Γ. Κατρούγκαλος: Οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι δείγμα της αδυναμίας της

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρχουν οι όροι, να αποδώσει, εφόσον, δηλαδή, υπάρχουν οι όροι να προωθήσει περαιτέρω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας νωρίτερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, για την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στην ένταση στο Αιγαίο, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα ατύχημα, ένα γεγονός από την πλευρά της Τουρκίας, «ώστε να μην χρειάζεται να προστρέξουμε σε τρίτους». Παράλληλα, τόνισε ότι οι «σπασμωδικές» κινήσεις εκ μέρους της Τουρκίας, συνδέονται με την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας, της απάντησης που έλαβε η Τουρκία από την ΕΕ για την τακτική της στο Αιγαίο και της απομόνωσής της, και ότι οι αντιδράσεις της είναι δείγμα της αδυναμίας της. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εξάλλου στη σημασία της κόκκινης γραμμής -όχι ως ενός διαύλου επικοινωνίας Τσίπρα με τον Ερντογάν για συγκροτημένη διπλωματική συζήτηση- αλλά ως τρόπο εκτόνωσης για την αποφυγή «ατυχημάτων».

Οι παραβιάσεις

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογράμμισε ότι ενώ η Τουρκία, και με δηλώσεις και κυρίως με ενέργειες, αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας επανειλημμένα, και δημιουργεί μια κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, η κυβέρνηση στέλνει αντιφατικά μηνύματα. Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ειδικότερα ότι, μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, στις 25 Σεπτεμβρίου, για την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέπεμψε το θετικό μήνυμα πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει σε ένα καλύτερο επίπεδο, ακολούθησαν οι δύο χειρότεροι μήνες του χρόνου σε παραβατική συμπεριφορά και τουρκική προκλητικότητα, αναφέρει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο βουλευτής της ΝΔ κατέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τον Οκτώβριο, δηλαδή, μερικές μετά τη συνάντηση για την οποία η κυβέρνηση εξέπεμψε αυτό το θετικό μήνυμα, έγιναν 214 παραβάσεις, 381 παραβιάσεις, 25 οπλισμένοι σχηματισμοί και 15 εμπλοκές. Το ίδιο περίπου συνέβη και το μήνα Νοέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 22 Νοεμβρίου πέταξαν 10 οπλισμένα αεροσκάφη και έγιναν 41 παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Την ίδια ώρα, όπως επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, γίνονται και δηλώσεις από τον εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος, τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό, «δηλώσεις οι οποίες δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, είναι επικίνδυνα προκλητικές».

«Που οφείλεται αυτή λοιπόν η αναντιστοιχία εκτιμήσεων, προβλέψεων; Γιατί εκτιμήσατε ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα ενώ πήγαν χειρότερα; Το 2018 είναι η χειρότερη, σε ατμόσφαιρα αλλά και σε ενέργειες, χρονιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων εδώ και πολλά χρόνια. Είναι η χρονιά που ακολούθησε την επίσκεψη Ερντογάν. Όταν εμείς λέγαμε ότι η επίσκεψη εκείνη, αντί να βελτιώσει, δηλητηρίασε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήρθαν τα γεγονότα να το επιβεβαιώσουν», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει τη Βουλή ποιοι είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας για τους οποίους μιλάει η κυβέρνηση και πως λειτουργούν, καταλήγει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα