ΗΠΑ: Στα 8 δισ. δολ. το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού τον Ιούνιο

Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού κρατικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ μειώθηκε στα 8 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας την Πέμπτη, μειωμένο σχεδόν κατά 90% σε ετήσια βάση.

Ο αρκετά χαμηλότερος μηνιαίος όγκος του ελλείμματος, όπως αναφέρει το capital.gr, οφείλεται σε χρονική μετακύλιση ορισμένων ομοσπονδιακών πληρωμών, καθώς και συγκέντρωσης συγκεκριμένων

εσόδων. Χωρίς τις συγκεκριμένες αλλαγές, το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στα 55 δισ. δολ., έναντι 30 δισ. δολ. τον Ιούνιο του 2018.

Η κυβέρνηση δαπάνησε 342 δισ. τον Ιούνιο, ποσό μειωμένα κατά 12% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα έφτασαν τα 334 δισ., αυξημένα κατά 6%.

Το έλλειμμα πάντως αυξάνεται τους πρώτους εννέα μήνες του φορολογικού έτους (Οκτώβριος 2018 - Ιούνιος 2019) σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο πέρσι, καθώς οι δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 7% και τα έσοδα μόλις κατά 3%. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει έλλειμμα σχεδόν 900 δισ. δολ. στο σύνολο του φορολογικού έτους, με αυξημένα τόσο τα έξοδα, όσο και τα έσοδα, όχι όμως σε ισόποση βάση.

Οι αγορές, πάντως, δεν δείχνουν σημάδια ανησυχίας για το αμερικανικό κρατικό έλλειμμα, με την απόδοση του 10ετούς Τ-Bond να πέφτει στο 2,12%, ενώ τον Νοέμβριο είχε φθάσει έως και στο 3,23%. Ο δε βιομηχανικός Dow Jones έχει ξεπεράσει, εντός της σημερινής συνεδρίασης, τις 27.000 μονάδες, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα