Κ. Μητσοτάκης: Στην Παιδεία επιχειρείται ένα άτυπο-διαρκές πραξικόπημα

Το όραμά του για μία Ανώτατη Παιδεία, η οποία θα δίνει απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής έφερε στο προσκήνιο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας στην εκδήλωση με θέμα: "Προκλήσεις και προοπτικές στην Ανώτατη Παιδεία".

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ζήτησε τη συνεργασία των καθηγητών για τη δημιουργία καλύτερων πανεπιστημίων, χαρακτήρισε την Παιδεία καρδιά της Δημοκρατίας που "χτυπάει σωστά μόνο όταν ο παλμός της δημόσιας ζωής είναι ζωηρός και υγιής", τόνισε

ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί, να αναβαθμιστεί, να ενισχυθεί και να γεφυρώσει το σημερινό χάσμα μεταξύ της παρεχόμενης εκπαίδευσης και των αναγκών μίας αγοράς εργασίας που αλλάζει διαρκώς και επεσήμανε ότι η εκπαίδευση είναι η απόλυτη προσωπική του προτεραιότητα. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι το άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί, ενώ εξαπέλυσε πυρά, λέγοντας ότι οι δυνάμεις που συνδέονται με αυτούς που κυβερνούν τη χώρα επιχειρούν…ένα άτυπο, αλλά διαρκές πραξικόπημα.

"Το λέω με πλήρη συνείδηση του βάρους που έχουν οι λέξεις αυτές πάνω στη νεότερη ελληνική ιστορία. Οι δυνάμεις αυτές επιχειρούν να ελέγξουν τους χώρους του πανεπιστημίου με τη βία. Να αποτρέψουν την ελεύθερη έκφραση με τη βία. Να επιβάλλουν αποφάσεις με τη βία. Να σπείρουν το φόβο σε όποιον διαφωνεί μαζί τους με τη βία. Το λέω επίσης με γνώση του δημοκρατικού αισθήματος της πανεπιστημιακής κοινότητας", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Στον πρώτο κύκλο της παρέμβασής του, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, προκειμένου να κρατήσει στο προσκήνιο το μείζον αφήγημα της οδού Πειραιώς για την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα.

"Όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα δημιουργούν μια εικόνα πολιτικής παρακμής. Υπουργοί λένε πρωτοφανή πράγματα ο ένας για τον άλλο. Ενώ η κυβέρνηση πολιτεύεται με κυνισμό και διγλωσσία. Ο συγκυβερνήτης απειλεί ότι θα ρίξει μία κυβέρνηση στην οποία δίνει χρόνο για να ολοκληρώσει το εγχείρημα για το οποίο λέει ότι θα την ρίξει. Αυτό παραπέμπει σε έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Όλα αυτά σε μια βαριά κοινωνικο-οικονομική ατμόσφαιρα όπου η υπερφορολόγηση φέρνει φτωχοποίηση και η γενίκευση της ανομίας προκαλεί παντού ανασφάλεια...Η Ελλάδα μπαίνει ξανά σε εκλογικό κύκλο. Το αίτημα για μια δραστική επανεκκίνηση είναι διάχυτο σε όλη την κοινωνία. Οι πολίτες θέλουν επιτέλους η Ελλάδα να αλλάξει. Και αυτό θα γίνει μέσα από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, που θα επαναφέρει τη χώρα και τους θεσμούς στην κανονικότητα, θα δρομολογήσει την οικονομική ανάπτυξη και θα καλλιεργήσει το αίσθημα ασφάλειας, συνεργασίας και ενότητας μεταξύ των Ελλήνων", σημείωσε.

Ως εδώ...

Αναφωνώντας ένα εμφατικό "ως εδώ", ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το άσυλο, με τη σημερινή του μορφή, θα καταργηθεί. "Εγγυώμαι προσωπικά ότι στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα υπάρχει κανείς χώρος υπό κατάληψη. Οι συμμορίες που σήμερα τα λυμαίνονται θα εξοβελιστούν από αυτά. Αυτήν τη δουλειά θα την κάνει η οργανωμένη πολιτεία και όχι κάποιο - εντός εισαγωγικών - ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα", είπε και εγκάλεσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου, ότι οδηγούν την εκπαίδευση στα χαμηλά της δεκαετίας του 1980. "H πάταξη της πρωτοφανούς ανομίας στα πανεπιστήμια, η ασφάλεια των ακαδημαϊκών χώρων και η ποιοτική αναβάθμιση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας αποτελεί για εμένα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Είναι αδιανόητο να υπάρχει παντού στη χώρα μας ελευθερία έκφρασης και ο μόνος χώρος που να απαγορεύεται να εκφράσει κανείς τις απόψεις του να είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το άσυλο υπάρχει για να προστατεύει τις ιδέες και όχι εγκληματίες με ναρκωτικά και μολότοφ", επεσήμανε.

Το κλειδί της αλλαγής του άρθρου 16 και η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επεσήμανε ότι η "γαλάζια" παράταξη θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, τόνισε ότι η καρδιά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χτυπά και θα χτυπάει στο δημόσιο πανεπιστήμιο. "Το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί, να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί. Πρέπει επιτέλους να γεφυρώσει το σημερινό χάσμα μεταξύ της παρεχόμενης εκπαίδευσης και των αναγκών μιας αγοράς εργασίας που αλλάζει διαρκώς", είπε και έκανε λόγο για πανεπιστήμια:

-Πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα.

-Με άξιους διδάσκοντες, οι οποίοι θα πρωτοστατούν στην επιστήμη τους, θα αμείβονται αξιοπρεπώς και θα αισθάνονται ασφαλείς, αλλά και υπερήφανοι για το λειτούργημά τους.

-Κυψέλες για ολόκληρη την κοινωνία, που θα διοικούνται σωστά, παράγοντας ερευνητικό αποτέλεσμα.

"Θέλει τόλμη. Την έχουμε. Θέλει πολιτική βούληση. Τη διαθέτουμε. Θέλει σχέδιο και ιδέες. Τις εκθέτουμε στη δική σας κρίση, επιζητώντας τη δική σας αντίδραση", σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έστρεψε το βλέμμα του στο νόμο 4009 του 2011, κάνοντας λόγο για μία εμβληματική μεταρρύθμιση. "Το πρώτο μεγάλο παράδειγμα διακομματικής συνεννόησης. Ένα βήμα εκπαιδευτικού εκσυγχρονισμού, σε συνέχεια της προσπάθειας της Μαριέττας Γιαννάκου, το 2007. Από την άποψη αυτή, θα μπορούσε να αποτελέσει βάση του προβληματισμού μας για έναν "4009 plus", φυσικά με την ενεργό συμμετοχή και τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας", είπε.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα