Γ. Βαρουφάκης: Εθνικό καθήκον να υπάρχει ένα σχέδιο για τη δραχμή

Στη Θεσσαλονίκη, καλεσμένος από τους φοιτητές του Μέρα25 του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου προκειμένου να μιλήσει (στο αμφιθέατρο ΝΟΕ) με θέμα «Πανεπιστήμιο: Από το άσυλο στην αγορά», βρέθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε δηλώσεις του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών λίγο πριν την ομιλία του τόνισε: « Η πανεπιστημιακή παιδεία είναι θεμέλια λίθος της βιωσιμότητας μιας χώρας. Δυστυχώς το Πανεπιστήμιο στα χρόνια των μνημονίων είναι ένα από τα τεράστια θεσμικά θύματα. Ένα απλό νούμερο είναι πως

ο αριθμός των φοιτητών έχει αυξηθεί κατά 16 τοις εκατό, η χρηματοδότηση των ΑΕΙ έχει μειωθεί 58%. Πέραν αυτού, έχουμε μια επέλαση του δημοσίου πανεπιστημίου από μια χυδαία εμπορευματοποίηση, η οποία ξεκίνησε απέξω και εισβάλλει λίγο λίγο με τις ψεύτικες μετρήσεις και τις προσωπικές αξιολογήσεις. Έχουμε και την κατάργηση του ασύλου, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική διαφορά, πέρα του ότι οι αστυνομικοί επιφορτώνονται με ένα έργο που δεν τους ανήκει. Αυτό δεν είναι καλό ούτε για τους αστυνομικούς ούτε για το Πανεπιστήμιο. Ήρθαμε εδώ για να μιλήσουμε με τους φοιτητές, να δώσουμε λύσεις να τους πούμε τι θα γίνει. Το Μέρα 25 έχει έναν ζωντανό διάλογο με τη νεολαία, το Πανεπιστήμιο είναι προνομιακός χώρος για το κόμμα μας, αλλά υποβαθμίζεται κιόλας διαρκώς".

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις δηλώσεις ότι θα είμαστε καλύτερα με δραχμή, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: "Καλό είναι να μην ακούτε αυτά που λέω, αλλά να βλέπετε αυτά που λέω. Μια συμβουλή μου είναι, αφού είμαι και καθηγητής, να μη σχολιάζετε τα σχόλια άλλων συστημικών καναλιών, όταν ανήκουν στα πτωχευμένα μέτρα της τρόικας του εσωτερικού. Αυτό που είπα είναι ότι δε θέλουμε δραχμή, δεν προτείνουμε δραχμή, αλλά αν είναι να πουλήσουμε τα παιδιά μας, να μας βάλουνε το μαχαίρι στο λαιμό, να κλείσει αυτή η χώρα, θα τους πούμε βγάλτε μας εσείς από το ευρώ, γιατί εμείς προτιμούμε αυτό από το να σταθούν και τα υπόλοιπα νέα παιδιά στο εσωτερικό. Όπως ένας υπουργός Αμύνης έχει υποχρέωση να πει στον Ερντογάν, ότι αν μπεις να πάρεις τη Ρόδο, εγώ θα δώσω την τελευταία ρανίδα του αίματος μου, χωρίς να σημαίνει ότι θέλεις πόλεμο, έτσι το να έχεις ένα σχέδιο για τη δραχμή όταν έρχεται ο Σόιμπλε και σου πει ή θα βάλεις 100% προπληρωμή φόρου στις επιχείρησης ή θα σε πετάξω από το ευρώ, είναι εθνικό καθήκον να υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο".

Όσον αφορά την ομιλία του, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως : "Το Άσυλο αρχίζει να γέννα το Πανεπιστήμιο. Το Άσυλο είναι η πεμπτουσία που δίνει την ελπίδα για το πανεπιστήμιο. Ότι για την αγορά, ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να παράγει παιδεία, είναι δεδομένο και όταν το κάνει αποτυγχάνει".

Αναφερόμενος στην αγορά είπε" Όταν ο καθένας δεν κοιτάει το δημόσιο συμφέρον και κοιτάνε την πάρτη τους, αυτό κάνει καλό στην κοινωνία. Όπως υποστήριζε και ο Αντονυ Σμιθ, οι μαφιόζοι όταν ο ένας "τρώει" τον άλλον, κάνουν καλό στην κοινωνία".

Keywords
Τυχαία Θέματα