικότητας. Σταθμίζουμε, αναζητούμε νέα σημεία ισορροπίας, ψάχνουμε τη χρυσή τομή προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε αντιτιθέμενες αναγκαιότητες.

Πρέπει και η εστίαση να δουλέψει – είναι ένας πολύ σημαντικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας και της Θεσσαλονίκης ιδιαιτέρως, απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό και πραγματικά απορώ πως πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις δεν το βλέπουν αυτό και λαμβάνουν θέσεις εμφανώς μονομερείς. Τί θέλουν; Να μετατραπούμε σε μία πόλη χιλιάδων ανέργων, χαμηλής εμπορικής κίνησης με νεκρή αγορά και ουρές στον ΟΑΕΔ; Από την άλλη, αναγνωρίζουμε και το δικαίωμα στην πόλη, στον ελεύθερο δημόσιο χώρο. Αναγνωρίζω πρώτος εγώ την ανάγκη βιώσιμης κινητικότητας για όλους – ΑΜΕΑ, μητέρες με καρότσια, οικογένειες με παιδιά- αναγνωρίζω το δικαίωμα στην απόλαυση του αστικού τοπίου, το σεβασμό των μνημείων κοκ.

Είναι δύσκολη εξίσωση όμως μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε. Τα σχέδιά μας έχουν τύχει αποδοχής τόσο από την ίδια την πόλη όσο και από μερίδα αντιπολιτευτικών φωνών καθώς ήταν ισορροπημένα.

Θα προχωρήσουμε σε νέους ποδηλατοδρόμους με στόχο τον τριπλασιασμό του μήκους του δικτύου και σε μετατροπή δρόμων σε πεζόδρομούς ή σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Τα μέτρα και τα δίκτυα αυτά θα είναι προσωρινά με στόχο όμως να ενταχθούν μόνιμα στο αστικό περιβάλλον.

6. Πολλοί μίλησαν για κόντρα με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα με αφορμή τον χειρισμό του θέματος της νέας παραλίας εν μέσω κορωνοϊού. Πρόσφατα σας είδαμε να θέτετε κοινές προτεραιότητες με αφορμή και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Παραμένει αρμονική η σχέση σας;

Δεν μπορείτε να φαντασθείτε το μέγεθος και της έντασης και της ευθύνης των ημερών αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Σ’ αυτήν τη περίοδο όλοι οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης συνεργασθήκαμε άψογα. Γι’ αυτό είχαμε και αυτά τα αποτελέσματα. Ακριβώς έτσι έγινε και με τον Απόστολο. Προφανώς είχαμε έντονες στιγμές πάνω σε κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις. Όμως ήταν όλες, σας διαβεβαιώ, κοινές και εντέλει εξαιρετικά αποτελεσματικές. Και αυτό συμβαίνει από την αρχή της συνεργασίας μας. Έχουμε κοινό βηματισμό, επικοινωνούμε τακτικότατα. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μαζί όλα όσα χρειάζονται για να βγει ευνοημένη η Θεσσαλονίκη αλλά και η Κεντρική Μακεδονία.

7. Ποιο είναι το σχόλιό σας για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε πρόσφατα σε βάρος σας ο τέως δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης;

Πάμε γι’ άλλα, κοιτάμε μπροστά χωρίς μίση και πάθη. Από ό,τι βλέπετε και εσείς με τη συνέντευξη αυτή – έχουμε πολλά και σοβαρά θέματα μπροστά μας.

8. Ποιο μεγάλο έργο θα θέλατε να σφραγίσει την τετραετία της δημαρχίας σας και με ποιο τρόπο αυτό δρομολογείται;

Θα ήθελα πολλά να γίνουν και τρέχουμε για όλα. Θέλουμε να ολοκληρωθεί το Μετρό, να αναταχθούν οι αστικές συγκοινωνίες. Θέλω να φτάσουμε σε πολλές αν όχι όλες τις γειτονιές της πόλης και να φροντίζουμε το οδόστρωμα, το φωτισμό, τον αστικό τους εξοπλισμό. Μέρη, περιοχές ολόκληρες έχουν να δουν το Δήμο χρόνια ολόκληρα να περνά και να μην αγγίζει.

Τέλος θα ήθελα να δω να ολοκληρώνονται οι Στάβλοι Παπάφη, το Νέο Γήπεδο της Τούμπας, το deck στην παλιά παραλία, η ανάπλαση της πλ. Ελευθερίας με την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ.

Για αυτό σας λέω – η ατζέντα είναι γεμάτη και κάθε ημέρα του χρόνου είναι μία μικρή μάχη. Είμαι αισιόδοξος και αποφασισμένος να κάνω ότι περνά από το χέρι μου η Θεσσαλονίκη να γυρίσει σελίδα.

Keywords
θεσσαλονικη, διοικηση, υπαρχει, ζερβας, ιουνίου, δημοσκοπηση, αφοσίωση, προσφορες, πήχη, δραση, νέα, βενιζελος, μετρο, λύση, οαεδ, αμεα, κοκ, συγκοινωνιες, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , κλειστα επαγγελματα, κλειστα σχολεια, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, νεος παπας, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, μιλα, το θεμα, αμεα, δουλεια, θεμα, θητεια, κοντρα, κοκ, αγορα, ατζεντα, αφορμη, αφοσίωση, γειτονια, γινεται, γηπεδο, γραφεια, δευτερο, δεντρα, δυναμη, δημοσιο, δυστυχως, δειτε, δικτυο, δικτυα, εγινε, εδαφος, εργα, επιτυχια, ερευνες, εστιαση, ετων, ιδια, υποθεση, εικονα, κλιμα, κρασι, λαθη, λαθος, λευκη, λύση, λογο, μακεδονια, ματια, μηνες, μπορειτε, νερο, νικο, ξεκινημα, ομαδα, ομορφη, οραμα, παιδια, περιβαλλον, προβληματα, ρολο, σεβασμος, σιγουρος, συγκεκριμενα, σειρα, σωμα, σχεδια, σχεδιο, τεως, τομη, τοπικη αυτοδιοικηση, υλοποιηση, φωνη, φορα, χερι, χρυση, χρυση τομη, χρονικα, κωνσταντινος, ωρες, αγωνας, δικαιωμα, ιδιαιτερα, ιουνίου, κωνσταντινου, κυριακη, μπροστα, πήχη, θελω να, θεματα, θεσεις, υλικο
Τυχαία Θέματα