Για τα οικονομικά στοιχεία του ΟΑΣΘ, την αναδιάταξη των γραμμών και το μέλλον του Οργανισμού συζήτησαν στο Δ.Σ. Θεσσαλονίκης

Mε μοναδικό θέμα την ενημέρωση για την πορεία, λειτουργία και προοπτική του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης από το Διοικητικό του Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ,

Στέλιος Παππάς, έκανε λόγο για πολιτικές και διαχειριστικές ευθύνες για την κατάσταση του Οργανισμού.

Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι ακόμα ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για την φθορά των λεωφορείων, τονίζοντας πως πρόκειται για φθορά δημόσιας περιουσίας και πρέπει να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ παρουσίασε στους δημοτικούς συμβούλους τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού, τα έσοδα και τα έξοδα, ενώ αναφέρθηκε και στον υπάρχοντα στόλο.

“Οταν παραλάβαμε, η πραγματική περιουσία μας ήταν 600 λεωφορεία. Τα 'μάχιμα' όμως ήταν 254 και έχουμε κατορθώσει τον αριθμό να τον φτάσουμε στα 402 με πολύ μεγάλες προσπάθειες”, τόνισε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε:

“Καταλαβαίνουμε ότι το προσφερόμενο έργο δεν είναι αντίστοιχο με τις ανάγκες της πόλης. Κι εμείς είμαστε οι αποδέκτες όλων των πικριών και των παραπόνων των πολιτών”.

“Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να δείξουμε τα στοιχεία. Είμαστε ο μόνος Οργανισμός που δείνει τόσο συχνά στοιχεία”, δήλωσε ο κ. Παππάς.

Κώστας Αμπατζας ΟΣΕΘ: H αναδιάταξη των γραμμών του ΟΑΣΘ θα γίνει μετά από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία

Στη διαβεβαίωση ότι οι αλλαγές στις γραμμές του ΟΑΣΘ θα γίνουν σε συνεννόηση και με διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους δήμους, προχώρησε ο πρόεδρος του ΟΣΕΘ, Κώστας Αμπατζάς μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

“Θα προχωρήσουμε στην αναδιάταξη των γραμμών με παραβάσεις στις γραμμές. Θα εμπλέξουμε σε αυτή τη διαδικασία την τοπική κοινωνία και τους δήμους, μέσα από μια συγκεκριμένη διαβούλευση με τον ΟΑΣΘ, το σωματείο εργαζομέων, αλλά κυρίως την τοπική κοινωνία τους δήμους και τους απλούς πολίτες”, τόνισε ο κ. Αμπατζάς, σημειώνοντας ότι σε κάποιες γραμμές υπάρχει ώριμη μελήτη ενώ σε αλλές θα υπάρξει σύντομα.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΟΣΕΘ αναφέρθηκε σε μια σειρά από ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν εκτός από την αναδιάταξη των γραμμών, όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η στελέχωση του νέου οργανισμού και τη μελέτη για τις αστικές συγκοινωνίες όταν θα τεθεί σε λειτουργία και το μετρό Θεσσαλονίκης.

“Θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και όσον αφορά αυτό είμαστε τυχεροί γιατί έχει προηγηθεί ο ΟΑΣΑ και μπορούμε να αποφύγουμε τα λάθη που έγιναν εκεί. Ακόμα πρέπει να προχωρήσουμε και σε μια μελέτη για την ώρα θα που έχουμε το μετρό σε λειτουργία, το οποίο θα ξεκινήσει δοκιμαστικό εντός του επόμενου έτους. Θα προχωρήσουμε και στη στελέχωση του νέου οργανισμού, μέσω της κινητικότητας και του ΑΣΕΠ”, δήλωσε ο κ. Αμπατζάς.

Τέλος αναφερόμενος στα παράπονα των επιβατών, τόνισε πως είναι γνωστές και γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση.

“Τα προβλήματα δεν έρχονται από χθες έρχονται από παλιά. Εμείς είμαστε εδώ για τα δύσκολα για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις”, τόνισε ο κ. Αμπατζάς.

Καλυψώ Γούλα: Όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση - Δεν θα τη φορτώσω όμως στη σημερινή διοίκηση

“Όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση με τη μοναδική συγκοινωνία της πόλης. Δεν θα τη φορτώσω όμως στη σημερινή διοίκηση”, τόνισε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΘ, Καλυψώ Γούλα.

“Τώρα έχουν ζητήματα τα λεωφορεία; Δεν παώ να ενισχύσω την θέση του κ. Παππά, είναι όμως μια πραγματικότητα. Η κατάταση είναι δύσκολη και πολλές φορές τραγική. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλά τώρα εμφανίστηκε πιο έντονα. Να κάτσουμε να βρούμε τι θα υποδείξουμε για να δούμε τι μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο. Δεν λέει κανείς ότι δεν φταίει η σημερινή διοίκηση. Φταεί γιατί δεν υπάρχουν τα εύλογα αποτελέσματα”, πρόσθεσε η κ. Γούλα.

«Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να έχουμε ένα μέσο μεταφοράς και με τη συνεργασία με την ΕΛΒΟ να μπορούμε να αποκαταστήσουμε κάποιες από τις βλάβες ή κάποιον άλλο που μπορεί να βοηθήσει, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα σωστά», σημείωσε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Σταύρος Καλαφάτης: Ζητάμε ασφαλή, γρήγορη, οικονομική μετακίνηση των Θεσσαλονικέων με τον ΟΑΣΘ

Ο επικεφαλής της παράταξης “Εντάξει” Σταύρος Καλαφάτης, απουσίαζε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, λόγω της συμμετοχής του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ως μέλος της επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο ο δημοτικός σύμβουλος, της παράταξης, Στάθης Παντελίδης, ανέγνωσε ανακοίνωση του.

“Οι συνάδελφοί μου των «Εντάξει», αλλά και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, θα θέσουν συγκεκριμένα ερωτήματα -και με βάση όσα είπατε. Εγώ θα ήθελα απλώς να επισημάνω ορισμένα σημεία για να εκφράσω την αγωνία μου αναφορικά, τόσο με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΟΑΣΘ, όσο και για το μέλλον του.

Το ζητούμενο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι για εμάς είναι, κυρίως, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του Οργανισμού προς τους Θεσσαλονικείς.

Δηλαδή:

1. Να υπάρχουν συχνά δρομολόγια ώστε να μη στήνονται στην ουρά για μισή και μία ώρα οι συμπολίτες μας για να φθάσουν στον προορισμό τους –όπως συμβαίνει, παραδείγματος χάριν, στο δρομολόγιο από την Τούμπα προς το κέντρο, ή από τον Σταθμό προς την Τριανδρία. Αυτό δεν συνέβαινε παλαιότερα. Αυτό συμβαίνει τώρα.

2. Να υπάρχουν επαρκή δρομολόγια ώστε να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι Θεσσαλονικείς –και αυτοί εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος- και να μην ακυρώνονται διαδρομές και δρομολόγια, που οδηγούν σε απόγνωση τους συμπολίτες μας, όπως π.χ. συμβαίνει με το κόψιμο του δρομολογίου από τη Νεάπολη προς το κέντρο –και το αντίστροφο, ή με την ακύρωση δρομολογίων προς τον Ακροπόταμο. Και αυτό δεν συνέβαινε παλαιότερα. Συμβαίνει τώρα.

3. Να υπάρχει άνεση και πολιτισμένο περιβάλλον στα δρομολόγια , ώστε να μη στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον οι επιβάτες, με ο,τιδήποτε αυτό συνεπάγεται. Αναφέρομαι σε περιστατικά, ενδεχόμενων παρενοχλήσεων, ακόμη και αύξησης φαινομένων παραβατικότητας, κυρίως με περιπτώσεις μικροκλοπών, αλλά και σε θέματα υγιεινής. Και αυτό δε συνέβαινε παλαιότερα στο βαθμό που σημαίνει σήμερα.
4. Όλα τα άλλα ζητήματα, που αφορούν

• τις διενέξεις της τωρινής διοίκησης με τις προηγούμενες,

• τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι μέτοχοι της προηγούμενης διοίκησης εναντίον της σημερινής διοίκησης,

• τα οικονομικά στοιχεία τα οποία επικαλείται η σημερινή διοίκηση,

• οι απώλειες εσόδων, τόσο από τη σημερινή διοίκηση όσο, πιθανώς, και από τις προηγούμενες,

• οι κάθε είδους έλεγχοι που οφείλει να ασκεί το κράτος σε κάθε διοίκηση οποιουδήποτε οργανισμού,

• το ύψος των χρημάτων που έλαβε από το κράτος, ως ενίσχυση, η σημερινή διοίκηση επί τη αναλήψει των καθηκόντων της,
είναι ζητήματα ευρύτερης πολιτικής και αποτελούν, εκτός των άλλων, αντικείμενο κυβερνητικού ελέγχου.

Εδώ εμείς, οι «Εντάξει», αλλά νομίζω και πολλοί άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, ζητάμε εξηγήσεις για την ταλαιπωρία που υφίστανται τους τελευταίους μήνες οι συμπολίτες μας. Δεν είμαστε ούτε δικαστές, ούτε ελεγκτές. Είμαστε, όμως, προασπιστές βασικών δικαιωμάτων των συμπολιτών μας, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Δικαιωμάτων, όπως αυτό που αφορά την ασφαλή, γρήγορη και οικονομική μετακίνηση των συμπολιτών μας, με το μοναδικό μέσον μαζικής συγκοινωνίας που διαθέτει η πόλη.

Και κάτι τελευταίο: Ζητάμε σαφή θέση ώστε να γνωρίζουμε αν αυτή η πολιτική που ασκείται σήμερα θα συνεχίσει και μετά το 2019, ή με τη λήξη της περιόδου, σε ενάμιση χρόνο από σήμερα, θα προχωρήσει η κυβέρνηση -ως οφείλει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία- σε ανοικτό δημόσιο διεθνή διαγωνισμό, μέσω του οποίου, τελικά, θα ιδιωτικοποιηθεί εκ νέου, ο οργανισμός”, ανέφερε στην ανακοίνωση του κ. Καλαφάτης.

Ρία Καλφακάκου: Ο κόσμος ξέρει πως λειτουργούσε ο προηγούμενος ΟΑΣΘ

Την κατάσταση του ΟΑΣΘ πριν αναλάβει η “καυτηρίασε” από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, η επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτή Πόλη”, Ρία Καλφακάκου.

“Αρκετές φορές μιλήσαμε για τον ΟΑΣΘ και τη μία με την παρουσία του προέδρου της προηγούμενης διοίκησης. Τότε δεν γίνανε οι ίδιες ερωτήσεις. Η ερώτηση είναι: Μας αρέσει που άλλαξε ο ΟΑΣΘ; O προηγούμενος ΟΑΣΘ ιδρύθηκε το 1957 και κάποιοι βρήκαν το μήνα που θρέφει τους 12. Χωρίς να χουν ρίσκο επιχειρηματικό, χωρίς να έχουν ρίσκο να μην έχουν κέρδη, το είχαν σιγουράκι. Αυτός ήταν ο προηγούμενος ΟΑΣΘ και ο κόσμος το ξέρει”, δήλωσε ο κ. Καλφακάκου.

Γιάννης Δελής: Η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ ήταν μια γέφυρα για την ιδιωτικοποίηση των πιο κερδοφόρων γραμμών

Την άποψη ότι η κρατικοποίση του ΟΑΣΘ, ήταν μια γέφυρα για την ιδιωτικοποίηση των πιο κερδοφόρων γραμμών, εξέφρασε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Δελής..

“Πανηγύριζε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αποιδιωτικοποίηση και γκρίνιαζε η ΝΔ για τον κρατισμό που διακονούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα η σημερινή κυβέρνηση, εγκαινίαζε το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο με δημόσιο μανδύα. Αυτή η λεγόμενη κρατικοποίηση δεν θα σήμαινε ότι θα εξασφαλιζόταν και η κάλυψη του λαού μας για ασφαλείς και οινομικές αστικές συγκοινωνίες.. Θα εξακολουθεί να λειτουργεί με ιδιωτικοικονομικά κριτήρια. Στην πραγματικότητα η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ ήταν μια γέφυρα για την ιδιωτικοποίηση των πιο κερδοφόρων γραμμών”, τόνισε ο κ. Δελής

Κωνσταντής Σεβρής: Οι πολίτες έχουν γνωρίσει το παλιό, έχουν γνωρίσει και τη συριζαίικη εκδοχή του

Κριτική στη διοίκηση του ΟΑΣΘ για το γεγονός ότι συνεχίζει να παρουσιάζει τι έκανε στο παρελθόν ο Οργανισμός, άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, Κωνσταντής Σεβερής.

“Περνάει ο καιρός και η νέα διοίκηση μας παρουσιάζει τι έκανε στο παρελθόν ο Οργανισμός. Η νέα διοίκηση αντιγράφοντας την κρατική εξουσία, η διοικεί παρελθολογόντας. Αν λειτουργεί ως μεσίτης κάνει καλά τη δουλειά του. Οι πολίτες έχουν γνωρίσει το παλιό, έχουν γνωρίσει και τη συριζαίικη εκδοχή του”, ανέφερε ο κ. Σεβρής.

Μάκης Στεργίου: Δύο είναι τα προβλήματα ο συνωστισμός και η αναμονή

Την άποψη ότι δύο είναι τα βασικά προβλήματα στον ΟΑΣΘ, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης “Συμμαχία Πολιτών”, Μάκης Στεργίου.
“Τα προβλήματα είναι δύο. Ο συνωστισμός στα λεωφορεία και η αναμονή των πολιτών στις στάσεις”, τόνισε ο κ. Στεργίου.

Εκπρόσωπος μικρομετόχων ΟΑΣΘ: Κατασυκοφαντείται η υπόληψη μας

Για κατασυκοφάντιση της υπόληψης των μικρομετόχων του ΟΑΣΘ, έκανε λόγο από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο εκπρόσωπος τους Ανέστης Πολυχρονίδης.

“Δεν υπερασπιζόμαστε κανένα Στεφανίδη και καμία προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ. Κατασυκοφαντείται η υπόληψη μας. Έζησα στο πετσί της οικογένειας μας, πως μαζεύτηκε δραχμή δραχμή για να αποκτηθεί ένα λεωφορείο. Ο ΟΑΣΘ ήταν ο πιο αριστερός Οργανισμός. Εσείς κόψατε τους μισθούς. Αν έχετε στοιχεία κ. Παππά να τα πάτε στον εισαγγελέα”, τόνισε.

“Παρών” στη συνεδρίαση εκτός από τους προέδρους του ΟΑΣΘ και του ΟΣΕΘ, ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Σάββας Παναγιωτίδης, η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, καθώς και μικρομέτοχοι του Οργανισμού, οι οποίοι νωρίτερα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα