Γ.Γ. Μεταφορών: Είναι κρίμα που βρέθηκε η Θεσσαλονίκη σε αυτή την κατάσταση

Τη διαβεβαίωση ότι το φθινόπωρο του 2020 θα κυκλοφορούν περίπου 420 λεωφορεία που θα καλύπτουν το 80% περίπου του συγκοινωνιακού έργου στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, για τον ΟΑΣΘ.

Όπως είπε τον Αύγουστο του 2019 κυκλοφορούσαν

213 λεωφορεία, λιγότερα από τα μισά καθώς η πόλη χρειάζεται 550 λεωφορεία για να καλύψει το συγκοινωνιακό έργο.

Αναφερόμενος στα έσοδα του Οργανισμού σημείωσε πως το 2014 ανέρχονταν σε 52-54 εκ ευρώ, πλην χρηματοδότησης. Το 2018 έπεσε στα 24 εκ. ευρώ.

Παράλληλα υποστήριξε ότι μέχρι Γενάρη - Φλεβάρη θα υλοποιηθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την ενίσχυση του στόλου με 120 λεωφορεία μέσω της νέας σύμβασης με τα ΚΤΕΛ. Παράλληλα μέχρι το αργότερο το φθινόπωρο του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για ενοικίαση 150 λεωφορείων σύγχρονα και αντιρρυπαντικά.

Ακόμα σχολίασε πως η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ σχεδιάστηκε πρόχειρα.

"Στη Θεσσαλονίκη σε 2-3 χρόνια θα πρέπει να υπάρχει μια εταιρία που θα λειτουργεί ταυτόχρονα και το Μετρό και τα λεωφορεία. Η Αθήνα δεν μπορεί να διοικήσει. Εταιρίες της πόλης πρέπει να το κάνουν. Μετά το 2022 θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε σε διαγωνισμό για τις γραμμές" τόνισε ο κ. Σταθόπουλος.

"Είναι κρίμα που βρέθηκε η Θεσσαλονίκη σε αυτή την κατάσταση. Θα βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια. Θα κάνουμε ότι μπορούμε" ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών.

«Υπάρχουν προβλήματα μην πυροβολείτε τον ΟΑΣΘ»

«Υπάρχουν προβλήματα μην πυροβολείτε τον ΟΑΣΘ», ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Γιώργος Σκόρδας στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε η διοίκηση του παρέλαβε τον Οργανισμό σε κακή κατάσταση, ενώ σημείωσε ότι βρέθηκαν πολύ μεγάλες οφειλές σε εφορία και Δημόσιο, καθώς κάποιες ρυθμίσεις σε ασφαλιστικές εισφορές χάθηκαν, γιατί σταμάτησε πληρωμή δόσεων, με αποτέλεσμα να χρεωθεί ο οργανισμός με 5 εκ. ευρώ προσαυξήσεις.

«Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το 60% των λεωφορείων ήταν άνω των 15 ετών. Και αντί να γίνει προμήθεια, απλώς επιμηκύνθηκε ο χρόνος ζωής των λεωφορείων στα 23 χρόνια», τόνισε.

Παράλληλα ανέφερε ότι, τα λεωφορεία που κυκλοφορούσαν καθημερινά είχαν φτάσει τα 220 και μέσα στους τελευταίους μήνες αυξήθηκαν κατά 100, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να μην πέφτει ο αριθμός τους κάτω από τα 300.

«Αθλιότητα αυτό που ζούμε καθημερινά»

Για μια οδύσσεια και αθλιότητα που βιώνουν καθημερινά οι επιβάτες του ΟΑΣΘ, έκανε λόγο η εκπρόσωπος από την Πρωτοβουλία Εργαζομένων Φοιτητών Συνταξιούχων για τις Αστικές Συγκοινωνίες, Φωτεινή Σαλονικίδου.

“Ο λαός της πόλης υποφέρει καθημερινά. Βιώνει μια οδύσσεια. Είναι τουλάχιστον προκλητικό να ακούμε για το κοινωνικό προφίλ του ΟΑΣΘ. Αυτό που ζούμε καθημερινά είναι μια αθλιότητα. Τόσα χρόνια, τόσες διοικήσεις, τόσες κυβερνήσεις μια άθλια κατάσταση», ανέφερε η κ. Σαλονικίδου.

«Ζητάμε τα αυτονόητα. Να έρθουν νέα λεωφορεία, να αυξηθούν τα δρομολόγια, να σταματήσει το ξεπούλημα στα ΚΤΕΛ, μια ασφαλή και ανθρώπινη συγκοινωνία στην πόλη», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Ένταση στο Δ.Σ. Θεσσαλονίκης λόγω ελέγχων από την ΕΛ.ΑΣ. (ΦΩΤΟ & VIDEO)

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Φραστική επίθεση στην Κ. Νοτοπούλου από μικρομέτοχο του ΟΑΣΘ (VIDEO)

Keywords
Τυχαία Θέματα