"Η εκδήλωση για την πολιτική προσφυγιά δεν θα μπορούσε να γίνει αλλού πέρα από τη Θεσσαλονίκη"

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δίνοντας το "παρών" σε εκδήλωση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για την πολιτική προσφυγιά.

Στην ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε την ιστορική σημασία

της Θεσσαλονίκης όσον αφορά την πολιτική προσφυγιά, καθώς όπως επεσήμανε "από τη Θεσσαλονίκη, από τη Βόρεια Ελλάδα προέρχεται και ο μεγαλύτερος αριθμός των μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας οι οποίοι πήραν το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς το 1949 αλλά και νωρίτερα. Αλλά και γιατί η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που δέχτηκε μεγάλο αριθμό επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων".

Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, επισημαίνοντας πως "παρά το γεγονός ότι ο αγώνας του ΔΣΕ δε στέφτηκε με νίκη, είχε τη δική του διεθνιστική συμβολή, πρώτα απ’ όλα γιατί συγκρούστηκε με την εγχώρια αστική εξουσία, αλλά και γιατί υποχρέωσε τον ιμπεριαλισμό να μη διενεργεί απερίσπαστος την επίθεσή του ενάντια στις χώρες που έδιναν τη μάχη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης".

Εν συνεχεία, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πολιτικούς πρόσφυγες που άφησαν την Ελλάδα και δεν κατάφεραν να γυρίσουν ποτέ πίσω, υπογραμμίζοντας πως η εκδήλωση αυτή αποτελεί "μια οφειλόμενη τιμή και ανάδειξη της συμβολής των πολιτικών προσφύγων".

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κουτσούμπας μίλησε επίσης για την παράλληλη πορεία που είχαν οι πολιτικοί πρόσφυγες με το ΚΚΕ, λέγοντας πως "συνολικά ο αγώνας για τον επαναπατρισμό συνδεόταν με τον αγώνα για τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, των φυλακισμένων αγωνιστών, που αρκετοί κρατούνταν για πάνω από 20 χρόνια".

Φτάνοντας στο σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αναφορικά με την πολιτική που ασκούν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "μπορεί να φανταστεί κανείς σήμερα ποια θα ήταν η θέση του ΚΚΕ, αν είχε υποχωρήσει στην πίεση για συμμετοχή, στήριξη ή απλά ανοχή στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που δίνει «γην και ύδωρ» στους ΝΑΤΟϊκούς δολοφόνους και στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου που με την κυβερνητική βούλα αμφισβητεί ακόμα και το δικαίωμα τις απεργίας, της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων".

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων με την πτώση της δικτατορίας το 1974 και την ντε φάκτο νομιμοποίηση του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως "Τίποτα δε χαρίστηκε. Τα πάντα κατακτήθηκαν με αγώνες". ενώ αποχαιρέτησε τους φίλους του ΚΚΕ με ένα αγωνιστικό μήνυμα: "Σύντροφοι ψηλά την κόκκινη σημαία! Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών! Ο σοσιαλισμός- κομμουνισμός είναι το μέλλον του κόσμου! Προϋπαντούμε τα 100 χρόνια του ΚΚΕ με την υπόσχεση που δίνει και το τραγούδι ότι «το λάβαρο που μου 'λαχε ψηλά θα το κρατήσω. Εμπρός σύντροφοι πιο ψηλά…"

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε θεατρική παράσταση.

Δείτε φωτογραφίες του thestival από την εκδήλωση:

Keywords
Τυχαία Θέματα