Ινδία: Τρεις νεκροί στις διαδηλώσεις για τη χορήγηση υπηκοότητας

Οι κινητοποιήσεις εναντίον του νέου νόμου για τη χορήγηση υπηκοότητας σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες, έφερε και νεκρούς καθώς τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ χιλιάδες ήταν εκείνοι που αψήφισαν την απαγόρευση των συναθροίσεων.

Η αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες ανθρώπους στο Νέο Δελχί και την πόλη Μπενγκαλούρου, στα νότια, ενώ σε ορισμένες περιφέρειες διακόπηκε η πρόσβαση στο διαδίκτυο ώστε να μην οργανωθούν κινητοποιήσεις μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Δύο θάνατοι αναφέρθηκαν στο Μανγκαλούρου και άλλος ένας στο Λούκνοου, στη βόρεια Ινδία,

σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές. Δύο από τους διαδηλωτές – ένας στο Μανγκαλούρου και εκείνος του Λούκνοου, έφεραν τραύματα από σφαίρες.

Στο Μουμπάι (Βομβάη), την οικονομική πρωτεύουσα, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους το απόγευμα, αναγκάζοντας την τοπική αστυνομία να επιβάλει περιορισμούς στην κυκλοφορία. Ο Χαρούν Πατέλ, Ινδός πολίτης που ζει στο Λονδίνο, συμμετείχε στην κινητοποίηση αυτή και χαρακτήρισε τον νόμο «πρώτο βήμα προς τη δικτατορία», προσθέτοντας: «Πρέπει να σώσουμε τη χώρα».

Υποστηρικτές του νόμου οργάνωσαν αντιδιαδήλωση στο Γκουτζαράτ, το κρατίδιο από το οποίο κατάγεται ο πρωθυπουργός Μόντι, στη δυτική Ινδία.

Πυροβολισμοί από αστυνομικούς

Οι περισσότερες από τις διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, όπως στο Μανγκαλούρου, όπου το πλήθος εκτόξευε πέτρες. Ένας αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο πρακτορείο Reuters είπε ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα τουλάχιστον σε τρεις περιοχές και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Στο Λούκνοου, οι διαδηλωτές πυρπόλησαν δεκάδες μηχανάκια και αυτοκίνητα, τέσσερα βανάκια τηλεοπτικών καναλιών και τρία λεωφορεία.

Στην Πάτνα, στο κρατίδιο Μπιχάρ, στα ανατολικά, ένας αξιωματικός της αστυνομίας είπε ότι περισσότεροι από 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Στο χώρο όπου κρατούνται εξακολουθούν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του νόμου.

Πολλές πτήσεις που επρόκειτο να απογειωθούν από το Νέο Δελχί ματαιώθηκαν λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι εργαζόμενοι δεν κατάφεραν να προσέλθουν εγκαίρως στη δουλειά τους, λόγω του κυκλοφοριακού χάους που προκάλεσαν οι κινητοποιήσεις. Κλειστοί παρέμειναν και ορισμένοι σταθμοί του μετρό.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές να σταματήσουν την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων εναντίον του «μεροληπτικού» νόμου, όπως τον χαρακτήρισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα