Κ. Μητσοτάκης: Και αυτοδύναμος να είμαι, θέλω να κάνω ευρύτερες συγκλίσεις

Τη θέση του για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών έφερε, εκ νέου, στο προσκήνιο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Ντιμπέιτ γίνεται πάντα με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς. Δεν είμαστε μια Προεδρική Δημοκρατία στην οποία δύο υποψήφιοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα γίνει Πρόεδρος. Είμαστε μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ο σεβασμός στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προϋποθέτει ένα debate με όλους τους Κοινοβουλευτικούς Αρχηγούς. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να οργανωθεί αυτό το ντιμπέιτ. Καταλαβαίνω ότι υπήρχαν κάποιες δυσκολίες που έχουν όντως να

κάνουν με εξωγενείς παράγοντες, έχουμε δώσει ημερομηνίες που είμαστε διαθέσιμοι. Προσβλέπω σε αυτό το ντιμπέιτ και πιστεύω ότι τελικά θα γίνει, αλλά από ένα σημείο και πέρα γνωστοί είμαστε όλοι. Έχω κάνει με τον κ. Τσίπρα 42 κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις. Ο κόσμος γνωρίζει και εμένα, γνωρίζει και τον κ. Τσίπρα. Η διαφορά μας είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει δοκιμαστεί 4 χρόνια και πρέπει να απολογηθεί για την πολιτική του, για την κατάσταση στην οποία είναι η χώρα. Εγώ πρέπει να εξηγήσω και να πείσω τους πολίτες γιατί το σχέδιό μας είναι το σωστό σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και βέβαια να τους πείσω ότι διαθέτω τις δυνάμεις και τα στελέχη, αλλά και την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία αυτό το σχέδιο να το εφαρμόσω. Καλό είναι να γίνει και το debate. Χρήσιμο είναι αλλά δεν είναι καθοριστικό", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "Κρήτη TV".

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε πως στόχος του είναι η αυτοδυναμία και ο σχηματισμός μίας κυβέρνησης αποτελεσματικής και προσηλωμένης στις μεταρρυθμίσεις. "Έχω μιλήσει για ένα σχήμα αποτελεσματικό με ένα ισχυρό κέντρο στο Μαξίμου το οποίο θα παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο με συγκεκριμένους στόχους και με ξεκάθαρη λογοδοσία από Υπουργούς. Έχω μιλήσει για ένα σχήμα το οποίο με μια εξαίρεση δεν θα έχει Υπουργούς αναπληρωτές, θα έχει Υπουργούς και Υφυπουργούς. Θα είναι ένα σχήμα το οποίο δεν θα είναι ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό διότι χρειαζόμαστε ανθρώπους σήμερα να κάνουμε τη δουλειά. Το ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των Υπουργών, είναι η ποιότητα των Υπουργών. Και το ζήτημα δεν είναι να έχουμε ένα μεγάλο υπουργικό σχήμα για να τακτοποιούμε φίλους ή γεωγραφικές προτεραιότητες. Και αυτές έχουν τη σημασία τους να υπάρχει μια γεωγραφική εκπροσώπηση, δεν είναι όμως το πιο σημαντικό σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο. Το βασικό ζητούμενο είναι να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι την επόμενη ημέρα μπορεί να κάνουν τη δουλειά. Άρα ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Αυτό σημαίνει αξιοποίηση του υφιστάμενου στελεχιακού δυναμικού της Νέας Δημοκρατίας. Σημαίνει, ενδεχομένως, προσκλήσεις και σε στελέχη τα οποία είναι πολιτικά εκτός Νέας Δημοκρατίας και σημαίνει και αξιοποίηση τεχνοκρατών", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε και πάλι προς την κατεύθυνση των ευρύτερων συνεννοήσεων, ακόμα κι αν η ΝΔ είναι αυτοδύναμη.

"Θέλω να είμαι σαφής. Η κυβέρνηση, εφόσον είμαστε αυτοδύναμοι, θα ορκιστεί εντός τριών ημερών από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι υποχρέωσή μου να αναζητήσω ευρύτερες συγκλίσεις. Πιστεύω ότι θα βρω πρόσφορο έδαφος και για σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες αυτής της κυβέρνησης. Θα είμαι πάντα ανοιχτός να διερευνώ τη δυνατότητα αυξημένων πλειοψηφιών στη Βουλή, αλλά και αυξημένων πλειοψηφιών στην κοινωνία", ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα