Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει με τους πρόσφυγες την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης - Οι εκδηλώσεις της ΑΡΣΙΣ

Η «Αλληλεγγύη στην Πράξη για την Προάσπιση της Ειρήνης και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» είναι το διακύβευμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου.

Οι ορατές και αθέατες συγκρούσεις στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική με τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, καθώς και τα εκατομμύρια των προσφύγων καθιστούν επίκαιρο το αίτημα της υπεράσπισης ενός κόσμου ειρηνικού, στον οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα δε θα συνιστούν κενό γράμμα και η αλληλεγγύη θα είναι

η υπέρτατη συλλογική αξία.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός του πολέμου στη Συρία, όπου επί επτά χρόνια εξελίσσεται μία από τις μεγαλύτερες σφαγές στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, δείχνει πόσο μακρύς είναι ο δρόμος για την ειρήνη: Από τις 15 Μαρτίου 2011 που άρχισε ο πόλεμος στη Συρία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 σκοτώθηκαν 353.935 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 106.390 ήταν άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ είναι δύσκολο να υπολογιστούν τα θύματα σε λιγότερο ορατούς αλλά εξίσου αιματηρούς πολέμους, όπως αυτός της Υεμένης.

Ο απόηχος των πολέμων έρχεται στην Ευρώπη μαζί με τους επιζώντες, τους πρόσφυγες που καταφέρνουν να φτάσουν ζωντανοί αναζητώντας ειρήνη, ανθρώπινα δικαιώματα και αλληλεγγύη.

Στη Θεσσαλονίκη, καταφύγιο προσφύγων, η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και η ASB – Arbeiter-Samariter-Bund, διοργανώνουν εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου (από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα, Α’ Προβλήτα του ΟΛΘ).

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης (2μμ - 2.30μμ) θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, της ΑΡΣΙΣ και της ASB.

Στη συνέχεια (2.30μμ – 3μμ) θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο από το «Εργαστήρι Κοινωνικού Θεάτρου» της ομάδας παιδαγωγών της ΑΡΣΙΣ στην Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής Διαβατών. Το θεατρικό δρώμενο θα παρουσιάσει επί σκηνής ομάδα ανδρών από τη Συρία και το Ιράκ.

Ακολουθεί μπουφές και παράλληλη απασχόληση παιδιών στο κινητό σχολείο της ΑΡΣΙΣ (Mobile School) μέχρι τις 4μμ. Ο μπουφές θα έχει γεύσεις της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, βασισμένες σε παραδοσιακές συνταγές που έχουν φέρει μαζί τους γυναίκες και άντρες πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής Διαβατών.

Τη σκυτάλη θα πάρει (4μμ - 4.45) το Κρουστόφωνο - Εργαστήρι Κρουστών. Η ομάδα “Μουσικό Παιχνιδοθέαμα” και μέλη της “Μπάντας του Δρόμου” θα δώσουν μουσική παράσταση με τίτλο “Τραγούδια, Παιχνίδια και Κρουστά”.

Η εκδήλωση θα κλείσει (4.45-6μμ) με ζωντανή μουσική και χορούς που θα παρουσιάσουν Κούρδοι πρόσφυγες από τη δομή των Διαβατών.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Support to refugees and migrants in Greece through an integrated multi-sector response” (Υποστήριξη των προσφύγων στην Ελλάδα μέσα από ένα ολοκληρωμένο, πολυεπίπεδο μοντέλο παρεμβάσεων), με τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και της Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).

Για περισσότερες πληροφορίες: Μανταλένα Χατζώκου, Συντονίστρια Προγράμματος ΑΡΣΙΣ (ASB-ECHO).Τηλέφωνο επικοινωνίας, 2316 009755

Keywords
Τυχαία Θέματα