Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Προβληματική η υλοποίηση του σχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει από το 2017 ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αμέσως μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), για τα προβλήματα υλοποίησης καθώς και τα ανεφάρμοστα «παλιάς κοπής» σχέδια της κυβέρνησης για τον «Οικογενειακό Γιατρό».

«Έτσι σήμερα αντιμετωπίζουμε τις… διαλυτικές επιπτώσεις των ιδεοληπτικών αποφάσεων σε βάρος συναδέλφων και πολιτών. Οι δε ευθύνες είναι συγκεκριμένες και έχουν ονοματεπώνυμο. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να τις αναλάβει ενώπιον των πολιτών που εναγωνίως αναρωτιούνται

αν θα έχουν γιατρό, θεραπεία και φάρμακα από 1-1-2019, ημερομηνία που υποτίθεται θα λειτουργούσε ο νέος «θεσμός» του «οικογενειακού γιατρού» και μάλιστα… υποχρεωτικά» είπε σε συνέντευξη τύπου, στα γραφεία του συλλόγου στην Καλαμαριά, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Νίκος Νίτσας

Ο κ. Νίτσας σημείωσε ότι «ο ΙΣΘ με ντοκουμέντα -βλ παρακάτω ημερομηνίες, ανακοινώσεις και δηλώσεις-«είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» για την αποτυχία του σχεδιασμού που δεν βασίζεται σε ελεύθερη επιλογή γιατρού και θεραπευτηρίου καθώς και στη μη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η λογική του «gatekeeping» είναι μακριά από την κουλτούρα του πολίτη στην Ελλάδα και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη χώρα μας με την πληθώρα ειδικών γιατρών. Ο ΙΣΘ ζήτησε τον επανασχεδιασμό της ΠΦΥ με συμμετοχή όλων των γιατρών της χώρας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Κι όπως στο παρελθόν μιλήσαμε για ευθύνες άλλων με ονοματεπώνυμο, έτσι και σήμερα ξεκαθαρίζουμε ευθέως και χωρίς περιστροφές ότι οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση»

Η γενική γραμματέας του ΙΣΘ Μαρία Χατζηδημητρίου τόνισε ότι «ο ιατρικός κόσμος της Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή μίλησε για τη λάθος κατεύθυνση του σχεδιασμού του υπουργείου ζητώντας αναθεώρηση του ώστε να μη ναυαγήσει και να αξιοποιηθεί η πληθώρα ειδικών γιατρών που διαθέτει η Ελλάδα, κάτι που εκτιμούν ιδιαιτέρως τα συστήματα υγείας του… εξωτερικού»

Στη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού - Υγειονομικού Προσωπικού Κέντρων Υγείας Θεσσαλονίκης-Β. Ελλάδας, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ Σάββας Παρασκευόπουλος πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα που υπάρχουν είναι η υποστελέχωση των μονάδων υγείας (Κέντρα Υγείας) καθώς και οι ελλείψεις αναλώσιμων υλικών γενικώς και ειδικά αναλώσιμα των εργαστηρίων που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εξετάσεων στις δημόσιες δομές που είναι περίπου το 5% με 7% του συνόλου. Ο δε ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος και αν δεν απαιτείται αντικατάσταση του, τουλάχιστον είναι επιτακτική η… συντήρηση του!» Ο κ. Παρασκευόπουλος πρόσθεσε ότι οι ΤΟΜΥ στήθηκαν με βιασύνη και άναρχα χωρίς να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των γιατρών. «Επιπλέον η μη εξεύρεση χώρων οδήγησε στη λύση της στέγασης αρκετών ΤΟΜΥ εντός των Κέντρων Υγείας (βλ Αμπελόκηποι, Χαριλάου, Τούμπα, 25η Μαρτίου κλπ) με αποτέλεσμα να καταργηθεί η απογευματινή βάρδια σε ορισμένα εξ αυτών, όπως στην Τούμπα και στην 25η Μαρτίου, ώστε να μην ενοχλείται η λειτουργία των ΤΟΜΥ»

"Να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες κρίνεται η τύχη επτακοσίων γιατρών που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας με δικαστικές αποφάσεις και διατήρηση του ιδιωτικού του ιατρείου καθώς η κυβέρνηση με νόμο που έφερε, έδωσε περιθώριο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018. Η περαιτέρω μείωση του ιατρικού προσωπικού, σε μία τέτοια περίπτωση θα αποτελέσει την ταφόπλακα της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο ΙΣΘ θύμισε ότι η παρούσα κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την επαναπρόσληψη των απολυμένων το 2014 ενώ ταυτόχρονα σημείωσαν ότι λήγει η θητεία των περισσοτέρων επικουρικών γιατρών και ενόψει αβεβαιότητας αποφασίζουν να φύγουν κι αυτοί στο εξωτερικό", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα