Γ. Μπουτάρης για την περιπέτεια με την υγεία του: Προφανώς, αισθάνεσαι σαν να αντιμετωπίζεις τον θάνατο

Για όλους και για όλα μίλησε σε συνέντευξή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη LiFO.

O κ. Μπουτάρης μίλησε για την Θεσσαλονίκη, το εβραϊκό ζήτημα, το μετρό Θεσσαλονίκης,

τη Νέα Παραλία, το συλλαλητήριο για τη "Μακεδονία", για την περιπέτεια με την υγεία του, ενώ απαντά για το αν είναι τελικά εύκολο να είσαι δήμαρχος.

"Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε διορθωτικές κινήσεις, όπως η δημιουργία της έδρας των Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ, η τοποθέτηση του μνημείου στην Πλατεία Ελευθερίας καθώς και η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Μια τεράστια επένδυση που θα λειτουργήσει ως διεθνές κέντρο μελέτης και ενδιαφέροντος σχετικά με τον εβραϊσμό για όλο τον κόσμο" , αναφέρει μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχοςτης πόλης.

Αναφερόμενος στο μουσείο Ολοκαυτώματος τονίζει ότι αυτό θα λειτουργήσει "ως μοχλός ανάπτυξης της πόλης όχι μόνο με την έννοια του επιστημονικού και ιστορικού κέντρου ενδιαφέροντος αλλά και της δημιουργίας πολλών θέσεων εργασίας".

Ο Γιάννης Μπουτάρης δηλώνει ότι τον γοητεύει η Θεσσαλονίκη, ενώ απαντά αν τελικά είναι ερωτική πόλη η Θεσσαλονίκη.

"Στην πόλη μού αρέσουν όλα. Με γοητεύει που η Θεσσαλονίκη έχει αυτήν τη φοιτητική αντίληψη ζωής και ότι όλα εδώ κινούνται με μια χαλαρότητα.

Από την άλλη πλευρά, με εκνευρίζει πολύ που προσπαθούμε να ανταγωνιστούμε την Αθήνα. Η φιλοδοξία μου δεν είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει πρωτεύουσα αλλά να είμαστε η καλύτερη επαρχιακή πόλη".

Για τον αν είναι ερωτική πόλη η Θεσσαλονίκη απαντά: «Μαλακίες». Χαρακτηρίστηκε έτσι από τον Κωστή Μοσκώφ, με τον οποίο ήμασταν συμμαθητές. Θεωρώ, πάντως, ότι ονομάστηκε έτσι επειδή στον A' Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκονταν εδώ 250.000 στρατιώτες της Αντάντ. Αυτοί, λοιπόν, οι στρατιώτες «συντροφευτήκαν» με 20.000 πουτάνες που ήταν τότε στην Θεσσαλονίκη. Όλη η περιοχή του Βαρδάρη ήταν «Γη της Επαγγελίας».

Από κει βγήκε ότι πρόκειται για ερωτική πόλη. Όπως και την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης, που ακούς πολλούς να λένε πάω στη Θεσσαλονίκη για «δουλειές».

Για το μετρό Θεσσαλονίκης αναφέρει πως "Το σημαντικό με τη δημιουργία του μετρό είναι ότι δύο από τους σταθμούς θα γίνουν ζωντανά μουσεία. Το όραμά μας, λοιπόν, είναι η κατασκευή ενός ιστορικού περιπάτου που θα ξεκινά από τους σταθμούς και θα φτάνει στην πλατεία Διοικητηρίου, στα τείχη, στα κάστρα, στο Επταπύργιο, κατά μήκος των εκκλησιών, στο Γαλεριανό Συγκρότημα, στην πλατεία Ναυαρίνου και στη Ροτόντα".

Για τα τραπεζοκαθίσματα στη Νέα Παραλία και τις αντιδράσεις που παρουσιάζονται σημειώνει ότι στο σχέδιο για την Νέα Παραλία προβλέπονται και τραπεζοκαθίσματα.

"Όταν είπαμε ότι αυτά θα νοικιαστούν ξεκίνησε ένα κύμα αντιδράσεων ότι δήθεν η παραλία θα γεμίσει τραπεζοκαθίσματα. Πρόκειται για μεγάλο ψέμα.

Ένα μαγαζί λαμβάνει άδεια για τραπεζοκαθίσματα με βάση τον στεγασμένο χώρο που διαθέτει. Επομένως, όταν χωράει είκοσι τραπεζοκαθίσματα, δεν θα πάρει άδεια για εκατό. Αυτό εντέχνως το αποκρύπτουν όσοι αντιτίθενται στην ενοικίαση των περιπτέρων.

Είναι γελοίο να λένε ότι εγώ θέλω να γεμίσω την παραλία με τραπεζοκαθίσματα και να μειώσω τον δημόσιο χώρο. Τα μέτρα που προβλέπονται για τραπεζοκαθίσματα δεν ξεπερνούν τα 300 τετραγωνικά".

Ο Νικηφορίδης και άλλη μια παρέα θεωρούν ότι η νέα παραλία είναι ένα μουσειακό είδος που πρέπει μόνο να το βλέπουμε. Ο κόσμος θέλει να φάει, να πιει έναν καφέ, να καθίσει και, φυσικά, να εξυπηρετήσει τις βασικές του ανάγκες", λέει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια για την ονομασία "Μακεδονία" και ερωτηθείς για μια λύση που θα βοηθούσε επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.

"Πάντως όχι το να χρησιμοποιεί λάβαρα, έφιππους και μισαλλόδοξες, εμπρηστικές ομιλίες. Διεκδικείς κοιτώντας το συμφέρον της χώρας και λες ότι κάπου ίσως χρειαστεί να υποχωρήσω ή κάπου αλλού να πάω πιο μπροστά. Η διεκδίκηση είναι απολύτως θέμα διαπραγμάτευσης. Πρέπει να μπεις στη θέση και της άλλης πλευράς.

Ξέρεις τι μου ο Ζάεφ είπε όταν συναντηθήκαμε; Ότι αυτός έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από εμάς, διότι εκείνοι μεγαλώσανε ως Μακεδόνες. Πώς θα πάει στη χώρα του, λοιπόν, να τους πει ότι ισχύει κάτι διαφορετικό; Και πώς θα μπορέσει να το επιτύχει αυτό;

Αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι η μόνη δυνατή λύση. Πρόκειται για ένα θέμα που βασίζεται μόνο στο θυμικό και των δύο λαών.

Δεν αλλάζει η Ιστορία ούτε μπορεί να σ' την κλέψει κανείς. Εμείς, αντί να τους βοηθήσουμε να βρουν την ταυτότητά τους με τρόπο που να βολεύει κι εμάς, λέμε «όχι» σε όλα", τονίζει ο κ. Μπουτάρης.

Για την περιπέτεια με την υγεία του που είχε πριν λίγες μέρες τόνισε: "Δυστυχώς, από αμέλεια δεν είχα προλάβει να κάνω τις εξετάσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχει, πράγματι, μια ψυχολογική αναμέτρηση με τον εαυτό σου. Προφανώς, αισθάνεσαι σαν να αντιμετωπίζεις τον θάνατο.

Όταν βλέπεις την καρδιά σου να χτυπά, το πώς στενεύει και πώς επανέρχεται, η σκέψη που κάνει το μυαλό σου αναπάντεχα είναι πως αν εκείνη τη στιγμή σταματήσει, εσύ θα πεθάνεις. Αλλά δεν έχω σκοπό να πεθάνω εύκολα. Είμαι σίγουρος ότι θα ζήσω πολλά χρόνια ακόμη".

Ερωτηθείς για τον αν είναι εύκολο να είσαι δήμαρχος απαντά πως "όχι"ενώ σημειώνει ότι "δεν είναι επάγγελμα ο δήμαρχος, δεν έχεις ωράρια ούτε προσωπική ζωή" και για τον αν θα είναι ξανά δήμαρχος διερωτήθηκε "Να ξεκινούσα καριέρα στην ηλικία των εβδομήντα έξι ετών; Λες;".

Πηγή: lifo.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα