Η ιστορία του ΥΜΑΘ αποκαλύπτεται στους Θεσσαλονικείς (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Tο Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης του Διοικητηρίου στο ΥΜΑΘ εγκαινίασε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που δημιουργήθηκε στο ισόγειο του κτιρίου, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία του κτιρίου μέσα από σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όψεις

και κατόψεις του κτιρίου, μελέτες και κτιριακές μεταβολές, που αποτυπώνουν το διαχρονικό ρόλο και τη λειτουργία του Διοικητηρίου, τεκμηριώνοντας την ιστορικότητά του.

Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη δημόσιο κτίριο το οποίο στεγάζει υπηρεσίες διαμορφώνει μόνιμη έκθεση όπου οι επισκέπτες, μέσα από εικόνες και ανάγνωση κειμένων, θα γίνονται κοινωνοί της ιστορίας και αρχιτεκτονικής του κτιρίου.

«Ήρθε η στιγμή το κτίριο να αποκαλύψει την ιστορία του αφού παρακολουθεί την εξέλιξη της Θεσσαλονίκης από την οθωμανική κατοχή μέχρι σήμερα. Να αξιοποιήσουμε το κτίριο ως ιστορική πηγή», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Καράογλου και πρόσθεσε:

«Στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) πιστεύουμε ότι ο σεβασμός στην ιστορία εμπεριέχει και το κτιριακό απόθεμα της πόλης. Κτίρια όπως το ΥΜΑΘ έχουν ψυχή γιατί λειτουργούν ως ζωντανοί οργανισμοί στη ζωή και τον πολιτισμό μας. Γιατί το κτίριο του ΥΜΑΘ δεν έχει μόνο λειτουργική και αισθητική υπόσταση, αλλά πολιτισμική, ιστορική και αρχιτεκτονική. Είναι ένα κτίριο με ψυχή που του τη δίνουν οι εργαζόμενοι σε αυτό και όσοι το ζούμε και το αγαπούμε. Δεν είναι μόνο τοίχοι και κουφώματα, μα σημείο αναφοράς στην πόλη, στην κορυφή του οποίου κυματίζει περήφανα τη ελληνική σημαία. Οφείλουμε να στρέψουμε πάνω του τους προβολείς και το κάνουμε πράξεις».

Στα εγκαίνια του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης του Διοικητηρίου έδωσαν το «παρών» οι απόγονοι του περίφημου Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, ο οποίος έκτισε το κτίριο του ΥΜΑΘ. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους τα εγγόνια του Γεώργιος Ζαρφτιτζιάν και Λουίζα Γραβάνη-Ποζέλι, καθώς και η δισέγγονη του Μαριέλλα Σταματίου και ο δισέγγονος του Σαλβατόρε Ποζέλι, αδελφού του Βιταλιάνο Ποζέλι, Κώστας Καλογήρου.

Η πρόσβαση στο χώρο της έκθεσης είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες του κτιρίου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για οργανωμένες επισκέψεις ομάδων εκπαίδευσης. «Θα δώσουμε την δυνατότητα στους συμπατριώτες μας να μάθουν την ιστορία του κτιρίου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι από το Φθινόπωρο τα σχολεία επισκεπτόμενα τον χώρο θα μαθαίνουν την ιστορία του κτιρίου, της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα», επεσήμανε ο Θεόδωρος Καράογλου.

Σημειώνεται ότι ο θεσμός των Κέντρων Ιστορικής Τεκμηρίωσης Κτιρίων ακολουθείται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα