Γ. Δραγασάκης: Δεν βίωσα καμία αυταπάτη- Αν χάναμε το Δημοψήφισμα θα φεύγαμε

Εκτενή συνέντευξη για το ταραχώδες πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 παραχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομίας και πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Δραγασάκης καταρχάς διαφώνησε ανοιχτά με την παραδοχή

του Αλέξη Τσίπρα ότι "είχαμε αυταπάτες", καθώς ο ίδιος , ξεκαθάρισε, πως δεν βίωσε καμία αυταπάτη ενώ για το Δημοψήφισμα, είπε πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ το "έχανε" τότε " θα φεύγαμε" επικαλούμενος τον Α. Τσίπρα που είχε δηλώσει ότι δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε:

"Μας έθεσαν θέμα Grexit τον Ιούλιο του 2015"

"Τα γεγονότα ήταν δραματικά αλλά εντός πλαισίου. Αυτό που ζήσαμε ήταν πόλεμος. Ο Τσίπρας και εμείς δεν θέσαμε ποτέ θέμα εξόδου από το ευρώ. Ετέθη ως απειλή στον Βενιζέλο και νομίζω και στον Σαμαρά, και ετέθη και σε εμάς τον Ιούλιο, όταν μας είπαν ‘ή συμφωνείτε ή έξοδος’. Ενδιάμεσα ο κ. Σόιμπλε είχε διαμηνύσει τη προσωπική του άποψη αλλά η κ. Μέρκελ διαφωνούσε".

Είπε ότι το σύνθημα της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν "ανατροπή στην Ελλάδα, αλλαγή στην Ευρώπη". "Ο λόγος μας ήταν ότι αυτή η Ευρώπη πρέπει να κάνει αλλαγές οι οποίες θα αφορούν και εμάς. Εμείς προσφερθήκαμε ως χώρα και ως κυβέρνηση, να συζητήσουμε μια νέα συμφωνία εντός του ευρώ η οποία θα εξασφάλιζε την αξιοπρέπεια του λαού μας και την επιβίωση της κοινωνίας και αυτό θα ωφελούσε και την Ευρώπη. Ιστορικά εγώ θεωρώ ότι η δική μας πολιτική θα δικαιωθεί".

Για το αν πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, στην εποχή της ήταν ρεαλιστική, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι "δεν υπάρχει στατικός ρεαλισμός, χαράζεις μια γραμμή και αναζητάς συμμάχους".

Ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε ότι "το πρώτο μνημόνιο απέτυχε, καθώς έλεγε ότι το 2012 θα έχουμε ανάκαμψη από την ύφεση και κατέρρευσε υπό δραματικές συνθήκες". Για το δεύτερο μνημόνιο το οποίο είχε αρχίσει κάπως να αποδίδει, ο κ. Δραγασάκης τοποθετήθηκε:

"Το δεύτερο μνημόνιο ήρθε μαζί με το PSI. Είμαστε η μόνη χώρα από τις μνημονιακές που ζήσαμε χρεοκοπία. Το δεύτερο μνημόνιο κατέστρεψε τις τράπεζες και τις οδήγησε στη χρεοκοπία. Το 2014 η χώρα δεν έχει πρόγραμμα το μνημόνιο δεν έχει υλοποιηθεί, η 5η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχουμε πρόβλημα χρηματοδότησης. Γίνεται μια συμφωνία από εγχώριες δυνάμεις και ξένες για να παγιδευτεί η νέα κυβέρνηση. Δηλαδή, ότι η νέα κυβέρνηση που ορκίζεται 26 Ιανουαρίου θα πρέπει σε δύο εβδομάδες ή να συμφωνήσει ή να καταρρεύσει".

Ο κ. Δραγασάκης είπε για το 2015 ότι "δεν μπορούσε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την ευθύνη για να υπάρξει μια περεταίρω κυβέρνηση Σαμαρά. Θα ήταν μια προδοσία στο κίνημα το λαϊκό που μας έσπρωχνε να προχωρήσουμε".

Εξαπέλυσε "πυρά" κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι δεν είναι ενήμερη για το θέμα του Ελληνικού και που οφείλονται οι καθυστερήσεις και ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν ενήμερος για το θέμα του προσφυγικού. Είπε ότι η προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο θέμα ήταν "μίλια μπροστά" και αμφιβάλει αν είχε γίνει από άλλο κόμμα. Πρόσθεσε ότι ήταν τόσο ρευστά τα δεδομένα που δεν μπορούσες να προετοιμαστείς για όλα τα ενδεχόμενα. Τόνθσε πως με τη βοήθεια ειδικών, "καταλήξαμε ότι τα σενάρια είναι άπειρα και η μέθοδος είναι αδιέξοδη και πρέπει να κυβερνήσουμε με τρόπο που να δείξουμε ότι κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας. Και αυτό κάναμε.Και ενώ έχουν περάσει από τότε πέντε χρόνια, περιμένω να ακούσω την σαφή εναλλακτική τακτική που θα μπορούσε να έχει αποδώσει".

Για την τοποθέτηση στη θέση υπουργού Οικονομικών του Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει τοποθετηθεί επ’ αυτού. Ομολόγησε ότι "εξεπλάγην δυσάρεστα, όταν τον Ιούνιο του 2015 (ο κ. Βαρουφάκης) έγραφε σενάρια για να γυριστεί ταινία". Ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι "μας είχαν βάλει σε καραντίνα το 2015".

Για την απόφαση του Eurogroup στα τέλη Φεβρουαρίου, για το δεύτερο μνημόνιο, ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να κρατήσει το 30% από αυτό που απομένει και το υπόλοιπο 70% να το αντικαταστήσετε με κάτι που θα σχεδιάσει η ίδια η χώρα, και το εάν ήταν μια ευκαιρία που χάθηκε, καθώς δεν απάντησε ουσιαστικά η χώρα μας, ο κ. Δραγασάκης είπε: "Καταρχήν αυτό ήταν πρόταση του Βαρουφάκη. Όλη αυτή η περίοδος ήταν ένα παιχνίδι κόπωσης της δικής μας κυβέρνησης. Δεν θέλανε συμφωνία. Ήταν μια στρατηγική η κυβέρνηση είτε να πέσει, σε συνεργασία και με εγχώριες δυνάμεις, από ασφυξία δημοσιονομική και να καταρρεύσει, είτε να υποχρεωθεί σε πλήρη παράδοση".

Για το περίφημο δημοψήφισμα, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι "εμείς το λέγαμε από το 2014". Πρόσθεσε ότι το 2015 "αναζητήσαμε ρευστότητα μέχρι και από το Ιράν", διότι το ταμείο ήταν μείον 500 εκατομμύρια και έπρεπε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες. Σημείωσε ότι μια μικρή μερίδα μελών του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε την έξοδο από το ευρώ, προκαλώντας "θόρυβο".

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τελικά, πήρε μια συμφωνία τόσο κακή, που "δεν μπορούσαμε να την υλοποιήσουμε" και κάναμε το δημοψήφισμα.

"Η συμφωνία που μπήκε στο δημοψήφισμα είχε 20 δις. περισσότερη λιτότητα από τη συμφωνία που υλοποιήσαμε. Η συμφωνία που μπήκε σε δημοψήφισμα δεν είχε χρηματοδότηση δεν είχε πρόγραμμα χρηματοδοτικό μακράς διάρκειας. Μας έλεγαν ως τότε, ότι ανά τρίμηνο θα ερχόμαστε για επιθεώρηση, αν είστε καλά παιδιά, θα παίρνετε".

"Διαφωνώ με Ρέγκλινγκ ότι χάθηκαν 100 δισ. από τους χειρισμούς μας το 2015"

Για τις εκτιμήσεις Ρέγκλινγκ ότι το παιχνίδι του χρόνου της διαπραγμάτευσης που κατέληξε τον Ιούνιο του 2015 στη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, κόστισαν στην ελληνική οικονομία 100 δις. ευρώ, ο κ. Δραγασάκης απάντησε: "Διαφωνώ. Θα μπορούσε να ήταν πιο σοβαρός σε αυτά τα θέματα ο κ. Ρέγκλινγκ. Όλο αυτό το έβγαλε ο κ. Στουρνάρας και είναι αυθαίρετο".

Ο κ. Δραγασάκης διαφώνησε με τη λέξη "αυταπάτη" που είχε πει ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. "Προσωπικά δεν τη δέχομαι τη λέξη αυταπάτη. Εγώ βίωσα ότι είχαμε ένα σχέδιο. Ξέραμε από την αρχή τη δομική του αντίφαση. Είχα γράψει ότι τα όρια της πολιτικής μας είναι δύο, το εσωτερικό και το εξωτερικό όριο. Από μεθοδολογική άποψη είχαμε την ίδια αντίφαση που είχε και ο Λένιν το 17. Ξεκίνησε να κάνει μια παγκόσμια επανάσταση και κατέληξε να γίνει επανάσταση μόνο στη χώρα του. Εμείς δεν ξεκινήσαμε επανάσταση, ξεκινήσαμε ένα εγχείρημα το οποίο απαιτούσε αλλαγές στην Ευρώπη, απαιτούσε συμμαχίες και άλλα παράλληλα εγχειρήματα. Αυτό δεν υπήρξε και έρχεσαι σε μια φάση και λες ‘και τώρα τί κάνω που είμαι μόνος;’. Αν σκεφτόμαστε έτσι πάντα, δεν θα κάνουμε τίποτα ποτέ. Βλέπεις μια δυνατότητα και λες ‘για να δω, μπορώ να την αξιοποιήσω τη δυνατότητα αυτή;".

Υπογράμμισε ότι οι προσδοκίες (πρόγραμμα Θεσσαλονίκης κτλ) αναπτύχθηκαν από τον λαό, "εμείς τις υιοθετήσαμε και τις ενισχύαμε, και κάνω τη σκέψη ότι ίσως ήταν πιο ευκρινείς οι προϋποθέσεις τις οποίες εννοούσαμε ότι χρειάζονται". Έφερε ως παράδειγμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να πάει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ. "Όμως, έβλεπα ότι η ύφεση συνεχιζόταν και υπήρχε κίνδυνος ο μέσος μισθός να πέσει τόσο πολύ, που αν έρθουμε εμείς στη κυβέρνηση και ο μέσος μισθός είναι 800, δεν μπορείς να πεις τον κατώτατο να τον κάνεις 751".

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι ο συμβιβασμός δεν έγινε νωρίτερα επειδή "δεν επέτρεπαν τον διάλογο για τον συμβιβασμό" και πρόσθεσε ότι "δεν είχαμε συμμάχους" στις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Keywords
δραγασάκης, δημοψηφισμα 2015, δημοψηφισμα, δραγασάκης, αλέξης τσίπρας, συριζα, σκαι, τσιπρας, καιρος, βενιζελος, σαμαρας, σόιμπλε, μερκελ, ελλαδα, νέα, μνημονιο, psi, χρεοκοπια, τραπεζες, δις, στουρναρας, αυθαιρετα, θεσσαλονικη, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τι ειναι το psi, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βαρουφακης, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, το θεμα, θεμα, οικονομια, περιοδος, προγραμμα, σκαι, υφεση, αξιοπρεπεια, εβδομαδες, βοηθεια, γεγονοτα, γινει, γινεται, δευτερο, δυνατοτητα, δικη, δις, δομικη, εγινε, εγχειρημα, ευκαιρια, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εποχη, επρεπε, ερχεσαι, ευθυνη, ευρωπη, ιδια, η δικη, κυβερνηση, κομμα, λενιν, ρεαλισμος, μισθος, μητσοτακης, μπορεις, παντα, ορια, ουσιαστικα, παιδια, πιθανοτητες, συζητησουμε, σόιμπλε, σχεδιο, τεως, χερι, χαθηκε, δικαιωμα, ερχομαστε, χωρα, μεθοδος, παιχνιδι, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα