Κ. Γαβρόγλου από Θεσσαλονίκη: Μέχρι τέλη του μήνα ο νόμος για το Διεθνές Πανεπιστήμιο

Μέχρι τέλος του μήνα θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Διεθνές Πανεπιστήμιο, έκανε γνωστό από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Ήδη από 13 Φεβρουαρίου βγήκε σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο, το οποίο προβλέπει την συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με τα Α.Τ.Ε.Ι.

Θεσσαλονίκης, Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας και το οποίο θα έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη.

«Θα είναι και για προπτυχιακά και για μεταπτυχιακά προγράμματα με τη συνεργεία των τριών ΤΕΙ. Ένας από τους στόχους του Πανεπιστημίου είναι μια εξωστρέφεια και προς άλλες χώρες όχι μόνο των Βαλκανίων. Η τελική πρόταση τυχαίνει της αποδοχής όλων των εμπλεκομένων. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα στρεβλό μοντέλο ανώτατης εκπαίδευσης. Ζητάμε από την τοπική κοινωνία να μας πει ποιες είναι οι ανάγκες της, ώστε να δούμε πως θα μεταφράσουμε αυτές τις ανάγκες. Στο θέμα του διεθνούς συνεννοηθήκαμε και με τη τοπική κοινωνία», ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Γαβρόγλου, παρουσία της νέας υφυπουργού, Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερίας Χατζηγεωργίου και διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Γιώργου Αγγελόπουλου.

Ο υπουργός Παιδείας απάντησε και στις αντιδράσεις φοιτητών για την συγχώνευση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. «Σε μια ζωντανή κοινωνία δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν αντιδράσεις. Για πρώτη φορά είπαμε να δούμε τι σημαίνει το ελληνικό πανεπιστήμιο. Συστήσαμε ομάδες εργασίας που μας πρόταξαν τα ίδια τα ιδρύματα. Υπάρχουν προτάσεις για εντελώς καινούργια τμήματα. Μια συνεργεία σε τεχνολογικά ιδρύματα και πανεπιστήμια. Τα παιδιά των ΕΠΑΛ θα πηγαίνουν σε προγράμματα σπουδών που θα παρέχουν τα πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Οι φοιτητές στο δυτικής Μακεδονίας δεν θέλουν να πάνε στα Γρεβενά. Δεν τους λέμε να μετακινηθούν», υπογράμμισε ο κ. Γαβρόγλου και πρόσθεσε ότι στην σύνοδο Πρυτάνεων στις 16 Μαρτίου θα γίνουν ανακοινώσεις.

4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών το 2019

Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου εντός του 2019 θα γίνουν 4. 500 προσλήψεις εκπαιδευτικών. Όπως σημείωσε μέχρι τις 15 Μαρτίου θα βγει η προκήρυξη από το ΑΣΕΠ. «Εντός Μαρτίου θα έχουμε προκήρυξη και το σύστημα για τα δικαιολογητικά. Θα εκδοθεί μια υπουργική πράξη για 2.250 προσλήψεις το 2020. Θέλουμε να δείξουμε ότι η δική μας δέσμευση έχει μια νομική κατοχύρωση» τόνισε αναφερόμενος στο τριετές πρόγραμμα 15.000 διορισμών στην εκπαίδευση.

Σχολεία δεύτερης ευκαιρίας

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας προχωρά στη δημιουργία σχολεία δεύτερης ευκαιρίας στα καταστήματα κράτησης και στη δημιουργία ΕΠΑΛ. «Από του χρόνου προχωράμε στα καταστήματα κράτησης. Τα παιδιά να μπορούν να παίρνουν το απολυτήριο δημοτικού. Τροποποιούμε τον κανονισμό οργάνωσης και λειτουργίας, όπου ο σύλλογος διδασκόντων αποκτά σημαντικό ρόλο και ισχύ. Συγκροτούμε το μητρώο εκπαιδευτών και συμβούλων και από τον Μάρτιο και Απρίλιο θα γίνει επιμόρφωση των εκπαιδευτικών», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την συγχώνευση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδα τόνισε ότι «υπάρχει αδικαιολόγητη ένταση ανάμεσα σε ακαδημαϊκό κόσμο. Δεν θα ήταν παράλογο για μια κυβέρνηση που όσο άσχετη και να ήταν να κάνει τόσο μεγάλο κακό σε ένα τόσο επιτυχημένο θεσμό; Αυτή είναι μια πρόταση όχι του υπουργείου. Είναι μια πρόταση που ακούμε κι την ερχόμενη εβδομάδα θα κάνουμε εμείς μια πρόταση. Ζητάνε από τις διδάσκοντες να μας φέρουν μια πρόταση γι την επόμενη μέρα. Όλα τα ιδρύματα να ξανακοιτάξουν τον εαυτό τους και να δουν ως θα είναι σε 10 χρόνια. Η πολιτεία πρέπει να δει πως θα τα αναβαθμίσει» τόνισε και πρόσθεσε «Μάγκες τέτοιου τύπου πρέπει να είναι μακριά από εκπαιδευτικά ιδρύματα».

Για τις αλλαγές στα βιβλία της ιστορίας ο κ. Γαβρογλου τόνισε πως αποτελούν μέρος της συμφωνίας. Εξήγησε πως μια ομάδα εργασίας συντονίζεται από τα δυο υπουργεία εξωτερικών ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα γίνουν αλλαγές από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ερωτηθείς για το πρόβλημα της σχολικής στέγης ανέφερε πως «χθες εγκρίθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η ανέγερση 600 μονάδων νηπιαγωγείων».

Από την πλευρά της, η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουν στενή συνεργασία για θέματα που αφορούν την παιδεία προκειμένου να επιλυθούν.

Ο Κώστας Γαβρόγλου από αύριο θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Φλώρινα και την Κοζάνη όπου θα επισκεφθεί σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα