Γιούνκερ προς Λονδίνο: Αυτή είναι η μόνη δυνατή συμφωνία

«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για την Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η μόνη δυνατή συμφωνία» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά τη Συνόδου Κορυφής για την επικύρωση του «διαζυγίου» μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ικανοποιημένος για την έγκριση της συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι αυτή είναι μια

«θλιβερή» και «τραγική» στιγμή για την Ε.Ε. και τη Μ. Βρετανία, άποψη που εξέφρασε και νωρίτερα, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο. «Τώρα το Βρετανικό Κοινοβούλιο είναι αυτό που πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία» τόνισε ο κ. Γιούνκερ, προειδοποιώντας πως ότι «όσοι νομίζουν ότι αν απορρίψουν αυτή τη συμφωνία θα επιτύχουν μια καλύτερη, θα απογοητευτούν το επόμενο δευτερόλεπτο».

Οι ηγέτες των 27 της ΕΕ ενέκριναν τη συμφωνία για το brexit

Ο κ. Γιούνκερ εξήρε το έργο του διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Βrexit, Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς και όλης της ομάδας που τον πλαισίωσε στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε από την πλευρά του ότι στη σημερινή Σύνοδο εγκρίθηκε η πολιτική διακήρυξη που περιγράφει το πλαίσιο μιας «όσο το δυνατό πιο στενής σχέσης στο μέλλον με το Λονδίνο».

«Δεδομένων των συνθηκών αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία» συμφώνησε με τη σειρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ. Όπως είπε, οι Βρυξέλλες εργάστηκαν εποικοδομητικά με το Ηνωμένο Βασίλειο και ποτέ εναντίον του.

«Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί», πρόσθεσε, ενώ διαβεβαίωσε πως η Ένωση παραμένει σύμμαχος και εταίρος με το Ηνωμένο Βασίλειο». Σημείωσε ακόμη πως η συμφωνία δημιουργεί την απαραίτητη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, για τη μελλοντική τους σχέση, ενώ διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. που μένουν στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών που μένουν στην Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά το «ακανθώδες» θέμα του Γιβραλτάρ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι η θέση της Ισπανίας είναι ισχυρότερη μετά την σημερινή συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών. Όπως επισήμανε «η εξέλιξη αυτή ενδυναμώνει την θέση της Ισπανίας στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Γιβραλτάρ, ενώ μια τέτοια [ισχυρή] θέση δεν είχαμε μέχρι τώρα».

H Μέι καλεί τους Βρετανούς βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία

Να στηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. κάλεσε από την πλευρά της τους Βρετανούς βουλευτές η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, μετά τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες. «Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Αυτή είναι η μόνη συμφωνία» υπογράμμισε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η ίδια ανέφερε πως θα προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία αποχώρησης, μέσω της δημοσιοποίησης αναλύσεων, αλλά και μιλώντας δημοσίως. Υπογράμμισε ακόμη πως στην περίπτωση που η συμφωνία απορριφθεί, τότε η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Απευθυνόμενη προς τους Βρετανούς πολίτες η Μέι εξήγησε τους λόγους για τους οποίους κρίνει ότι η συμφωνία είναι καλή για τη χώρα. «Πρώτον ξαναπαίρνουμε τον έλεγχο των συνόρων μας, καταργώντας μια και για πάντα την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών» είπε, προσθέτοντας ότι η Μ. Βρετανία θα σταματήσει να συνεισφέρει οικονομικά κάθε χρόνο στα ευρωπαϊκά ταμεία και θα είναι «ελεύθερη» να έχει τους δικούς της νόμους.

Σημείωσε επίσης ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξης μιας «κρίσιμης εθνικής συζήτησης» πριν από μια από τις «πιο σημαντικές ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο για πολλά χρόνια», ενώ ανέφερε ότι η ψηφοφορία θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα.

Keywords
Τυχαία Θέματα