Γ. Μπουτάρης: Τα φετινά Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη έχουν στόχο να ευχαριστηθούν τα παιδιά

“Τα φετινά Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη έχουν στόχο να ευχαριστηθούν τα παιδιά”, τόνισε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης αναφερόμενος στο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας στην κριτική του Σταύρου Καλαφάτη τόνισε πως ξεπέρασε τον εαυτό σε λαικισμό.

“Πέρσι είχαμε κάνει επιτροπή και όλοι ενέκριναν ομόφωνα το σχεδιασμό του κ. Βέττα. Κάθε χρόνο μας βρίζουν. Δεν λέω ότι είμαστε επιτυχημένοι αλλά προσπαθήσαμε να φέρουμε καινούργιο αέρα στην πόλη”, ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.

Απαντώντας για το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης είπε πως προφανώς δεν θα λύσει το πρόβλημα ωστoσό πρέπει να αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη.

Πυρά από την αντιπολίτευση για τον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο

Δριμεία επίθεση στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και προσωπικά στο δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη εξαπέλυσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Εντάξει”, Σταύρος Καλαφάτης με αφορμή το χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.

«Δυο πράγματα περιμένουν οι Θεσσαλονικείς κάθε Χριστούγεννα. Την προβολή των σίκουελ της ταινίας Home Alone και το… σίκουελ για το τι θα γίνει με τον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της πόλης», ανέφερε ο κ. Καλαφάτης.

Παίρνοντας αφορμή από τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, τόνισε πως, «μετά τα συνεχόμενα στραπάτσα, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, αφού πειραματίστηκε, βλέπει το… φως το αληθινόν και, για πρώτη φορά, αποφασίζει να στολίσει έγκαιρα και παραδοσιακά, αφού σε αυτό το απλό θέμα η διοίκηση Μπουτάρη κατάφερε να αποτυγχάνει κάθε χρόνο. Θέλει… τέχνη για τέτοιο κατόρθωμα».

Πρόσθεσε πως «στην πολιτική είναι μεγάλη απαξίωση, σχεδόν ευτελισμός, να φιλάς εκεί που φτύνεις. Είδαμε μια διάθεση της διοίκησης Μπουτάρη να ευτελίσει οτιδήποτε προϋπήρχε, οτιδήποτε θύμιζε την παλιά διοίκηση, ώστε συμβολικά να δοθεί διαφορετικό στίγμα, με οικτρά αποτελέσματα».

Ειδικά για τον εφετινό στολισμό, υπογράμμισε πως «ο δήμαρχος θέλει να κερδίσει το στοίχημα των Χριστουγέννων, όμως ξεχνάει το πνεύμα των Χριστουγέννων»! Αναφερόμενος στη δημιουργία πάρκου της «Εποχής των Παγετώνων», αναρωτήθηκε: «Δηλαδή θα έχεις φάτνη και θα ζεσταίνεται το Θείο βρέφος με τα χνώτα του μαμούθ»; Για να επισημάνει: «Δε θα υπάρχει φάτνη. Λες και υπάρχει μια δυσανεξία, μια αλλεργία από πλευράς διοίκησης, με το ζήτημα της φάτνης και της γέννησης του Ιησού. Λες και θέλει αυτή η διοίκηση να ξορκίσει αυτό που είναι τα Χριστούγεννα: Η γιορτή της γέννησης Χριστού. Μια καθαρά θρησκευτική γιορτή. Οι “Εντάξει” αυτό πιστεύουμε. Ότι κατά τη διάρκεια αυτών των εορτών πρέπει να υπάρχει θρησκευτικό συναίσθημα και το αίσθημα της κατανύξεως».

Ο κ. Καλαφάτης επανέλαβε την πρότασή του για ένα Χριστουγεννιάτικο δένδρο, μία φάτνη και στολισμό με λαμπιόνια σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες και κατέληξε: «Τελικά, συνεχίζετε την αποτυχία σας. Απλώς, υπό το βάρος των συνεχών αποδοκιμασιών, είπατε να επανακάμψετε και οργανώνετε και συναυλίες -αυτό που τότε ονομάζατε κιτς. Πρώτα τα πετάξατε όλα, από καραβάκια ως φάτνες κι έρχεστε, τώρα, να μιμηθείτε τις διοικήσεις Παπαγεωργόπουλου. Αποτυγχάνετε σε κάθε τι που κάνετε».

Αναφερόμενος στο νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης ο κ. Καλαφάτης τόνισε πως για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι αυτή η διοίκηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί και τα πιο απλά πράγματα.

“Η ιστορία με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής στάθμευσης, που θέλει να εφαρμόσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μας θύμισε την γνώστη παροιμία΄: Καινούργιο κοσκινάκι μου και πού να σε κρεμάσω.
Συνεχείς δηλώσεις, από τους ανθρώπους της διοίκησης, από τον ίδιο το δήμαρχο, οι οποίοι όμως εδώ και επτάμισι χρόνια αποδεικνύονται πολύ καλοί στα λόγια κι ελάχιστοι στις πράξεις.

Σας ακούει κάποιος και πιστεύει ότι έχουμε να κάνουμε με μια κοσμογονία. Πιστεύει ότι λύθηκε το πρόβλημα του παρκαρίσματος.

Τι γίνεται, όμως, στην πραγματικότητα; Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι αυτή η διοίκηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί και τα πιο απλά πράγματα. Κάνει το ένα λάθος πίσω από το άλλο και είναι έτοιμη να ρίξει το φταίξιμο σε όλους τους υπόλοιπους. Εν προκειμένω στους Θεσσαλονικείς, που παρκάρουν όπου βρουν. Το είπε, εξάλλου, ο ίδιος ο δήμαρχος, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε, ότι το νέο σύστημα θα κάνει τη ζωή ποδήλατο στους μόνιμα παραβατικούς. Λες και φταίνε όλοι αυτοί που δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης και αναγκάζονται να παρατάνε τα αυτοκίνητά τους όπου να ΄ναι. Για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν παιδεία, μειώνει ακόμη περισσότερο τις θέσεις στάθμευσης!

Συνολικά 6.054 (2.500 στην Α' κοινότητα, 500 στην Γ' κοινότητα και 3000 στην Ε' κοινότητα) θα είναι οι δωρεάν θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους και 1.987 για τους επισκέπτες.
Οι μόνιμοι κάτοικοι, είναι υπερδιπλάσιοι! Θα αναγκαστούν, λοιπόν, ή να χρυσοπληρώνουν τη θέση στάθμευσης, αφού σίγουρα δεν φταίνε αυτοί που οι πολυκατοικίες τους δε διαθέτουν πυλωτές, ή θα… μετακομίσουν!”, τόνισε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε:

“Τελικά, δήμαρχε, τι θέλεις στην πραγματικότητα; Θέλεις μήπως να φύγουν οι μόνιμοι κάτοικοι;
Θέλεις, τελικά, μια πόλη με ζωντανό κέντρο στο οποίο να κατοικούν άνθρωποι, η επιθυμείς μια μια πόλη της οποίας το κέντρο θα’ναι έρημο με το που θα κλείνουν τα καταστήματα και τα γραφεία;

Ακόμη περιμένουμε να κάνει πράξη ο δήμαρχος την υπόσχεσή του, ότι θα εξασφαλίσει, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες πάρκινγκ του κέντρου, καλύτερες τιμές για τους μόνιμους κατοίκους. Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που του πέρασε η ιδέα από το μυαλό, όμως ποτέ δεν την είδαμε να υλοποιείται. Όπως γίνεται πάντα με αυτήν τη διοίκηση. Όμορφες ιδέες, όμορφα καίγονται. Τα τελεφερίκ ακινητοποιούνται, οι προβλήτες καταλήγουν σε άλλους, τα αποτεφρωτήρια σκαλώνουν –και πάντα φταίνε οι άλλοι.

Και κάτι ακόμη: Το σύστημα το οποίο εφαρμόζετε, για να πετύχει, θέλει ένα απλό πράγμα το οποίο η ίδιοι έχετε ομολογήσει ότι δεν μπορείτε να κάνετε: Θέλει αστυνόμευση.
Επτάμιση χρόνια τώρα, παραδέχεστε πως σ ‘ αυτόν τον τομέα, δεν τα πάτε καθόλου καλά. Όποιος κυκλοφορεί στο κέντρο και τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, το διαπιστώνει. Διαπιστώνει ότι, όχι απλώς δεν τα πάτε καθόλου καλά, αλλά έχετε μετατρέψει την κατάσταση που επικρατεί σε δραματική. Και τώρα υπόσχεστε ότι όλα θα πάνε καλύτερα.

Πού θα βρείτε τους δημοτικούς αστυνομικούς που απαιτούνται; Τους υπολογίζει σε 150 ο κατασκευαστής του συστήματος κι εσείς μπορείτε να βγάλετε στο δρόμο, ανά βάρδια, περίπου 30. Και μην αρχίσετε πάλι, τις εύκολες και λαϊκίστικες κατηγορίες, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που κατήργησε τη δημοτική αστυνομία. Έχετε μπροστά σας ένα συγκεκριμένο δεδομένο: Χρειάζεστε πολύ περισσότερους άνδρες και γυναίκες της δημοτικής αστυνομίας για να καταφέρετε να ελέγξετε όλη αυτή την περιοχή.
Και, τι θα γίνει, αλήθεια, με τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Δημοτικής Αστυνομίας; Θα παρατήσετε τα πάντα και θα κυνηγάτε τους παράνομα παρκαρισμένους; Τι θα γίνει με τον έλεγχο των τραπεζοκαθισμάτων και του παραεμπορίου;

Πολύ φοβόμαστε ότι η εικόνα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης θα παραμείνει η ίδια. Θα αστυνομεύετε τις διαγραμμισμένες θέσεις και η Εγνατία κι ο λεωφορειόδρομος της Αλεξάνδρου Παπαναστασίου και της λεωφόρου Στρατού θα παραμένει πάρκινγκ για όποιον προλάβει...
Όσο για τις γειτονιές, ας μη μιλήσουμε καλύτερα...”.

“Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τέτοια ζητήματα γίνονται αφορμή για ανούσιας σημασίας,. Ψάχνουμε δευτερεύοντα ζητήματα να αναδείξουμε

Να διαψευστώ ως προς την διάσταση”, είπε για τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης “Γειτονιές σε δράση”, Μόνικα Αϊβάζογλου, αναφερόμενη στο χριστουγεννιάτικο στολισμό, τόνισε πως θα έπρεπε να γίνει μια επιτροπή για να αποφασιστούν από κοινού κάποιες δράσεις.

““35 μέρες πριν τα Χριστούγεννα, έχουμε μια εισήγηση κάτι από πέρσι, λαμπάκια από τους γερανούς του μετρό, συναυλίες και μεγάλο δέντρο. Δεν θα συσχετίσω τη φετινή γιορτή με προηγούμενες διοικήσεις, δεν μ' αφορά κιόλας. Όμως η πρόταση που κάναμε να συγκροτηθεί μια επιτροπή και να έρθει ο υπεύθυνος και να πει αυτά τα χρήματα υπάρχουν. Μπορούν να γίνουν πράγματα που να έχει ένα ενδιαφέρον. Ο κόσμος θέλει να στολιστεί η Θεσσαλονίκη και να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα, όμως πρέπει αυτό το πράγμα να μπει σε έναν προγραμματισμό. Να γίνει νοικοκυρεμένη δουλειά, από μια επιτροπή τον Αύγουστο που θα ασχολείται με αυτό.

Να υπάρχει αξιοπρεπής στολισμός που να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι και όχι να παίρνουμε κάτι από εδώ, κάτι από εκεί. Δεν ξέρω που κολλάει αισθητικά με την άλλη γιορτή. Υπάρχουν συναυλίες. Ας το δούμε με μια νέα οπτική που χαιρόμαστε να βλέπουμε πράγματα. Ας γίνει η επιτροπή”, τόνισε, η κ. Αϊβάζογλου.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, Κωνσταντίνος Σεβρής ανέφερε πως το όμορφο γιορτινό κλίμα το δημιουργούν οι ίδιοι οι κάτοικοι, οι οποίοι με αστικά δρώμενα θα μπορούσαν με να προσκαλούν φίλους και να γιορτάζουν αυτές τις μέρες, ενώ επισήμανε πως θα έπρεπε ο δήμος να αποφύγει την επανάληψη της “παγκόσμιας σούπας”, όσον αφορά το στολισμό και να τονιστεί το ιδιαίτερο λαογραφικό στίγμα της πόλης.

“ Η διοίκηση προϋπολογίζει 150.000 ευρώ, μίζεροι δεν είμαστε και θέλουμε τον στολισμό. Το στοίχημα για τον εορτασμό είναι διαφορετικό, να είναι χαμηλό ενεργειακό σε κάθε γειτονιά, όμορφο εορταστικό κλίμα κάνουν οι άνθρωποι, να υπάρχει γενναία συνεισφορά των δημοτών και αντί να κάνουμε επανάληψη και σούπα για τον εορταστικό στολισμό να εμφανίζει η πόλη το λαογραφικό και παραδοσιακό της στίγμα αυτές τις μέρες “, τόνισε ο κ. Σεβρής.

Keywords
Χριστούγεννα, θεσσαλονικη, μπουταρης, ανθιμος μπουταρης, παιδια, home alone, home, φως, κιτς, παπαγεωργοπουλος, συγκεκριμένο, μετρο, νέα, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογικα αποτελεσματα, Κορμός Χριστουγέννων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, δραση, σταυροι, εκλογες 2010 δημοτικες, το στοιχημα, δημοτικη αστυνομια, ποδηλατο, αστυνομια, αυτοκινητα, βημα, δημος θεσσαλονικης, δουλεια, δυσανεξια, δωρεαν, θεμα, το βημα, φως, αλλεργια, απλα, ατμοσφαιρα, αφορμη, βρειτε, γειτονια, γινει, γινεται, γινονται, δεδομενο, δεντρο, δημος, δηλωσεις, διοικηση, δοθει, δρωμενα, εγνατια, ευρω, ειπε, υπαρχει, επρεπε, τεχνη, ζωη, ζωη ποδηλατο, ιδεα, ιδεες, ιδια, ιδιο, η ταξη, θειο, θυμισε, ιησου, εικονα, κυβερνηση, κιτς, κλιμα, κωνσταντινιδης, λαθος, λογια, μπορειτε, μυαλο, παντα, σιγουρα, συγκεκριμένο, στιγμα, τρια, φορα, χαιρομαστε, ομορφα, κωνσταντινος, ετοιμη, γιορτη, home, home alone, ιδιαιτερο, μια φορα, μπροστα, θεσεις
Τυχαία Θέματα