Η "Ψηφιακή Ελλάδα" στη ΔΕΘ: Start uppers παρουσιάζουν τις καινοτόμες ιδέες τους (ΦΩΤΟ)

Ένα ταξίδι στον ψηφιακό κόσμο περιμένει τους επισκέπτες της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο περίπτερο 12, όπου το θεματικό πάρκο με τίτλο "Ψηφιακή Ελλάδα", φιλοξενεί περισσότερες από 100 νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups).

Στο δεύτερο μεγαλύτερο περίπτερο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Έλληνες επιχειρηματίες παρουσιάζουν τις καινοτόμες και φρέσκες ιδέες τους και παρουσιάζουν τα επιτεύγματά

τους.

Συγκεκριμένα, στη διάθεση του κοινού θα βρίσκονται για μία εβδομάδα ελληνικές εταιρείες ανάπτυξης ψηφιακών παιχνιδιών (video games), εταιρείες δημιουργίας animation καθώς και start ups που σχετίζονται με τον ιατρικό, αγροτικό και τουριστικό τομέα.

O Βασίλης Καραβασίλης είναι manager director της Envy Softworks, μίας εταιρείας με ειδίκευση στα διαδραστικά πολυμέσα, με έδρα την Πάτρα. "Αυτό που κάνουμε είναι να φτιάχνουμε παιχνίδια, τα οποία έχουν είτε εφαρμογές διασκέδασης, δηλαδή παιχνίδια αλλά και εφαρμογές που έχουν σχέση με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Φτιάχνουμε παιχνίδια, κυρίως με τεχνολογίες αιχμής, όπως είναι η εικονική πραγματικότητα ή η επαυξημένη πραγματικότητα για εκπαίδευση είτε μαθητών αλλά και επαγγελματιών αλλά ταυτόχρονα ασχολούμαστε και με ψηφιοποιήσεις αρχαιoλογικών χώρων, με εικονικά tour", σημειώνει ο ίδιος.

Η ιδέα ξεκίνησε τo 2012 από μία παρέα φοιτητών στον τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών στην Πάτρα θέλησε να εξελίξει το έργο της. Εδώ και δύο χρόνια ο κ. Καραβασίλης έχει εξελίξει την αρχική ιδέα και δημιούργησε την επιχείρηση μαζί με άλλα 9 άτομα. Η εταιρεία έχει πελάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην έκθεση οι άνθρωποι της Envy Softworks παρουσιάζουν ένα παιχνίδι, πάνω στο οποίο εργάζονται αυτή την χρονική περίοδο και στο οποίο το κοινό προσπαθεί να ξεφύγει από ένα παράξενο πλανήτη. Σύντομα, το παιχνίδι σε demo και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να το δοκιμάσουν δωρεάν.

Δύο νέοι, ο Γιώργος Σιάτρας και ο Γιώργος Πιλπιλίδης θέλησαν να φτιάξουν ένα Marketplace για ανεξάρτητους ταξιδιώτες και ταξιδιωτικά πρακτορεία με σκοπό να τους δώσουν την δυνατότητα να κλείσουν ημερήσιες κρουαζιέρες και θαλάσσιες δραστηριότητες στα ελληνικά νησιά. Έτσι, δημιούργησαν την πλατφόρμα Ηopwave.

Η εταιρεία, που ξεκίνησε το 2011 αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε 30 νησιά. Αν και ξεκίνησε από δύο η εταιρεία αποτελείται πλέον από οκτώ άτομα. Δύο χρόνια μετά θέλησαν να δημιουργήσουν ένα νέο προϊόν, το Kleesto, το οποίο έχει δύο μέρες λειτουργίας.

«Στη συνέχεια καθώς βρισκόμασταν στον κομμάτι του τουρισμού και αποκτούσαμε όλο και περισσότερη εμπειρία γύρω από τις επιχειρήσεις και τους ταξιδιώτες είδαμε ότι υπάρχει μεγάλο κενό στην αγορά όσον αφορά την διαχείριση της καθημερινότητας που υπάρχει στις επιχειρήσεις που τρέχουν αυτές τις δραστηριότητες. Έτσι βγάλαμε στην αγορά ένα δεύτερο προϊόν που λέγεται kleesto, το οποίο είναι μία πλατφόρμα διαχείρισης κρατήσεων πόρων και συνεργατών για τις επιχειρήσεις που τρέχουν activities, είτε είναι θαλάσσιες δραστηριότητες που αφορά το κομμάτι του hobby είτε είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα όπως είναι scuba diving, cooking lesson, stretching», σημειώνει ο Γιώργος Σιάτρας συνιδρυτής της πλατφόρμας hopwave και υπεύθυνος για το κομμάτι ανάπτυξης και σχεδιασμού.

Όπως εξηγεί ο κ. Σιάτρας σκοπός της δεύτερης πλατφόρμας είναι το να γίνει ψηφιακή η καθημερινότητα των ανθρώπων που τρέχουν την επιχείρηση όπως και των συνεργατών τους και να μειωθεί ο χρόνος επικοινωνίας μεταξύ των δύο.

Στο περίπτερο 12, η εταιρεία Phee εκθέτει τα προϊόντα της, που κατασκευάζονται από νεκρά φύλλα φυκιών της Posidonia Oceanica, που βγαίνουν στις ακτές της Μεσογείου, κατά κόρον στις ακτές της Ελλάδας. Το 60 % αποτελείται από φύκια και το 40 & ριτίνη που στηρίζεται σε απομεινάρια του ξύλου, όπως πριονίδια, αλλά και σε φυτά.

Η πρώτη εφαρμογή που έκανε η νεοφυής επιχείρηση Phee είναι θήκες για smartphones. Άλλες εφαρμογές είναι σουπλά, κουτιά πολυτελείας σε αρκετές διαστάσεις, ρακέτες διαστάσεις, γυαλιά ηλίου, σημειωματάρια, θήκες για ipad κ.α.

Την εταιρεία, που μετρά πλέον έξι χρόνια λειτουργίας, δημιούργησε ο Σταύρος Τσομπανίδης στα 19 του χρόνια ενώ έλαβε πρώτο παγκόσμιο βραβείο πράσινης νεανικής ιδέας.

Ο κ. Τσομπανίδης εμπνεύστηκε την ιδέα του από τον ιδρυτή της Coco- Μat, Παύλο Ευμορφίδη.

Στον θεματικό πάρκο οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν από κοντά το βιομηχανικό ρομπότ της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Έχουμε προμηθευτεί ένα βιομηχανικό ρομπότ σύγχρονης τεχνολογίας με στόχο όποιος έρθει στο πρόγραμμα κατάρτισης να βρει ένα περιβάλλον που θα συναντήσει στην σημερινή βιομηχανία, τόνισε μιλώντας στο thestival o καθηγητής ΠΑΜΑΚ, Νικόλαος Φαχαντίδης.

Ακόμη, στο σταντ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, οι επισκέπτες μπορούν να παίξουν σκάκι με ένα ρομπότ. «Έχουμε ένα ρομποτικό βραχίονα που παίζει σκάκι. Αποτελείται από μία ηλεκτρονική σκακιέρα, ένα ρομποτικό βραχίονα, ο οποίος είναι το εκτελεστικό όργανο. Έχουμε ένα αλγόριθμο νοημοσύνης μέσω του οποίου η ηλεκτρονική σκακιέρα διαβάζει τις κινήσεις του αντιπάλου, τις περνάμε τον αλγόριθμο και ο αλγόριθμος απαντά την βέλτιστη κίνηση κάνοντας αναζητήσεις» υπεύθυνος της ομάδας Ρομποτικής του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας , Αντώνης Χατζησάββας.

Στον θεματικό πάρκο θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές στο κοινό συζητήσεις και ομιλίες από επαγγελματίες του χώρου και ειδικούς αναλυτές. Ειδικότερα, θα μιλήσουν προγραμματιστές, δημιουργοί παιχνιδιών, καλλιτέχνες, κοινωνιολόγοι, δημιουργοί και σχεδιαστές εικονικών κόσμων, εκπρόσωποι του χώρου του κινηματογράφου, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες κ.ά.

Το θεματικό πάρκο οργανώνει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα