ΗΠΑ: Η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και το 2021 προειδοποιεί η Goldman Sachs

Η ανεργία στις ΗΠΑ θα μπορούσε να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα περισσότερο από το αναμενόμενο καθώς η πολιτική που ακολουθεί η αμερικανική κυβέρνηση ουσιαστικά αποθαρρύνει τους απολυμένους να επιστρέψουν στις εργασίες τους, προειδοποιεί η Goldman Sachs.

Όπως αναφέρει, τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο Καναδάς έχουν υιοθετήσει μέτρα που στην πραγματικότητα

επιδοτούν την ανεργία, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που επικεντρώνοντας στην επιδότηση των εργοδοτών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Αυτό, όπως εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Jan Hatzius, θα έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ να παραμείνει κοντά στο 12% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και γύρω στο 8% μέχρι το τέλος του 2021, ήτοι σε επίπεδο σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

"Παρότι η συντριπτική πλειονότητα των απολύσεων στις ΗΠΑ (αλλά και στον Καναδά) θεωρούνται επί του παρόντος "προσωρινές”, οι δεσμοί με τους πρώην εργοδότες θα εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου", αναφέρει ο Hatzius σε σημείωμα που συνυπογράφει με τον οικονομολόγο της Goldman Sachs, Daan Struyven. "Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην πραγματικότητα θα πρέπει να αναζητήσουν νέες θέσεις εργασίας, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πρακτική που εστιάζει περισσότερο στη διατήρηση των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων μέσω επιδοτήσεων των μισθών".

Η ανάλυση της Goldman Sachs δημοσιεύεται τη στιγμή που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κρίση ανεργίας από την εποχή της "Μεγάλης Ύφεσης”, καθώς τον Απρίλιο το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 14,7%, αρκετά υψηλότερα από το 10% που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Η Goldman αναμένει μάλιστα ότι η ανεργία στη χώρα ανέλθει στο 25%, ποσοστό ανάλογο και ίσως ελαφρώς υψηλότερο του ποσοστού που καταγράφηκε μετά τη "Μεγάλη Ύφεση”, πριν υποχωρήσει. Σημειώνεται ότι πριν από την κρίση του κορονοϊού η ανεργία βρισκόταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών, ήτοι στο 3,5%.

Παρότι επίσης η πλειοψηφία των 20,5 εκατ. εργαζομένων που έμειναν άνεργοι τον Απρίλιο θεωρούν ότι πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι όσο συνεχίζεται το lockdown πολλές από τις θέσεις εργασίας θα χαθούν οριστικά.

Συνολικά σε όλη τη χώρα, τα ποσοστά της ανεργίας έχουν χτυπήσει επίπεδα ρεκόρ σε 43 πολιτείες. Η Νεβάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό, με 28,2%, λόγω του ισχυρού πλήγματος που έχει δεχθεί η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών, ενώ ακολουθεί το Μίσιγκαν με 22,7% και η Χαβάη με 22,3%, ενώ οι λιγότεροι άνεργοι καταγράφονται στο Κονέκτικατ, όπου η ανεργία βρίσκεται στο 7,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Προκειμένου δε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει την κρίση, έχει υιοθετήσει δύο πολιτικές στήριξης. Η μία αφορά την παροχή δανείων σε εταιρείες για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για περίοδο οκτώ εβδομάδων και η δεύτερη την καταβολή στους απολυμένους ποσού ίσου με τον μισθό τους συν 600 δολάρια επιπλέον.

Η τελευταία αυτή πρακτική, σύμφωνα με τον Hatzius, αν και εξασφαλίζει τους πληγέντες την αγοραστική δύναμη που είναι απαραίτητη για την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, την ίδια στιγμή τους αποτρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους, καθώς ως απολυμένοι λαμβάνουν περισσότερα χρήματα.

Βέβαια, το πρόγραμμα "επιδότησης” της ανεργίας που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση Τραμπ λήγει στις 31 Ιουλίου, ωστόσο η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα συνεχιστεί, αν και το επιπλέον του μισθού ποσό που λαμβάνουν οι πληγέντες αναμένεται να μειωθεί από τα 600 δολάρια στα 300.

"Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η κρίση ανεργίας στις ΗΠΑ δεν θα εμποδίσει τη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη της οικονομίας, ωστόσο είναι επίσης απίθανο να υποχωρήσει το ποσοστό της ανεργίας γρήγορα. Αν και η αβεβαιότητα είναι ασυνήθιστα μεγάλη, εξακολουθούμε να βλέπουμε το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ στο επίπεδο του 8% στα τέλη του 2021, ήτοι πολύ υψηλότερα από ό,τι στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες”, καταλήγει ο Hatzius.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα