Η Θεσσαλονίκη τιμά την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων- Ξεχωριστές εκδηλώσεις από τις δύο Ομοσπονδίες

19η Μαΐου 1919. Καταραμένη ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Είναι η ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ειρηνεύσει, δήθεν, την περιοχή. Με το σύνθημα «η Τουρκία στους Τούρκους» θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο των Νεότουρκων για την τελειωτική εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού σε όλο τον Πόντο. Τραγικός απολογισμός της Γενοκτονίας, 353.000 νεκροί και άλλοι τόσοι ξεριζωμένοι και αγνοούμενοι.

Ενενήντα οκτώ χρόνια μετά, οι απόγονοι των Ποντίων συνεχίζουν να τιμούν την μνήμη

των χιλιάδων θυμάτων και να ζητούν δικαίωση.

Στη Θεσσαλονίκη, για ακόμη μια φορά, οι εκπρόσωποι των Ποντιακών Συλλόγων δεν κατάφεραν να βρουν σημείο σύγκλισης για να πραγματοποιήσουν κοινές εκδηλώσεις. Ακόμη μια επέτειος θα εορταστεί με τους Πόντιους διχασμένους.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), θα αρχίσει τις εκδηλώσεις της στις 18.30 το απόγευμα, με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Στις 19.00 θα ακολουθήσει ομιλία της Κύπριας Ευρωβουλευτού, Ελένης Θεοχάρους, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 22.30, με πορεία που θα ξεκινήσει από την Αγίας Σοφίας, με κατάληψξη το Τουρκικό Προξενείο.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 18.00. Στις 19.30 θα ακολουθήσει πορεία. Οι συγκεντρωθέντες θα κινηθούν μέσω της Λεωφόρου Νίκης προς τον Λευκό Πύργο όπου και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με ποντιακούς χορούς και τραγούδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα