Η UEFA επιβεβαιώνει: Και τρίτη διασυλλογική διοργάνωση από το 2021

Η UEFA παραδέχεται τις προθέσεις δημιουργίας τρίτης διασυλλογικής διοργάνωσης, που θα προκαλέσει αλλαγές και σε Champions League - Europa League.

Ένα... "Europa League 2", δηλαδή, στο οποίο ουσιαστικά θα συμμετέχουν οι ομάδες "δεύτερης" και "τρίτης" ταχύτητας από τα περισσότερα ευρωπαϊκά

πρωταθλήματα.

Η επιβεβαίωση ήλθε από την ίδια την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής των διοργανώσεων της UEFA, Αντρέα Ανιέλι, υποστήριξε: "Το πράσινο φως έχει δοθεί. Το τρέχον μοντέλο θέλει εκσυχρονισμό".

Οι αλλαγές, από τη στιγμή εγκριθεί το πλάνο, θα αφορούν τον αμέσως επόμενο κύκλο, ως είθισται με κάθε αλλαγή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Συγκεκριμένα, θα αφορούν την τριετία 2021-2024, με τον στόχο της UEFA να είναι η ολοκλήρωση των τρεχουσών συμφωνιών για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και η σύναψη νέων, στο πακέτο των οποίων θα περιλαμβάνεται και η τρίτη διοργάνωση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της "BILD" η νέα διοργάνωση θα είναι τρίτη τη τάξει ιεραρχικά και θα αποτελείται από 32 ομάδες. Αυτό θα φέρει συρρίκνωση του Europa League, που από 48 φιναλίστ θα έχει πλέον 32, ωστόσο δεν θα επηρεάσει το Champions League, που θα συνεχίσει να διεξάγεται με 32 συλλόγους.

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ
Πίσω από την αναδιάρθρωση που ετοιμάζει η αρμόδια επιτροπή της UEFA υπάρχουν δύο λόγοι. Ο πρώτος είναι η βελτίωση της εικόνας του Europa League, ώστε να αυξηθεί και η εμπορικότητά του. Στην UEFA θεωρούν ότι μπορούν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα από την τηλεόραση, να βρουν περισσότερους χορηγούς και να προσελκύσουν μεγαλύτερο πλήθος, αν καταστήσουν πιο ελκυστικό αυτό το προϊόν.

Η παρουσία 48 ομάδων, αρκετές εκ των οποίων από μικρότερα πρωταθλήματα με μικρή βάση φιλάθλων ή με αδύναμη τηλεοπτική ισχύ, περιορίζει τις δυνατότητες της διοργάνωσης. Αντιθέτως, ένα Europa League που θα ακολουθήσει την πεπατημένη του Champions League, όσον αφορά τον ελιτισμό του, θα βελτιώσει τα δεδομένα.

Ο δεύτερος λόγος αφορά στις μικρότερες χώρες και δη από Σκανδιναβία και ανατολική Ευρώπη, που θα βρίσκουν πιο εύκολα διέξοδο στις διεθνείς διοργανώσεις μέσω του νέου τουρνουά, εφόσον το Europa League θα αρχίσει να κλείνει κι αυτό τις "πόρτες" του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η αρχική πρόταση που κατατέθηκε από φορείς του ποδοσφαίρου δεν ήταν δημιουργία τρίτης διοργάνωσης, αλλά αύξηση των ομάδων του Europa League από 48 σε 64, ώστε όλα τα κράτη - μέλη της UEFA να μείνουν ικανοποιημένα.

ΠΙΕΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ
Επιπροσθέτως, οι ίδιοι οι σύλλογοι που πιέζουν την UEFA, δέχονται κι αυτοί πιέσεις μέσω του φορέα που έχουν συστήσει και που περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα κλαμπς της Ευρώπης, τα οποία αγωνίζονται και στις διεθνείς διοργανώσεις. Η ECA διοικείται από παράγοντες του "σκληρού πυρήνα" των μεγάλων συλλόγων (Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, Αντρέα Ανιέλι κλπ.), ωστόσο δεν λειτουργεί αποκλειστικά για τα συμφέροντά τους.

Τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί κλίμα δυσαρέσκειας των μικρότερων συλλόγων για το κομμάτι της ευρωπαϊκής "πίτας" που τους αναλογεί στο Champions League μετά από τις αλλαγές που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στον τρέχοντα κύκλο (2018-2021) και γι' αυτό μία νέα ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, ακόμα και τρίτη στην ιεραρχία, έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες τους, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο προβολής και πρεστίζ.

ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟ "ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ" ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΘΕΣΗΣ
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Sport24.gr, η δημιουργία μιας τέτοιας διοργάνωσης θα προκαλέσει μεταβολές και στο Champions League. Η σκέψη που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στα κλιμάκια της UEFA, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί κάτι, είναι να πάψει η μαζική "μετακίνηση" συλλόγων εντός διοργανώσεων.

Με τα δεδομένα που ισχύουν εδώ και δύο δεκαετίες, από τη σεζόν 1999-2000 όταν και καταργήθηκε το Κύπελλο Κυπελλούχων, η ομάδα που καταλαμβάνει την 3η θέση στη φάση των ομίλων δεν αποκλείεται από τη συνέχεια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αλλά συνεχίζει στα νοκ άουτ του Europa League.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να καταργηθεί με τα νέα δεδομένα, αφού παραδοσιακά οι ομάδες που προέρχονταν από το Champions League εμπόδιζαν τις ομάδες που ανήκαν εξ αρχής στο Europa League να ονειρεύονται πορείες μέχρι τις προχωρημένες φάσεις της διοργάνωσης ή ακόμα και μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.

Στη πλαίσιο της βελτίωσης του image της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης, η UEFA επιζητά ένα ανταγωνιστικό προϊόν, το οποίο περιλαμβάνει ποικιλία στους νικητές και στις χώρες προέλευσής τους.

Πηγή: sport24.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα