Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: Στην πρώτη γραμμή κάθε πρωτοβουλίας για την υγεία

Παρουσία 85 εκπροσώπων από 21 Δήμους της Βορείου Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Πυλαίας-Χορτιάτη Ημερίδα με θέμα: «Κοινότητες φιλικές προς την άνοια. Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας» με αφορμή την έναρξη του Προγράμματος η οποία διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

Την έναρξη της εκδήλωσης χαιρέτισε ο Δήμαρχος

Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ, πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμαρουσίου και φίλο Γιώργο Πατούλη για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει εδώ και χρόνια να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας των κοινωνιών. Η πρόταση για τη δημιουργία συμβουλευτικών σταθμών για την άνοια και το Alzheimer στους δήμους, που είναι μέλη του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας, όπως και ο δικός μας, αποτελεί άλλη μια απόδειξη για τη σημαντική κοινωνική στήριξη που παρέχει η τοπική αυτοδιοίκηση στους δημότες και τελικά στην κοινωνία», επισήμανε ο κ. Καϊτεζίδης, ενώ καταλήγοντας σημείωσε: «Στηρίζοντας πολλούς ασθενείς, αλλά και τους ανθρώπους τους που δίνουν με αγάπη τη δική τους μάχη. Γιατί ως δήμος έχουμε άριστες υποδομές, εξαιρετικούς επιστήμονες και εθελοντές και λειτουργούμε με μεγάλη επιτυχία το δημοτικό ιατρείο. Είμαστε στην πρώτη γραμμή κάθε πρωτοβουλίας του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και έτσι γινόμαστε ακόμη πιο χρήσιμοι για τους συμπολίτες μας».

Την εκδήλωσε χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων & της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, μέσω Skype, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος που στο πλαίσιο της πρόληψης, δημιουργούνται σταθμοί υποδοχής ασθενών με άνοια αλλά και των φροντιστών τους, σε Δήμους-μέλη του Δικτύου. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανταποκρίθηκε σε ένα ακόμη κάλεσμα για την προαγωγή της υγείας των δημοτών. Οι κατευθύνσεις του Π.Ο.Υ προβλέπουν τη δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς τα άτομα με Άνοια, και το Δίκτυο συνδράμει με στοχευμένη χάραξη πολιτικής».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Δρ. Μαγδαληνή Τσολάκη, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, η οποία δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό για κάθε ασθενή και για κάθε περιθάλποντα και οικογένεια ασθενούς με άνοια στην Ελλάδα να παρέχεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί την αρχή αυτού του ανηφορικού δρόμου που στόχος του είναι η εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών υγείας για την έγκαιρη διάγνωση και την καλύτερη φροντίδα των ασθενών. Ευχή μας είναι σήμερα να φτιάξουμε αύριο μια Ελλάδα χωρίς άνοια». Η κα. Τσολάκη μίλησε για τα σημερινά δεδομένα της νόσου.

Εκ μέρους της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, ο κ. Μιχάλης Λάβδας Ψυχολόγος και Συντονιστής του έργου αναφέρθηκε στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να διασφαλίζονται από πλευράς δήμων για την υλοποίηση του Προγράμματος.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα. Ελένη Πόπτση Ψυχολόγος στο Κέντρο Ημέρας «Αγία Ελένη» η οποία μίλησε για τη νευροψυχολογική εκτίμηση ασθενών με νοητικές διαταραχές.

Εισήγηση για τις μη-φαρμακευτικές θεραπείες για άτομα με άνοια και τις υπηρεσίες υποστήριξης των οικογενειών τους μίλησε η κα. Χριστίνα Αγωγιάτου, Ψυχολόγος, Συντονίστρια του Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια «Αγία Ελένη».

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ της Συντονιστικής ομάδας του έργου και των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας των Δήμων-μελών του Δικτύου σχετικά με τις λεπτομέρειες υλοποίησης του έργου.

Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος της άνοιας θα πραγματοποιηθούν Ημερίδες ευαισθητοποίησης για το κοινό στους Δήμους που θα το υλοποιήσουν.

Θερμές ευχαριστίες στη χορωδία της Εταιρείας Alzheimer και το μαέστρο κ. Γιάννη Ιωσηφίδη για την παρουσία τους στην έναρξη της εκδήλωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα