Γ.Κύρτσος: Τσιγκούνικη αναδιάρθρωση χρέους λόγω κωλυσιεργιών της κυβέρνησης

Για δύο προβλήματα που θολώνουν την έξοδο από τα μνημόνια μίλησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος από το Μόναχο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή, στον ΣΚΑΪ: «Το πρώτο είναι ότι βγαίνουμε από το πρόγραμμα και την ίδια ώρα υπογράφει η κυβέρνηση νέο συμπληρωματικό μνημόνιο και φέρνει νέα μέτρα σε μια κοινωνία που

είναι ήδη κουρασμένη από την κρίση. Και το δεύτερο η διεθνής οικονομική συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή, έχουμε την ιταλική αναστάτωση που ανεβάζει τα επιτόκια προς τα πάνω. Υπάρχει αναταραχή. Άλλες χώρες βγήκαν από τα μνημόνια, χωρίς νέα μέτρα και σε ευνοϊκό περιβάλλον και διεκδίκησαν μικρότερα επιτόκια δανεισμού».

Ο κ. Κύρτσος εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά «τσιγγούνικη» όπως είπε και έριξε τις ευθύνες στην κυβέρνηση.

«Θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος δεν θα είναι γενναιόδωρη, αλλά όλες οι πλευρές είναι υποχρεωμένες να φτάσουν σε μια συμβιβαστική λύση. Αν είχαμε κινηθεί πιο γρήγορα και είχαμε προλάβει την ιταλική κρίση θα είμασταν σε καλύτερη κατάσταση. Είναι μαθηματικά βέβαια η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά είναι βέβαιο ότι θα είναι τσιγγούνικη, θα μας επιτρέπει να κοιτάμε το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία το μέλλον, αλλά δεν θα μας σπρώχνει στη σταθερή και δημιουργική ανάπτυξη».

«Έχουν σοβαρές πολιτικές αλλαγές, που θα έπρεπε να είχαμε τρέξει να προλάβουμε (να είχαμε κλείσει νωρίς αξιολογήσεις, να ήμασταν πιο αξιόπιστοι) και τώρα πληρώνουμε τον λογαριασμό. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι σταθερή και δυναμική ανάπτυξη που θα πείσει τις αγορές ότι είμαστε αξιόπιστοι».

Για το Σκοπιανό, τόνισε: "Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιάζεται η ελληνική πλευρά, πρώτον γιατί αυτοί έχουν πρόβλημα άρα να δούμε τι προσφέρουν, και δεύτερον, ναι υπάρχει επιδίωξη της ΕΕ να επεκταθεί στα Βαλκάνια, αλλά θα περάσουν δεκαετίες. Τώρα γιατί βιάζεται η ελληνική κυβέρνηση δεν καταλαβαίνω"

Keywords
Τυχαία Θέματα