Η Ρωσία δεν θα απελαύνει ξένους πολίτες που εργάζονται στην χώρα όσο διαρκεί η πανδημία

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι όσο διαρκεί η πανδημία, δεν θα προβαίνει σε απελάσεις ξένων πολιτών ούτε θα ακυρώνει την ισχύ των εγγράφων που έχουν στην διάθεση τους, δηλαδή βίζες, άδειες εργασίας ή άδειες προσωρινής παραμονής.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε η επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών Βαλεντίνα Καζακόβα, διευκρινίζοντας ότι οι εργοδότες θα έχουν το δικαίωμα να προσλαμβάνουν ξένους πολίτες χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

"Δηλαδή αν ένας ξένος πολίτης έχει αφιχθεί

στην επικράτεια της Ρωσίας, δεν έχει σημασία για ποιο σκοπό, έχει δικαίωμα από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουνίου να εργάζεται χωρίς να έχει την απαιτούμενη άδεια. Υπάρχει όμως μια μικρή διαφορά μεταξύ των ξένων πολιτών που ήρθαν με βίζα και εκείνων που αφίχθησαν χωρίς βίζα" δήλωσε η Καζακόβα.

Σύμφωνα με την ίδια, εάν ο ξένος πολίτης έχει αφιχθεί στην Ρωσία με βίζα, ο εργοδότης μπορεί να τον προσλάβει, με την προϋπόθεση ότι έχει αποκτήσει εκ των προτέρων την σχετική άδεια που του επιτρέπει να προσλαμβάνει ξένους εργαζόμενους. Εάν ο ξένος πολίτης που έχει αφιχθεί στην Ρωσία δεν έχει βίζα και η περίπτωση αυτή αφορά τους πολίτες του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας και του Αζερμπαϊτζάν, θα του επιτρέπεται να εργασθεί χωρίς άδεια, αλλά ο εργοδότης στον οποίο εργάζεται είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει το τμήμα μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών για τους εργαζόμενους τους οποίους προσλαμβάνει.

"Αυτό είναι σημαντικό για να αξιολογούμε την κατάσταση που υπάρχει στον χώρο της απασχόλησης, για να γνωρίζουμε ποιοι από τους ξένους πολίτες εξακολουθούν να εργάζονται και ποιοι έχουν χάσει την δουλειά τους" δήλωσε η Καζακόβα προσθέτοντας ότι "για αυτόν τον λόγο συνεργαζόμαστε στενά με τους εργοδότες".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία,rosia